Továbbra is mínuszban a magyar ipar

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 6.

Gazdaság

A júniushoz képest júliusban stagnált a magyar ipar, éves összevetésben viszont ez volt a legrosszabb hónap.

A KSH pénteken megjelent első becslése szerint júliusban az ipari termelés volumene 1,3, munkanaphatástól megtisztítva 6,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A gyorsjelentésben azt írják, hogy a jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel több munkanap volt, mint 2023 júliusában.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 júniusához viszonyítva változatlan maradt, írták. Hozzátették, hogy a négy legnagyobb súlyú alág közül a járműgyártásban, a villamos berendezés gyártásában, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában csökkent, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában nőtt a termelés volumene – írja összefoglalójában a Telex.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a háború és a szankciós politika hátráltatja az európai gazdaság, különösképpen Németország gazdasági helyreállását. „A rövid távú kilátásokat rontja, hogy a főbb európai autópiacokon meredek visszaesés következett be augusztusban: Németországban 27, Franciaországban 24, Olaszországban 13, Spanyolországban 7 százalékkal zuhant a forgalomba helyezett autók száma” – olvasható a közleményben.

Az ipari termelésről szóló, korábbi elemzésében a lap arról írt, hogy mi történik akkor, ha egyetlen termékkel – az akkumulátorral – akarjuk lenyomni egész Európát, ám kiderül, hogy még sincs akkora szükség arra a termékre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk