Horn Gyula nevében, előre!

  • narancs.hu
  • 2014. április 11.

Hírnarancs

Áder János államfő is véglegesen szervesül az Orbán-rezsimbe, egy családtagja lehet a Klik új elnöke. Kampány után kampány, az MSZP Horn Gyulát védi, a jobbikos képviselő pedig határozott hangú fiatalembereket küldene egy újságíróra.

Május 25-én újra választunk, mégpedig európai parlamenti képviselőket. Fontos változás, hogy Horvátország csatlakozása és egy vonatkozó Európa Tanács-határozat következtében Magyarországnak az eddigi 22 helyett 21 mandátum jut az EP-ben. A kampány hivatalosan április 5-én indult, és valóban, egy méltán üldözendő zsurnálfordulattal élve, „javában dúl” az újabb „választási harc”. Ebből egy csokornyi, íme.

Mai bejelentése szerint az MSZP már össze is szedte az induláshoz szükséges 20 ezer aláírást. Néhány más eseményből az is körvonalazódik, hogy a sikertelen összefogási kísérlet után mivel próbálkozik a párt: egyrészt a korábbinál is hevesebben ragaszkodnak a Horn Gyula-i örökséghez. A volt miniszterelnök emlékét többek között megvédenék Surján Lászlótól, aki megakadályozná a német és baloldali magyar EP-képviselők azon kezdeményezését, hogy Hornról termet nevezzenek el Brüsszelben a vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóján. Surjánt közlönyünk soha nem tartotta túl sokra, ám úgy tűnik, tévedtünk, mert a sármos politikus a jelek szerint még magyar kereszténydemokratának is túl hülye, ami pedig igen komoly teljesítmény. Amúgy a horni örökség az MSZP értelmezésében, ha jól vesszük ki, nem más, mint a „megalkuvás nélküli baloldali politika”. Hogy ez viszont pontosan mit takar az osztogatás szándékán túl, az egyelőre homályban maradt, a szoci agytröszt nyilván ezerrel dolgozik a problémán, kivéve Ron Werber kampánytanácsadót, akit a szocialisták az atv.hu értesülése szerint lapátra tettek az április 6-i bukta után.

A Jobbik se variál sokat: Morvai Krisztina jelenlegi és – nagy valószínűséggel – leendő EP-képviselőjük nemcsak óriásplakátokról bazsalyog az ő magyari népére európai béreket ígérve (követelve?) Európa legközepének, de, ha már errefelé (Komáromban) járt, fenyegetőzik is. Avar János külpolitikai újságíró valamely televíziós fölszólamlását neheztelve a kemma.hu tudósítása szerint „határozott hangú” fiatalembereket küldene Avarra a képviselő asszony, hogy azok „körbeállják és nagyon nagy szeretettel” megkérjék Avart valamire, feltesszük, a „hazaárulás” sürgős abbafejezésére.

Számos jel szerint a baloldalon az Együtt 2014–PM az egyetlen, amely a múlt vasárnapi kudarc után valaminő önvizsgálatra készül. Egyelőre annyit tudni, hogy vezetőjük, Bajnai Gordon nem ül be az Országgyűlésbe (úgy tudni, Szigetvári Viktor mehet helyette), és bár ő vezeti majd húzónévként a szervezet EP-listáját, Brüsszelbe se vágyik. További szerepe egyelőre talány.

Kampányhírek után következzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerének mai örömteli híre: Áder János húga, Pölöskei Gáborné a várományosa a teljes magyar közoktatást felügyelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöki székének. Az index.hu szerint Pölöskeiné, az Emmi jelenlegi főosztályvezetője a tanév végén veheti át a Klik vezetését Marekné Pintér Arankától, akinek a vezetése alatt a Kliket számos kritika érte, még kormányoldalról is. (A Klikről lásd összegző írásunkat itt.)

Amúgy meg éppen szétesik egy regionális középhatalom a szomszédban, Oroszország meg talán már Konstantinápolyról álmodozik, a Baltikumról viszont biztosan – de hát érdekel ez itt bárkit is, amikor holnap eldől, hogy Kunhalmi Ágnes (MSZP) ledolgozza-e 22 szavazatos hátrányát a főváros XVIII. kerületében? Na ugye.

Figyelmébe ajánljuk