Az elorbánosodás korlátai

  • narancs.hu
  • 2014. március 28.

Hírnarancs

A politikai pitiánerség ünnepe a metróátadáson, felmentés első fokon az 1990 utáni Magyarország legaljasabb politikai perében. A lényeg pénteken.

Átadták a négyes metrót, Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester nevét kőbe véste a hálás jelenkor, a vita pedig valószínűleg sokáig folytatódik még arról, hogy volt-e értelme megépíteni ennyiért. A beruházás valamivel több mint 450 milliárd forintba került – a négyes metró történetéről, benne az elszállt költségek okairól és Demszky Gábor volt városvezető főszerepéről mindent, amit érdemes, megtudhat innen, innen, meg innen.

false

 

Fotó: MTI

A metróátadás volt a nap leglátványosabb kampányeseménye, de más frontokon is dúl a választásra hangolódás: az Együtt–PM például Rogán Antalt mogyoróztatná meg intenzíven az adóhatósággal a polgármester-képviselő utólag aláírt vagyonnyilatkozata miatt, a Fidesz Kunhalmi Ágnes visszaléptetését várja el a szocialistáktól a hiányzó diploma miatt, Gyurcsány Ferenc pedig a Facebookon gyávarondapincsikutyázta Orbánt. A legéletszagúbb kampányhír azonban a nol.hu ózdi tudósítása, miszerint közmunkások tépkedték le a városban a kormányváltó szövetség plakátjait, elmondásuk szerint felsőbb utasításra.

Az ún. UD Zrt.-ügy újabb epizódja ért véget ma, amikor Szilvásy György volt titokminisztert első fokon felmentette a Fővárosi Törvényszék a hivatali visszaélés vádja alól. Ez már a második felmentése Szilvásynak, hiszen a Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012 áprilisában egyszer már megtette ezt. Akkor a bíróság nemcsak a volt titokminiszternek, hanem Dávid Ibolyának, Herényi Károlynak és Tóth Károlynak is igazságot szolgáltatott. (Tóth esetében az ítélet végül jogerőre is emelkedett.) Az ügyészségi fellebbezés nyomán azonban a pert visszautalták első fokra, de ezúttal már külön tárgyalták, illetve tárgyalják a Szilvásy, illetve a Dávid Ibolya és a Herényi Károly elleni vádakat. Ha érdekli, hogy szerkesztőségünk miért tartja a Dávidék elleni vádakat az 1990 utáni idők legmocskosabb politikai koncepciós eljárásának, javasoljuk ennek, ennek és ennek a cikknek az újraolvasását.

Figyelmébe ajánljuk