T-Systems a NER-ben: nem garantált a siker

  • B. Simon Krisztián
  • Keller-Alánt Ákos
  • 2019. július 18.

Gazdaság

Újabb nagy falatot nyel le a Mészáros Lőrinc köré épülő birodalom, ezúttal a német kormányt is sikerült rávenni az üzletre. Most épp’ az informatika van soron, de kérdés, hogy az új tulajok valóban ki tudják-e használni a T-Systemsben rejlő lehetőségeket. Ajánló.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban arról olvashat, mi állhat annak hátterében, hogy a T-Systems Mészáros Lőrinchez került.

Hosszas előkészítés után július elején jelentették be, hogy Mészáros-birodalomhoz tartozó 4iG felvásárolja a nálánál több mint tízszer nagyobb T-Systems Magyarországot, ezzel pedig egyből a hazai informatikai piac egyik legnagyobb szereplőjévé válik.

Kérdés azonban, mennyire tud jól működni egy piaci körülményekhez szokott vállalat a NER világában.

Noha a T-Systems mintegy 1600 jól képzett szakembere tényleg nagy értéket képvisel, a Narancsnak a cég egyik belső forrása arról számolt be, hogy több – akár vezetőként dolgozó – munkatárs nem akar udvari cégnél dolgozni, vagyis a jól képzett szakembergárdából a legjobbak hamarosan távozhatnak.

Jászai Gellért

Jászai Gellért

Fotó: Huszti István/Index.hu

 

Nekik nem feltétlenül azzal van problémájuk, hogy mostantól a NER-nek dolgoznának, hanem szakmai kétségeik vannak a változó felállással kapcsolatban. A T-Systems eddig ugyanis alapvetően klasszikus piaci környezetben működött: a pályázatok elnyeréséért meg kellett küzdeni jól kidolgozott ajánlatok beadásával.

Az elnyert üzleteknél az volt az ügyfelekkel közös cél, hogy minél sikeresebb legyen a projekt, bőven volt tehát szakmai kihívás. Az utóbbi időszakban azonban már a T-Systemsnél is ízelítőt kaptak abból, milyen egy állami projekt. „Szakmailag gyötrelmes, nincs igazi kooperáció a vevőkkel. Sokszor nem valódi igények kiszolgálása a cél, hanem egy politikai igény kiszolgálása, ez pedig a vevőnek is púp a hátán” – fogalmazott forrásunk.

Erre példa a nagy port kavart projekt, a BKK elektronikus jegyrendszerének „lefejlesztése” volt. Előbb abból lett botrány, hogy a jelszavakat sima szövegként tárolta a rendszer, majd az is kiderült, hogy több ezer vásárló személyes adatai szivárogtak ki. Amikor pedig egy 18 éves fiú jelezte a BKK-nak, hogy – egy igen egyszerű módszerrel – 50 forintért tudott havibérletet vásárolni a rendszerben, a T-Systems azonnal feljelentette az etikus hackert.

Forrásunk szerint az alapvető probléma az volt, hogy a vizes világbajnokság miatt nagyon kellett sietni a projekttel, a BKK sem igazán akarta szakmailag, de a T-Systems nem mondhatott nemet egy politikailag ennyire kiemelt projektre. A cégnél a legtöbben arra számítanak, hogy NER-vállalatként egyre több hasonló esettel kell majd számolni.

További részleteket a felvásárlásról, és arról, mekkora a Telekom politikai befolyása Németországban és Magyarországon, a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashat.

Digitális vásárlásra és előfizetésre itt van lehetőség.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.