A nap, amikor Magyarország portásországból az őrző-védők országa lett

  • narancs.hu
  • 2016. február 23.

Hírnarancs

Mindenki mindenki ellen: kopaszok kontra MSZP, orvosok kontra kórházi fertőzések, az unió meg a Szép-kártya ellen. Közben még mindig nem beszélünk Habony Árpádról. Nem csoda, hogy fogy a magyar.

Botrány a Nemzeti Választási Irodában

Reggel hat órakor érkezett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületéhez Nyakó István MSZP-s képviselő, hogy ismételten beadja a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdését (miután az ezzel kapcsolatos előző kérdésről ma döntött a Kúria, amivel a kérdés védettsége lejárt). Nem volt azonban egyedül: jó pár kopasz fiatalember társaságában és egy náluk később érkező idős asszony, Erdösi Lászlóné (akiről az ATV egyik olvasója kiszúrta, hogy feltűnően hasonlít a rezsicsökkentést éltető plakát egyik szereplőjére) és annak kísérője társaságában várakozott. Mivel az asszony és a kopaszok nem kívántak beszámolni arról, vajon miért éppen ma és miről kívánnak benyújtani ők is népszavazási kérdést (és nem is feltétlenül tudták, hol vannak), joggal feltételezhetjük, hogy csupán az MSZP-s politikust akarták akadályozni. Sikerrel, hiszen a Kúria döntése után Erdösiné négy másodperccel hamarabb odaért az időbélyegzőhöz – Nyakó szerint azért, mert a kopaszok elállták előle az utat, így az NVI az ő kérdésével foglalkozik, nem Nyakóéval, akivel interjút készítettünk az eset után.

Narancsblogunk a példátlan botrányról itt olvasható.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az MSZP este tüntetést rendezett az NVI épülete előtt, ahol Tóbiás József kijelentette, Magyarország mától kezdve nem jogállam. A Fidesz szerint persze az MSZP csinálta a balhét, a szokásos módon mindent rákentek a szocikra, Gulyás Gergely kifejtette, hogy a népszavazási kérdés beadása jelenleg még mindig kevésbé kaotikus, mint régen, Balog Zoltán pedig a Terror Háza előtt mondta el, mennyire felháborította az esemény, bár a részleteket nem ismeri. Erdösiné hőstette után sem kívánt nyilatkozni, azt kérte, hagyják békén, csupán arra a kérdésre adott választ, hogy érzi most magát: „Boldog vagyok.”

 

1001 orvos a kórházi fertőzések ellen

Ismét robbantott az 1001 orvos a hálapénz ellen csoport: miután Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában feldobta a labdát, ha valóban veszélyben vannak a betegek és nem megfelelő a kórházak állapota a gyógyításra, miért asszisztálnak ehhez az orvosok. A csoport egy levéllel válaszolt, ahol konkrét példákkal támasztották alá, ma Magyarországon többen halnak meg kórházi fertőzések miatt, mint autóbalesetben. Kijelentették: nem asszisztálnak tovább ehhez, és kérik, ebben legyen segítségükre a politika, az államtitkárság és az ÁNTSZ is. Ónodi-Szűcs egyébként a Népszabadságnak adott interjújában optimista képet festett, szerinte jól halad, amit a hivatalba lépésekor ígért, be fogja tudni tartani, és a márciusi költségvetési vitán már mutatni tud olyan eredményeket, amire aztán forrást kérhet majd.

 

Elkaszálták az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát

Az Európai Bíróság kimondta, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a Szép-kártya és az Erzsébet-utalvány bizonyos elemei, azok ugyanis akadályozzák a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, kiszorítva ezzel a külföldi cégeket a piacról. Az ügy egyébként 2012-re nyúlik vissza, akkor a kormány úgy módosította az adószabályokat, hogy az addig piacon lévő cafeteriautalványok kedvezményei értelmüket vesztették, bevezették viszont az Erzsébet-utalványt és a Szép-kártyát, amit csak a magyar bankoknál lehet kiváltani. Az Európai Bizottság kérte a bíróságot, állapítsák meg a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben.

 

Szobor a rasszista politikusnak

Holnap avatják annak a Donáth Györgynek a szobrát a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttól néhány méterre, aki a második világháború idején parlamenti képviselő volt, 1947-ben egy koncepciós per után végezték ki, olyan bűnökért, amiket nem követett el. Viszont lelkesen támogatta a zsidótörvényeket, de a zsidók mellett a svábokat és a románokat sem tűrte. Ungváry Krisztián szerint „egy ilyen embernek szobrot avatni közbotrány”. Ám úgy tűnik, ez természetesen nem akadályozza meg Gulyás Gergelyt abban, hogy beszédet mondjon az avatáson.

 

Hallgatnak Habonyról

Ismét felsült egy fideszes politikus, amikor Habony Árpádról kérdezték – a heti termést elnézve ez lassan mindennapossá válik. Ezúttal Kovács Zoltán kormányszóvivő hallgatott nagyokat, amikor arról kérdezték, milyen tanáccsal segítette őt Habony, neki azonban több esze volt, mint hétfőn Kósa Lajosnak, aki hápogott egy sort, mint a kacsa, mielőtt elvonult volna. Kovács ugyanis stílusosan távozott a teremből a kérdés után.

Habony Árpád

Habony Árpád

Fotó: MTI

 

Fogy a magyar

A KSH jelentése szerint mindössze 0,2 százalékkal született több gyerek Magyarországon 2015-ben, mint az azt megelőző évben, viszont 4,2 százalékkal többen haltak meg. Így a természetes fogyás tavaly 39 900 főre nőtt, ezzel nagyjából már csak 9 millió 823 ezer az ország lakosainak száma.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?