X-aktáktól Orbánig egy perc alatt

  • narancs.hu
  • 2014. április 30.

Hírnarancs

Kazah költő háromméteres szobra figyelheti a testvéri magyariakat nemsokára a Városligetben, Orbán Viktor levele nem feltétlenül politikai elemzés után kiált. Újabb napot tudtunk le a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 960 millió forintért vásárolhat új autókat a Porsche Hungáriától – tudta meg a hvg.hu. Bő egy éve még nem járult hozzá a Miniszterelnökség a 760 milliós kocsibeszerzéshez, talán, mert akkor még választás előtt voltunk.

„Az én pályafutásom alatt ilyen esettel még nem találkoztam. Ez a rendőrség X-aktája” – a Velvet forrása szerint így kommentálta egy magas rangú igazságügyi alkalmazott a Welsz Tamás egyre rejtélyesebb halálának okáról adott orvosi véleményt, hogy tudniillik fogalmuk sincs, milyen összetételű kémiai anyag miatt hunyt el a vállalkozó. Állítólag a szakvélemény abban biztos csak, hogy Welsz keringése összeomlott. Welsz Tamás egy rendőrautóban lett rosszul és halt meg, amikor Simon Gábor volt szocialista párti elnökhelyettessel kapcsolatban adott át terhelő bizonyítékokat a hatóságoknak. Javasoljuk Scully ügynök bevonását, ő nagyon büfé ezekben a dolgokban, Mulder ügynök rá a tanú.

Szobrot kaphat Abaj Kunanbajev – kazahabbul és helyesebben: Abaj Kunanbajogli – kazah költő Budapesten, a Városligetben, adta hírül az MTI. A Fővárosi Közgyűlés a 20 kormánypárti és az egy jobbikos képviselő támogatásával fogadta el ma a javaslatot, amelynek előterjesztéséből kiderült, hogy a kiváló magyar–kazah kapcsolatok eredményeként, a „kazah nép ajándékaként” kerülne az emlékmű a Városligetbe. Sőt azt is megtudhattuk, hogy az előterjesztés szerint Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke június 4-én személyesen avatja fel a szobrot. De ki volt „a kazah nép nagy gondolkodója”, akinek a tiszteletére összesen három méter magas alkotást készül állítani a testvéri magyari nép? Abaj Kunanbajogli (1845–1904) költő a 18–19. századi nagy kazah népi írók kiemelkedő alakja, aki a kazah felvilágosodás élharcosaként mind lírájában, mind közéleti tevékenységében fölemelte szavát a feudális kánságok elnyomása és túlkapásai ellen. Mindezek alapján határozottan leszögezhetjük, hogy Kunanbajogli tántoríthatatlanul képviselte a haladás eszméjét.

Megjegyzendő, hogy a magyar Nemzeti Együttműködés Rendszerének igaz barátja, a reménybeli szoboravató Nurszultan Nazarbajev kazah elnök maga is szobrot kapott 2006-ban. Az övé, mint ahogyan az egy igazán nagy vezetőnek kijár, négyméteres – noha az elnök szerényen és többször is tiltakozott az ellen, hogy még életében emlékművet állítsanak a tiszteletére. De a helyi értelmiségieket nem lehetett leállítani, sőt maguk állták a szobor költségeit is! Magyar értelmiségiek! Vegyetek példát kazah kollégáitoktól, és ne Nyugatra rohangáljatok hazát árulni! Meg filozofálni! Lehet elkezdeni a gyűjtést, példának okáért!

Őszintén reméljük, hogy a várt szoboravatást az sem akadályozhatja meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciója a mai határozatok megsemmisítését kérte a Fővárosi Kormányhivataltól, mivel szerintük képtelenség volt felkészülni a mai ülésre. Először is négy nappal ezelőtt kapták meg a mai közgyűlés 6000 (hatezer) oldalas előkészítő anyagát, amit ma még Tarlós főpolgármesterék további 38 módosítással fejeltek meg, mi több, a fideszes többség az eredeti napirendet is felforgatta. Nem nagyon értjük, mi ezzel a gond.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerének origója és megtestesülése levélben válaszolt Dávid Katalin művészettörténésznek, amelyben kifejtette személyes (= a Nemzet) álláspontját a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékműről. Igaz, a magyar nép barátjához, Nurszultan Nazarbajevhez hasonló szerénységgel kijelenti: „ikonográfiai megjegyzésekre nem futja a bátorságomból, s ezen még a kétszeri kétharmad sem segít”. Majd ezek után alapos és lényeglátó levezetéssel jelöli ki a helyes interpretáció irányát, aminek a lényege, hogy bár Magyarország kollaborált, az Auschwitzba tartó vonatok csakis Németország bűne. A továbbiak értelmezése részünkről itt és itt olvasható, bár legszívesebben Veér Andrásra bíznánk ezt, aki sajnos már nyolc éve nincs közöttünk.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?