Miért olvassanak Esterházy Pétert az Orbán-rendszer hívei?

  • narancs.hu
  • 2014. június 25.

Hírnarancs

Az RTL Híradó folyamatos kormánykritikájára Varga miniszter adóhatósággal fenyegetőzik, Orbán Viktor sokoldalú fogorvosa jobban teljesít, nekünk pedig a NER kiszolgálóiról egy Esterházy-klasszikus jut eszünkbe.
EP

EP

Fotó: Sióréti Gábor

Maratoni fénymásolásra készül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, miután a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében a dohánykoncessziós pályázatokkal kapcsolatos közérdekű adatok kiadására kötelezte a hivatalt. Az NFM szerdai közleményében azonban kifejtette, hogy az ítélet nem rendelkezik az adathordozóról, márpedig a minisztérium úgy véli, a személyes adatok védelme csakis „kellő gondossággal, manuális fénymásolással” teljesíthető. A trafikpályázatok nyilvánosságáért a Demokratikus Koalíció indított pert, amelynek képviselője, Molnár Zsolt mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az NFM a művelet 25 millió forintos költségének megfizettetésével „fenyegette meg” a pártját. (A trafikmutyiról szóló tengernyi Narancs-írás közül ajánljuk szíves figyelmükbe ezt és ezt és ezt a cikkünket.)

A Nemzeti Együttműködés Rendszere változatlanul dübörög, ma például lapunk jóvoltából az derült ki, hogy Orbán Viktor fogorvosa jobban teljesít: Bártfai Béla vállalkozása százmilliós nagyságrendű állami támogatással hozhat létre Egerben művelődési és sportlétesítmény-komplexumot. Jókor, jó helyen, ősidők óta ez a siker nyitja.

A holnap megjelenő Magyar Narancsban a megszokottnál is pompásabb A szerk.-et olvashat az Orbán–Putyin-liaison lengyelországi interpretációjáról. A lehallgatási ügy keltette botrány miatt Donald Tusk miniszterelnök bizalmi szavazást kezdeményez a szejmben kormányával szejmben.

Orbán Viktor a jelek szerint nagyon durva szívóágra került: ha két hónapja még azt hitte, hogy a saját pozícióját erősítendő összeugraszthatja az európai politikusok egy részét Angela Merkel német kancellárral az Európai Bizottság következő elnökének személye miatt, akkor ezt nagyon benézte ez a nagyszerű taktikus. „Európa erős embere” – ahogyan a bátor Heti Válasz szólította meg miniszterelnökét a címlapján nemrég – már csak Cameron angol kormányfővel küzd Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök megválasztása ellen, hiába.

Ami nem megy külföldön, megy itthon! Magyarországon nincs akadály Orbán Viktor és csapata előtt, most éppen az adóhatóságot tervezik rászabadítani az RTL Klubra, mert a csatorna esetleg élne azzal a lehetőséggel, amit a reklámadóhoz benyújtott fideszes módosító indítvány teremtett számára. (A nehéz helyzetben lévő vállalatok leírhatják veszteségük egy részét a reklámadóból.) Olyan fontos ügyről van szó, hogy e témának külön kormányülést szentelt az ország vezetése. Ez persze nagy valószínűséggel rizsa, mert alighanem a nekibátorodott RTL Híradó folyamatos kormány- és (ah, borzalom!) Orbán-kritikája bőszítette föl méltóságos uraimékat.

Folytatódik a Norvég Alapból támogatott civil szervezetek elleni hecckampány: a bátor Heti Válasz hasábjain ezúttal a Roma Sajtóközpont került a célkeresztbe. Erről ezúttal nem is az aljasság kifejezés jut először eszünkbe, hanem a NER újságíróit, tudósait, művészeit, sportolóit, álciviljeit hamarost gyötrő dilemma. Amely dilemma illusztrálására idézzük fel Esterházy Péter Kis Magyar Pornográfiájának egy részletét.

„A tengernyi alkalom közül egyszer, midőn az országépítő, sőt országfoglaló lelkesültség ismét egy spontán fölvonulásban vezette le magát, a vidám zászlót bontott sereg az Andrássy úton haladt. Volt tér, volt napfény, fiatal, suhogó hajú nők, lányok, asszonyok, szabadság, erő.

Ennek a bizonyos épületnek a bejáratát és az utcasarkokat géppisztolyos, egyenruhás őrök vigyázták, a járdát pedig oszlopocskára szerelt nehéz lánc kerítette el öncenzúra. A lánctartó oszlopocskák tetején és az Andrássy úti homlokzat ablakpárkányairól piros fejű muskátlisorok bólogattak a géppisztolyokra.

És volt zene is! Muzsika. Az ÁVÓ-zenekar húzta a talpalávalót, az ütemet, amire léptünk. Ekkor mellettem kuncogni kezdett egy ember, fehér haja remegett a nevetéstől.

Mit nevet, bátyám? – kérdeztem megütközve.

Hát csak azt, ecsém – és rámutatott a kipirult arcú, lelkes zenészekre –, csak azt, hogy miként fogják ezek a derék fiúk bebizonyítani, hogy ők mindvégig csupáncsak muzsikáltak…"

Figyelmébe ajánljuk