Ukrajna gabonaszállítmányokat indít a legszegényebb afrikai országok felé

  • narancs.hu
  • 2022. november 26.

Gazdaság

Zelenszkij bejelentése egyben cáfolja az orosz narratívát, miszerint a nyugat élelmiszerhiányt okoz a harmadik világban a háborúra adott válaszával.

Mintegy 60 ukrán gabonaszállító hajó indulhat a következő év közepén Afrika legszegényebb országai felé, idézi a Guardian Volodimir Zelenszkij közleményét. A Odesszából induló hajók olyan humanitárius segítséget igénylő országokba jut majd el, mint Szudán, Jemen és Szomália, persze csak akkor, ha nemzetközi támogatások segítik a szállítmányozást. A terv kidolgozásában és kivitelezésében kormányzati szervek és magánvállalatok vesznek részt. Eddig egyetlen hajó indult el, mégpedig a németek finanszírozásával Etiópiába.

Zelenszkij a közleményben kijelentette: „Bár az országunk jelenleg élelmiszerhiánnyal, a termőterületek amortizációjával és áramkimaradásokkal küzd, nem feledkezünk meg a globális világban betöltött felelős szerepünkről – különös tekintettel, hogy  egykor a mi nemzetünket is sújtotta éhínség” – utalt az 1932-33-as válságra, amikor a szovjetek éheztették az ukrán lakosságot. „Afrikában élelmiszerre van szükség és a szükség idején Ukrajna készen áll segíteni ezeknek a kiszolgáltatott népeknek.”

A múlt héten, miután Oroszország beleegyezett, hogy megszüntesse a Fekete-tengeri blokádot, 11 millió tonna ukrán gabona indult el Törökországon keresztül 38 országba, de számos szegény ország nem tudta megfizetni azok megemelkedett árait. A „Grain from Ukraine” program célja ennek a helyzetnek a megoldása.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk