Tiborcz-közeli üzleti kör gazdagodhat elsőként az EU klímavédelmi pályázatán

  • narancs.hu
  • 2020. március 9.

Gazdaság

Milliárdos támogatást nyertek az egykori Elios-tagok is, de feltűnik a háttérben Adnan Polat is.

Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozók eddig több milliárd forintot nyertek napelemparkok telepítésre, a Válasz Online összesítése szerint az 5,6 milliárd forintnyi közpénzt ingyenes kölcsönök és tőkeinjekció formájában kapják meg. Az uniós hátterű „KKV energia hitel” program keretében összesen 233 cég kapott 0 százalékos kölcsönt.

Az eredetileg mikro-, kis- és középvállalkozóknak szánt hitelprogram termékleírása szerint egy pályázónak legfeljebb egymilliárd forintnyi „ingyenes” kölcsön (volt) adható. Ez annyit jelent, hogy a hitel kamata 0 százalékos, semmiféle kezelési költség vagy jutalék nem terheli, továbbá a szolárpark első két üzleti/üzemi évben törlesztőrészletet sem kell fizetni.

A cégek többsége 149 millió forint körül kapott ingyen kölcsönt, mindössze 10 vállalkozás volt, akik megközelítették az 1 milliárd forintos felső limitet. Ebből 4 cég Sájer Gáborhoz köthető, aki korábban az Elios vezérigazgatója volt, valamint ő képviselte a Tiborcz István-féle BDPST Zrt.-t, amikor az 2,99 milliárd forintos hitelt vett föl a Budapest Banktól.

Gyürén épül majd fel egy 9,5 MW-os erőmű, amit négy projektcég, a Solar Engine Kft., Finasys Solarpark Kft., Napraforco-Operation Kft., Békés Solar Kft fog lebonyolítani.Az első projektcég Sájer Gáboré, a második Figura Ferencé (aki Dicső László állandó üzlettársa) és a vele egy címre bejelentett Baji Bonitáé , ahogy a harmadik cég is Figuráé. A negyedik pedig Dicső Lászlóé, aki a Válasz Online szerint több szálon Tiborczhoz és Figurához köthető.

A háttérben feltűnik az Orbán Viktor sportbarátságát élvező Adnan Polat is, aki – ahogy azt korábban részletesen megírtuk – a hazai naphasznosítás főalakja kíván lenni. Az otthonában inkább szélturbinákat telepítő isztambuli üzletember maga jelentette be a Forbes magazin török kiadásában, hogy 1000 MW-os szolárpark-hálózatot szervezne Magyarországon, és azóta szisztematikusan vásárolgatja is fel azokat az önálló projektcégeket, amelyek korábban már megszerezték a szükséges naperőmű-telepítési engedélyeket.

Figyelmébe ajánljuk