A Népszava felveszi a kesztyűt, de már a horogkereszt sem a régi

  • narancs.hu
  • 2014. június 24.

Hírnarancs

A kalapácsos ember visszatért, a horogkereszt új neve egymásra merőleges Z, az RTL Klub vezére kussoljon, amíg a magyarok kenyerét eszi. Hírek kedden.

A ma reggeli Népszava olyan stílusú címlappal jött ki, amilyennel utoljára talán 1919-ben. A híres vörös kalapácsos ember szerszámát eldobva próbálja megakadályozni, hogy a hatalmas, narancssárga bakancs eltapossa. A bakancsban nincs fűző (vajon miért?), a talpára azt írták: „Csak!” A majd’ egész oldalas grafika fölé meg ezt: „A Népszava felveszi a kesztyűt a Fidesz ellen”.

Hogy ez a kesztyűzés pontosan mit jelent, az csak tíz óra után derült ki, amikor Németh Péter főszerkesztő és Láposi Elza kiadóigazgató tartott nemzetközi sajtótájékoztatót, vagyis nem forradalmat, mint 1918-ban. Annyi történt, hogy bejelentették, a lap – változatlan körülmények között – még két hónapig tud megjelenni, és ha addig nem lesz 10 000 új előfizető, vagy nem érkezik befektető, akkor lehúzhatják a rolót. Láposi és Németh szerint ezért a Fideszt terheli a felelősség, mivel az állami cégek nem hirdetnek náluk. A Nepszava.hu azt írta, hogy „Láposi feltette a kérdést: a nagy állami cégek – az MVM, a MÁV, a Posta, a Szerencsejáték Zrt. vagy a Magyar Turizmus Zrt. – miért gondolják, hogy kizárólag a jobboldali lapokon keresztül kizárólag a jobboldali közönséget kell tájékoztatniuk tevékenységükről?” A beharangozott kesztyű felvételére csak ezután került sor: „A fenti aránytalanság miatt a Népszava ismeretlen tettes ellen feljelentést kíván tenni, mert ez a jelenség felvetheti a közpénzekkel való hűtlen gazdálkodás, illetve talán a hivatali visszaélés gyanúját is.” A sajtótájékoztatón elhangzott Orbán Viktor neve is, Németh Péter azt mondta, hogy a piaci pletykák szerint a miniszterelnök tiltotta meg, hogy állami cégek hirdethessenek a Népszavában.

A délelőtt másik szenzációja a fideszes Pósán László felsőoktatási törvényt módosító javaslata volt, mely szerint a művészeti felsőoktatásban a doktori fokozattal egyenértékűnek kell elfogadni a Kossuth-díjat, illetve kormányrendelet vagy miniszteri rendelet alapján adományozott díjakat, a sportoktatásban meg azokat, akik a fenti díjakon kívül olimpián az 1–3. helyeken végeztek. Pósán nem nagyon indokolta meg, hogy mire ez a nagy jóindulat (arra, hogy Mocsai Lajos legyen a TF rektora), ám alig pár órával az első schmittpálozások után inkább visszavonta az egész cuccot, a 444.hu-nak azt mondta, azért, mert „nem volt jól kidolgozva”.

A nap legviccesebb közleménye a nagykanizsai rendőröké. Fotókkal is illusztrált rongálással lepték meg a police.hu olvasóközönségét, itt van egy mutatóban.

false

 

Ebben persze még nincs semmi röhejes, de amit írtak… „Több nagykanizsai lakó tett bejelentést, hogy összefestették az autóját. A helyszínen a rendőrök megállapították, hogy ismeretlen elkövető(k) fehér festékszóróval rajzolt(ak) középen összekapcsolt, egymásra merőleges ’Z’ betűhöz hasonló mintát öt személygépkocsira 2014. június 23-án este 18 óra körüli időben. Az autókat más módon nem rongálták meg, nem törték fel. A helyszíni szemlén a nagykanizsai rendőrök látták, hogy a festékszóróval rajzolt minták nem horogkeresztek.”

Talán a rendőrök is azt gondolják, amit Pósán képviselő? Nem volt jól kidolgozva?

És ha már közlemény, Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője sem tett lakatot a szájára:

„Szeretek tanulni, de nem szeretem, ha kioktatnak. Több alázatot és kevesebb pökhendiséget várnék el attól, aki a magyarok kenyerét eszi és időnként a magyarok segítségére szorul.”  A főszerkesztő ennél többet nem közöl, így csak sejteni lehet, hogy vélhetően Dirk Gerkensnek, az RTL Klub főnökének vág vissza, aki tegnap egy Facebook-kommentben reagált úgy a Napi Gazdaság szánalmas „sajtóhibájára”, hogy „néhány fickónak vissza kellene mennie a suliba, matekot tanulni”.

Mit mondhatnánk erre? A leginkább azt, hogy több alázatot és kevesebb arcoskodást várunk attól, aki magyar adófizetők pénzéből fenntartott, kormányközeli sajtótermékben ír nyilvánvaló hülyeségeket.

Figyelmébe ajánljuk