X-aktáktól Orbánig egy perc alatt

  • narancs.hu
  • 2014. április 30.

Hírnarancs

Kazah költő háromméteres szobra figyelheti a testvéri magyariakat nemsokára a Városligetben, Orbán Viktor levele nem feltétlenül politikai elemzés után kiált. Újabb napot tudtunk le a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 960 millió forintért vásárolhat új autókat a Porsche Hungáriától – tudta meg a hvg.hu. Bő egy éve még nem járult hozzá a Miniszterelnökség a 760 milliós kocsibeszerzéshez, talán, mert akkor még választás előtt voltunk.

„Az én pályafutásom alatt ilyen esettel még nem találkoztam. Ez a rendőrség X-aktája” – a Velvet forrása szerint így kommentálta egy magas rangú igazságügyi alkalmazott a Welsz Tamás egyre rejtélyesebb halálának okáról adott orvosi véleményt, hogy tudniillik fogalmuk sincs, milyen összetételű kémiai anyag miatt hunyt el a vállalkozó. Állítólag a szakvélemény abban biztos csak, hogy Welsz keringése összeomlott. Welsz Tamás egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg, amikor Simon Gábor volt szocialista párti elnökhelyettessel kapcsolatban adott át terhelő bizonyítékokat a hatóságoknak. Javasoljuk Scully ügynök bevonását, ő nagyon büfé ezekben a dolgokban, Mulder ügynök rá a tanú.

Szobrot kaphat Abaj Kunanbajev – kazahabbul és helyesebben: Abaj Kunanbajogli – kazah költő Budapesten, a Városligetben, adta hírül az MTI. A Fővárosi Közgyűlés a 20 kormánypárti és az egy jobbikos képviselő támogatásával fogadta el ma a javaslatot, amelynek előterjesztéséből kiderült, hogy a kiváló magyar–kazah kapcsolatok eredményeként, a „kazah nép ajándékaként” kerülne az emlékmű a Városligetbe. Sőt azt is megtudhattuk, hogy az előterjesztés szerint Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja fel a szobrot. De ki volt „a kazah nép nagy gondolkodója”, akinek a tiszteletére összesen három méter magas alkotást készül állítani a testvéri magyari nép? Abaj Kunanbajogli (1845–1904) költő a 18–19. századi nagy kazah népi írók kiemelkedő alakja, aki a kazah felvilágosodás élharcosaként mind lírájában, mind közéleti tevékenységében fölemelte szavát a feudális kánságok elnyomása és túlkapásai ellen. Mindezek alapján határozottan leszögezhetjük, hogy Kunanbajogli tántoríthatatlanul képviselte a haladás eszméjét.

Megjegyzendő, hogy a magyar Nemzeti Együttműködés Rendszerének igaz barátja, a reménybeli szoboravató Nurszultan Nazarbajev kazah elnök maga is szobrot kapott 2006-ban. Az övé, mint ahogyan az egy igazán nagy vezetőnek kijár, négyméteres – noha az elnök szerényen és többször is tiltakozott az ellen, hogy még életében emlékművet állítsanak a tiszteletére. De a helyi értelmiségieket nem lehetett leállítani, sőt maguk állták a szobor költségeit is! Magyar értelmiségiek! Vegyetek példát kazah kollégáitoktól, és ne Nyugatra rohangáljatok hazát árulni! Meg filozofálni! Lehet elkezdeni a gyűjtést, példának okáért!

Őszintén reméljük, hogy a várt szoboravatást az sem akadályozhatja meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciója a mai határozatok megsemmisítését kérte a Fővárosi Kormányhivataltól, mivel szerintük képtelenség volt felkészülni a mai ülésre. Először is négy nappal ezelőtt kapták meg a mai közgyűlés 6000 (hatezer) oldalas előkészítő anyagát, amit ma még Tarlós főpolgármesterék további 38 módosítással fejeltek meg, mi több, a fideszes többség az eredeti napirendet is felforgatta. Nem nagyon értjük, mi ezzel a gond.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének origója és megtestesülése levélben válaszolt Dávid Katalin művészettörténésznek, amelyben kifejtette személyes (= a Nemzet) álláspontját a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékműről. Igaz, a magyar nép barátjához, Nurszultan Nazarbajevhez hasonló szerénységgel kijelenti: „ikonográfiai megjegyzésekre nem futja a bátorságomból, s ezen még a kétszeri kétharmad sem segít”. Majd ezek után alapos és lényeglátó levezetéssel jelöli ki a helyes interpretáció irányát, aminek a lényege, hogy bár Magyarország kollaborált, az Auschwitzba tartó vonatok csakis Németország bűne. A továbbiak értelmezése részünkről itt és itt olvasható, bár legszívesebben Veér Andrásra bíznánk ezt, aki sajnos már nyolc éve nincs közöttünk.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.