Talán baltát

  • narancs.hu
  • 2014. január 28.

Hírnarancs

Mit várunk Azerbajdzsántól, a kijelölt új amerikai nagykövettől, és mi várható az ukrán miniszterelnök leváltása után? Hírek aznap, amikor elhunyt Pete Seeger.

Még folyik az ukrán Legfelsőbb Tanács (parlament) sorsdöntőnek beharangozott rendkívüli ülése. Valóban fontos döntések születhetnek most, bár sokan arra intenek, hogy ezek csak az első állomást jelenthetik a hatalomváltáshoz vezető úton. Mikola Azarov benyújtotta lemondását – a népszerűtlen, oroszbarát, az ukránt mulatságosan törő miniszterelnök távozását (bár Janukovics még nem fogadta el a lemondást, és ha elfogadja is, Azarov az új miniszterelnök beiktatásáig, de legfeljebb 60 napig hivatalban marad) decemberben még minden bizonnyal győzelemként értékelte volna a kijevi utca, ma már – különösen azután, hogy Janukovics két napja felajánlotta Azarov posztját az ellenzéknek – nem tűnik akkora szenzációnak.

false

 

Fotó: Reuters

Szijjártó Péter államtitkár és csapata nem tétlenkedik, tegnap negyedszer ültek tárgyalóasztalhoz magyar és azeri politikusok, illetve üzletemberek a keleti nyitás reményében. Hogyan állunk eddig Azerbajdzsánnal?

Míg Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár azt nyilatkozta, hogy 2018-ra reményei szerint a magyar export egyharmada Európán kívülre irányul, addig – ugyanezen a tavaly nyári konferencián – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy a keleti nyitás nem hozza a várt gazdasági eredményt, például az oroszországi exportunk 0,8%-kal visszaesett. Szijjártó azért ősszel kijelentette, hogy nőtt az orosz–magyar kereskedelmi fogalom, csökkent a magyar szempontból negatív szaldó.

false

 

Fotó: MTI

Érdekes lesz nyomon követni, hogy Colleen Bell, a kijelölt új amerikai nagykövet milyen tanulságokat von le mindabból, ami Magyarországon történik, még azt megelőzően, hogy ő ideérkezne. Vajon észreveszi-e, hogy a mai magyar kormány egyelőre tesz azokra az értékekre, amelyek Amerika hétköznapjait és ünnepnapjait igazgatják annak megalapítása óta?

Megkezdődött a legújabb magyar diplomáciai háború, a szomszédos államok, majd az unió, s részben Németország és Ausztria után immáron az Egyesült Államokkal is. Martonyi János külügyminiszter szerint a kijelölt új amerikai nagykövet egyoldalúan, értsd: csak a magyar demokratikus ellenzék információi alapján tájékozódik. Mintha – saját tapasztalatból – nem tudná, hogy a nagykövet felkészítő anyagát az Egyesült Államok kormánya állítja össze, figyelve az eltérő véleményekre, szempontokra. A Fidesz tehát nem kevesebbet állít ezzel, mint hogy az amerikai kormány csak a magyar demokratikus ellenzékkel, azaz csak az egyik féllel állna kapcsolatban.

false

Kilencvennégy éves korában elhunyt Pete Seeger amerikai folkénekes, politikai aktivista, író. Seeger hétfő éjjel álmában halt meg egy New York-i kórházban – közölte Kitama Cahil-Jackson, a világszerte ismert előadóművész unokája, aki elmondta, hogy nagyapja „tíz napja még fát vágott”. Meghatározó alakja volt az amerikai folkzene újjáéledésének, nevéhez olyan világszerte dúdolt dalok fűződnek, mint a Where Have All the Flowers Gone,Guantanamera és a We Shall Overcome. Utóbbi szám 1948-as People’s Song című kiadványában is szerepelt. Később azonban elárulta, hogy csupán annyiban járult hozzá a polgárjogi himnusz megszületéséhez, hogy annak második, „will” szavát „shall”-re változtatta, mert „az jobban kinyitja a szájat”. Négy éve, kilencvenedik születésnapján több mint negyven pályatársa – köztük Bruce Springsteen, Joan Baez, Emmylou Harris, Arlo Guthrie – lépett fel a New York-i Madison Square Gardenben a tiszteletére meghirdetett koncerten. „Minden gyerek, aki valaha tábortűz mellett üldögélt régi dalokat énekelve, valamilyen módon adósa Pete Seegernek” – hangsúlyozta Guthrie.

Figyelmébe ajánljuk