Úgy néz ki, durvább lehet a válság mint 2009-ben

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Gazdaság

A német gazdasági miniszter és a Bank of America elemzői is úgy látják, hogy a járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja a világgazdaságot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) csütörtökön Londonban bemutatott új, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: az eddig várt 0,3 százalékos növekedés helyett 2,7 százalékos visszaesésre kell idén számítani – számolt be az MTI.

Az elemzők szerint ez számottevően rosszabb eredmény lenne a több mint egy évtizeddel ezelőtti globális válságot kísérő recessziónál.

Tíz jó év után az idén ismét recesszióba süllyed a német gazdaság is.

Ezt Peter Altmaier német gazdasági miniszter mondta csütörtökön Berlinben, amikor a világjárvány várható gazdasági hatásairól készített első hivatalos kormányzati számításokat ismertette. Nyilatkozatában kiemelte, hogy az év első két hónapjában még növekedett a német gazdaság, a márciussal kezdődő időszakban viszont lehetnek olyan hónapok, amikor 8 százalékot meghaladó mértékben csökken a gazdasági teljesítmény.

A mélypont valószínűleg májusban lesz, az év második felében pedig fokozatosan stabilizálódhat a helyzet. Azonban az Európai Unió legnagyobb gazdasága a várható javulással együtt is elérkezik a növekedés minden eddiginél hosszabb, tízéves szakaszának a végéhez, és így 2020 a recesszió éve lesz.

A visszaesés mélységét még nem lehet megbecsülni, de az igen valószínűnek tűnik, hogy a hazai össztermék (GDP) csökkenése meghaladja a 2009-es 5,7 százalékot - mondta a miniszter.

Figyelmébe ajánljuk