Tovább csökkent az infláció

  • narancs.hu
  • 2023. december 8.

Gazdaság

Ha így folytatjuk, akár sikerül elérnünk az uniós átlagot is egyszer.

Folytatódik az infláció lassulása: a Központi Statisztikai Hivatal novemberi adatai szerint 7,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak egy év alatt, ami azt jelenti a hvg.hu által elemzett adatsor szerint, hogy 2022 januárjában voltunk utoljára ezen a szinten.

Mint írják,

„egy hónap alatt, októberről novemberre nem változott az átlagos árszint. Az élelmiszerek 0,5 százalékkal drágultak október óta, de az üzemanyagoknál 3,6, a háztartási energiánál 1,2 százalékos havi áresést mértek.”

Az áremelkedés lassulásának több oka is van, többek közt az, hogy mivel mindig az előző év ugyanezen időszaka a hasonlítási alap, ezért mivel tavaly az igazán kemény dolgok április és január közt történtek, idén a 12 hónappal korábbi szintet már a hónapról hónapra magasabb árak jelentették. Mindeközben márciusban szinte megállt az élelmiszerérak növekedése, alacsonyabbak a világpiaci energiaárak, a forint is erősebb a tavalyihoz képest.

Érdemes megjegyezni, hogy nemzetközi összehasonlításban még így is kiemelkedően nagy a magyar infláció, ami persze sikernek számít onnan nézve, hogy Orbán Viktor már az idei év elején valamiféle bűvös célként emlegette, hogy le kell szorítani az inflációt 10 százalék alá. Ez azért érdekes, mert ez Magyarországon kívül tulajdonképpen mindenhol összejött az Európai Unióban.

Az már más kérdés, hogy

egyre több helyről érkezik az a vád: az egyszámjegyű infláció is némi számítási manipulációnak köszönhető.

Erről ide kattintva olvashat:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk