Csak összejött a nagykoalíció: legyen csicskás a média!

  • narancs.hu
  • 2014. június 20.

Hírnarancs

Napi híreinkben ma két csíra és a civileket lenyomni szándékozó állami hivatal szerepel. Szánalmas? Az. De ez a hazánk. Ez történt pénteken.

A mai napot a Napi Gazdaság nyitotta: már az, hogy onnan nyomott sallert Lázár János az RTL-nek. Igen, a miniszternek konkrét elképzelései vannak arról, hogy az RTL mit csinál rosszul. Szerinte „ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen”. Az interjúban azt is megelőlegezte, hogy miután megjelenik a lapban a beszélgetés, „egy-két napon belül” róla és a családjáról is lesznek hírek a csatornán. De marhára nem ez volt a legizgibb rész. Hanem ez: „Ez már a Bertelsmann-csoport és a nemzetközi médiavállalatok számára a legsúlyosabb dolog, mert az RTL Klub bebizonyítja, korrupt vállalkozás.” Hát igen, súlyos szavak. Az RTL azóta már kikérte magának az állításokat, és most a jogi lehetőségeket vizsgálják. Már hogy pereljenek-e, vagy se.

Nem ijednek meg a Kehi-vizsgálattól a civilek, de nem ám! Az atlatszo.hu és a Budapest Pride (Szivárvány Misszió Alapítvány) is megkapta pénteken a Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott projektjük teljes dokumentációjának átadására felszólító levelet a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól. A Krétakörhöz hasonlóan az Átlátszó, illetve az ő norvégos projektjüket bonyolító Asimov Alapítvány és a Szivárvány Misszió sem fog együttműködni a Kehivel, mert szerintük nem jogszerű a hivatal eljárása. Korábban a Krétakör jelezte: nem fog ajtót nyitni a Kehi munkatársának. Itt nézheti meg, hogy Gulyás Márton hogyan magyarázta el mindezt a Kehinek, nekünk pedig ebben az interjúban fejti ki a véleményét bővebben.

Az Index információi szerint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közérdekre hivatkozva azt kéri a Közbeszerzési Döntőbizottságtól (KDB), hogy egy folyamatban lévő eljárás ellenére engedélyezze a Széll Kálmán tér felújítására vonatkozó szerződés megkötését a pályázat nyertesével. Mint írták, az 5,3 milliárdos tenderből kizárt cég a KDB-hez fordult, és felszólította a BKK-t arra, hogy a győztes céget zárja ki, és bírálja el újra az ajánlatokat. Emiatt a BKK nem tudja megkötni a szerződést a nyertes céggel, és ha a KDB vizsgálata elhúzódik, akkor kicsúszhatnak a 2015 végi határidőből, és így a budai fonódóvillamos-projekt Széll Kálmán téri ágának 9,6 milliárd forint uniós támogatása is elveszhet. Minderről bővebben itt olvashat.

De nehogy azt higgyük, hogy csak a Fidesznél teremnek zakós csírák: a szoci Gúr Nándor is megmutatta, milyen lehet szellemi szuterénben élni. Elkezdi kioktatni a riportert, hogy mit kéne csinálnia! Így rúg vissza a döglött ló?

Figyelmébe ajánljuk