Polgárháború Kelet-Ukrajnában, Botka visszavonulóban

  • narancs.hu
  • 2014. április 13.

Hírnarancs

Egyre kilátástalanabb a helyzet Ukrajna keleti részén. Biztos lett a Fidesz kétharmada, Kishantost lerohanták, Botka Szegedre koncentrál. És a Liverpool. Ez történt vasárnap.

Már halálos áldozata is van a Kelet-Ukrajnában zajló fegyveres megmozdulásoknak – ezt az ukrán belügyminiszter Facebook-közléséből lehet tudni. A kelet-ukrajnai Kramatorszkban zajlanak a harcok, ahol oroszbarát szakadárok elfoglalták a város néhány kulcsfontosságú pontját. (Közben az ukrán határra az orosz hadsereg komoly erőt vonultatott fel.) Vasárnap pedig Jenakijevében foglalták el szakadárok a városházát, a rendőrség, illetve az ügyészség épületét. A városházára kitűzték Oroszország és a „donyecki köztársaság” zászlóit. Sőt, a megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol városában is megszállták a szakadárok a városi tanács épületét. Az esős időben kevesebb mint ezren gyűltek össze az épület előtt követelni a megye elszakadását Ukrajnától. Több jel utal arra, hogy mindent az oroszok irányítanak: a távirati iroda közlése szerint a Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy a feladatuk „zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára. Szakértők szerint hasonló forgatókönyvet valósítanak meg Moszkva irányításával Kelet-Ukrajnában, mint a Krím félsziget orosz megszállásakor. Úgy tűnik, hogy jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák irányítják a Donyeck megyei épületfoglalásokat, akik nagy valószínűséggel a Krím félszigetről szivárogtak át a kelet-ukrajnai területre. A helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint Kramatorszkban a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.

false

 

Fotó: MTI

Ebből tehát nem néz ki semmi jó, ugorjunk is haza!

Még tegnap éjjel derült ki, hogy a Fidesznek tuti megvan a kétharmada. Kunhalmi Ágnes sem tudott fordítani, így végül a baloldali Összefogás 10 egyénit, a kormánypárt 96-ot húzott be. A teljes feldolgozottság után a Fidesz–KDNP-nek 133, az MSZP–Együtt–DK–PM–MLP-nek 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5 mandátuma lesz az új Országgyűlésben.

Aligha Botka László menti meg az MSZP-t: nagyon úgy tűnik, hogy ősszel újraindul Szegeden a polgármesteri székért, akkor pedig az új szabályozás értelmében le kell mondania parlamenti mandátumáról – már ha nyer. (Valószínűleg fog.) Tegnap Mesterházyt igencsak savazták a Jókai utcai értékelésen, és ahogy eddig már párszor, megint előkerült, hogy talán Botka lesz a párt megmentője. De úgy tűnik: vagy belőle hiányzik valami, vagy neki hiányzik valami, hogy ringbe szálljon. Realista ember.

Ma is folytatták Kishantos szétbarmolását az illetékes elvtársak. Az Origo helyszíni riportja szerint mindezt úgy teszik az új jogosultak, hogy április 25-étől kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, ki van birtokon belül. Azaz a nyertesek ezt meg sem várva kezdtek pusztításba. „A szívem hasad meg, és a szombati látvány nagyon megviselt, még most is kicsit bénult vagyok. Egész nap küzdöttünk, 64 éves vagyok, erre nem számítottam” – mondta az Origónak vasárnap reggel Bolye Ferenc, a kishantosi gazdaság társvezetője, mielőtt visszament volna a földekre. Szerinte katasztrófával ér fel, hogy ezzel vége a biogazdálkodási és népfőiskolai programnak, így kárba vész az a munkájuk is, amelyet a fiatalabb generációk nevelésébe fektettek.

Sportrovat: a Liverpool 24 éve nem nyert angol bajnokságot. Ma hazai pályán verték a Manchester Cityt, így nagyon úgy tűnik, hogy a csaknem negyedszázados átkot sikerül megtörniük. A 3-2-vel végződő remek meccs góljait megnézheti itt!

Figyelmébe ajánljuk