Sólyom László összes bátorsága

  • narancs.hu
  • 2014. február 18.

Hírnarancs

Jó atom, rossz forint. Sitten és szabadlábon. Balog Zoltán minisztériuma ismét szánalmas, pitiáner sóhivatal. Hírek kedden.

Megtörtént, amire nem számítottunk, Sólyom László Paks-ügyben beszólt a kormánynak. A volt köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémia „Villamosenergia-ellátás Magyarországon a 21. században” című konferenciájának nyitóbeszédét tartotta, s feltett egy csomó kérdést: „Hol van a példátlan nagyságú adósságteher igazolása? Ki állja az árfolyamkockázatot? A beruházás terhét mindenképpen az országnak kell fizetnie. Mi indokolhatja, ha ezt nem az áram fogyasztóira terhelik, hanem mindenkivel fizettetik, vagyis az alacsony ár nem valós? Ez az elköteleződés nyilván hatással van külpolitikánkra, a nemzetstratégiára, megítélésünkre a világban és az Európai Unióban. Mikor vitatta meg ezt az Országgyűlés?”

Mi azt kérdeznénk, ugyan miért kellett ennyit várni a kritikus szólammal? Nem lett volna szerencsésebb még a parlamenti döntés előtt mondani ezt-azt? Talán snassz lett volna elvegyülni azokkal, akik azonnal átláttak a szitán? Elnök úr talán azt hiszi, hogy az Akadémián mondottak nagyobbat szólnak?

Egy frászt.

Az őt követő előadó, Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiapolitikáért felelős államtitkára kutyába se vette Sólyom kérdését. Inkább arról szónokolt, amiről Orbán Viktortól a békemenetes seregletig mindenki: Putyinnal megfogtuk az isten lábát. „Mire van szüksége a magyar nemzetgazdaságnak? Energiára, ami legyen tiszta, olcsó, biztonságos, fenntartható” – mondta az államtitkár, és nem szakadt le a plafon.

Megnyugtatjuk mindazokat, akiknek hiányozna a napi gyors reakció, hogy abból is kijutott. Noha még Varga Mihály is arról beszélt reggel a TV2 Mokka című műsorában, hogy bízik a forint erősödésében, mivel a költségvetést 300 forintnál olcsóbb euróval tervezték, s ezért reményét fejezte ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa mai kamatdöntő ülésén ezt majd figyelembe veszi, ám Matolcsy Györgyöt nem olyan fából faragták, hogy csak úgy üzengessenek neki a tévében mindenféle miniszterek. A tanács a 10 bázispontos kamatvágási várakozással ellentétben 15 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet. Persze nem ez a gyors reagálás, hanem az, hogy a döntés után a forint 308-ról pillanatok alatt 310-re esett az euróval szemben.

false

Szocsiból nem csak sporthírek érkeztek: letartóztatták a Pussy Riot két, helyszínen tartózkodó tagját, Maria Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát, akik koncertezni jöttek a városba, de már a szállodából bilincsbe verve vitték el őket – állítólag loptak. A lányokat azóta már kiengedték, a készülő koncertről nincsenek információink. Szerintünk előbb fog Putyin bőrtangában a síugró sáncon rúdtáncolni, minthogy engedélyezzenek egy Pussy Riot-koncertet Szocsiban.

Bár ki tudja? Tegnap még simán leírtuk volna, hogy előbb lesz Pussy Riot-koncert a Kremlben, mint hogy a Magyar Hírlap mást állítson, mint egy minisztérium. Aztán mi történt? Ma megjelent – a forrás megjelölése nélkül – egy helyesbítés. Tegnap azt írták, hogy Radnóti Miklósné Gyarmati Fannit a minisztérium saját halottjának tekinti. Ma azt közölték, nem tekintik annak. Szánalmas…

Figyelmébe ajánljuk