Újabb hét, újabb hatmillió munkanélküli Amerikában

  • narancs.hu
  • 2020. április 2.

Gazdaság

6,6 millió fölött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak következtében. JAVÍTVA

Az Egyesült Államok munkaügyi minisztériuma csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 6 millió 648 ezerrel nőtt a március 28-án zárult héten – írta meg az MTI. (Korábban a magyar hírügynökség téves beszámolóját vettük át, és azt írtuk: a 6,6 milliós szám az elmúlt két hét eredménye volt, ezért elnézésüket kérjük.)

A Washington Post beszámolója szerint ebben a hónapban így már több mint tízmillió amerikai regisztrálta magát munkanélküliként. És az állásukat elveszítők teljes száma még nagyobb lehet, hiszen nem mindenki jelentette még be, hogy utcára került. Főleg éttermek, konditermek, szállodák és utazási irodák munkatársai érintettek, de a közlekedési szektorban és a kereskedelemben is lesznek veszteségek.

A munkanélküliség növekedésével és a szükséges lépésekkel foglalkoztunk eheti nagyinterjúnkban is:

Magyar Narancs: Az Egyesült Államokban csak az elmúlt héten 3,3 millió új munkanélkülit regisztráltak (az interjú március 26-án, csütörtökön készült – a szerk.). Milyen következtetést lehet ebből levonni?

Andor László: A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) március közepén globálisan 25 millió munkahely megszűnését prognosztizálta, de ezeket a számokat hétről hétre fölül kell vizsgálni, hiszen amikor egy ilyen nagy külső csapás éri a gazdaságot, rengeteg minden attól függ, hogy milyen döntéseket hoznak a kormányok. Nem szükségszerű, hogy elszabaduljon a pokol. Az emelkedés nyilvánvalóan elkerülhetetlen, sok cég bezár vagy szünetelteti a tevékenységét. Ráadásul számos olyan munkavállaló van, akiknek egyszerűen lejár a szerződése, és a jelen helyzetben nem kapnak újat. Őket még csak nem is kell elbocsátani.

MN: A korábbi trendekből mire következtethetünk?

AL: Óvatosnak kell lenni, ha a jelenlegi gazdasági helyzetet múltbeli válságokhoz hasonlítjuk, hiszen most nem egy ciklikus visszaesésről beszélünk. Persze a recessziót követő gazdasági növekedés kifulladóban volt, és az elmúlt években több európai országban alig nulla fölötti volt a növekedés, de mégsem ez okozza a válságot, hanem a járvány. Ennek hatására nemcsak a gazdasági tevékenységek és a beruházások estek vissza, hanem majdnem teljesen megállt a közlekedés és a szállítás is. Hatását tekintve ez most olyan, mintha hirtelen mindenki szabadságra ment volna.

Neked ajánljuk