Ne hagyjuk, hogy az álhírterjesztők rajtunk gazdagodjanak!

  • Hraskó Gábor
  • 2018. november 7.

Hamis dilemma

Te is tehetsz ellene.

Már Hernádi Judit se marad szótlan! Gálvölgyi is kitálalt! Bálint gazda utolsó kétségbeesett kiáltása...

Nem, egyikük sem nyilatkozta ezt.

Ezek simán olyan klikkvadász oldalak, amelyek abból élnek, hogy az ismert nevek hatására az emberek ráklikkelnek a linkre. Az oldal tulajdonosa ekkor megjelenít a hamis hírrel egy-két reklámot, és máris fizet neki a reklámügynökség. A cikket persze rögtön tovább osztja a gyanútlan olvasó, és az üzlet pereg tovább. A sűrű fillérek meg peregnek az oldal fenntartójának. És le se tojja, hogy hamis hírt árul, mert semmi erkölcsi skrupulusuk nincs. Lenézik a hülye klikkelgető embert. Szerintük megérdemlik, hogy kicsit tejeljenek nekik.

Az "okos" embernek áll a világ, a hülye meg haljon meg. De inkább dolgozzon neki.

Bálint Gazda írt felháborodottan Orbán Viktor Várba költözéséről? Egy frászt. Egy perc keresés a szöveg alapján a Google-ban és máris megvan a valódi forrás és szerző.

Ugyanez a hajléktalanokkal kapcsolatos Gálvölgyinek és Hernádinak is tulajdonított írással. Azt is valaki más írta. Először boldog volt, hogy ennyien olvassák, aztán amikor órákon belül ellopták szövegét és híres emberek szájába adva pénzt kezdtek keresni vele, elkenődve eltávolította írását saját Facebook oldaláról.

Ne oszd meg az ilyesmit! Ha gyanús weboldalról való a hír, akkor inkább meg se nyisd!

Ha éppen felháborodsz az álhíren, akkor se add meg a linket, én se adtam itt meg egyiket sem. Ha mégis megnyitottad és mindenképpen hivatkozni akarsz rá, akkor készíts az oldalról képernyőképet, és képként oszd meg.

Mondjuk így:

false

 

Ezzel két legyet ütsz egy csapásra:

  • Nem küldöd olvasóidat a hamis oldalra. Ha a linket adod meg, akkor megosztáskor csak a linket osztja meg a Facebook, a leleplező megjegyzésed nélkül.

  • Ha képet osztasz meg, akkor, ha megosztják a képedet, akkor vele viszi a Facebook a szövegedet is képaláírásként.

Egyébként nézd meg, mi minden van még például ezen a képen látható oldalon jobbra a cikktől! Tényleg ilyen oldalt akarsz népszerűsíteni?

Szóval, legyen mindig ez a fejedben: mi van, ha NEM kattanok erre az oldalra? Mit veszítek vele? Semmit! Akkor hagyd a fenébe!

Figyelmébe ajánljuk