Ukrajna lángol és üvölt

  • narancs.hu
  • 2014. február 19.

Hírnarancs

Kijevben elszabadult a pokol, itthon azonban a csendes hétköznapok valóságát éljük. Nem is látszik, hogy kampány van: Rogán Antal egy paparazzival harcol, Szakály Sándor közel egymilliót visz haza, a forint pedig zuhan. Ez történt szerdán.

Ukrajnában elszabadult a pokol. A szerda délutáni hírek szerint – miután kedden újra összecsaptak a rendőrök és a tüntetők – eddig már:

– legalább 26-an meghaltak és 800-an megsérültek,

– a rendőrök belelőttek a tüntetőkbe,

– Kijeven kívül több vidéki városban, például Ungváron is voltak megmozdulások,

– a tüntetők eddig már 1500 fegyvert zsákmányoltak,

– és szétverték az egyik Janukovics-támogató képviselő Porschéjét.

Továbbá: ma már bárkit bevihet, azaz bárkit megverhet, megalázhat az ukrán rendőrség, olyan felhatalmazást kapott. A háttérben persze a nagypolitika áll. A kérdés leegyszerűsítve ez: kinek a pénzén konszolidálják a hamarosan csőd szélére jutó Ukrajnát? Nyugati lóvén, vagy az oroszokén? A balhé azért tört ki, mert úgy tűnt: Putyin adja a lóvét – kétmilliárd dollárt –, és vele együtt a feltételeket is. Ez betette az ellenzéknél a kaput – ezért tombol most a csihi-puhi.

Így

Így

Fotó: MTI

És hogy mi lesz mindennek a vége? Lehetetlenség megmondani. De hogy Janukovics kihúzza ezt az egészet – arra azért nem tennénk nagy tétben. Ukrajnát például többen szankcióval fenyegetik, miközben az interneten körbefutott egy videó: egy ukrán tüntető lány beszél rajta a céljaikról. Megtekintését erősen javasoljuk.

Magyarország újra: Rogán Antal szerint paparazzi üldözi, és állandóan fotózgatja őt meg az új Audiját. Szegény közszereplő! Az Index már tudni is véli, ki a fotós, aki lencsevégre kapja Antit és Habony Árpit.

Komolyra fordítva a szót: az atlatszo.hu írta meg, hogy majdnem egymilliót kaszál havonta Szakály Sándor a Veritas vezetőjeként. Ennyit tesz zsebre, hogy nap mint nap lehányják őt a különböző fórumokon. Önöknek ez sok? Kevés?

Az origo.hu riportja szerint fideszes „politikusok buzdítják a rezsifórumok közönségét arra, hogy jelentsék, ha valamelyik társasház közös képviselője elszabotálja a rezsicsökkentést, és nem függeszti ki a spórolásról szóló tájékoztatót”. Azaz jelentsük fel egymást, ha netán nem értünk valamiben egyet.

Egy nap alatt 6 forintot zuhant a forint az euróval szemben: amíg tegnap még 308 forint volt egy euró, ma már ez az ár elérte a 314-et is. Ábrák, magyarázat itt.

A gyermekvédelem teljes kudarcát állapította meg a szigetszentmiklósi iskolások esetében az ombudsman. Székely László azzal kapcsolatban vizsgálódott, hogy egy helyi családban a gyerekeket a szüleik hosszú éveken át bántalmaztak. Az ombudsman megállapította, hogy nem kaptak valós segítséget a veszélyeztetettségük megszüntetéséhez, a szakemberek nem ismerték fel időben, hogy ki kell emelni a családból a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás áldozatait. A gyermekvédelemmel foglalkozó szervezetek között nem volt érdemi együttműködés. A gyerekeket két éve emelték ki a családból. „A gyerekek egészen addig nem fürödtek. A fogkefét és a fogmosás fogalmát nem ismerték. Az ételekkel sem voltak tisztában. Arra tanították őket, hogy csótányokat és más bogarakat fogjanak és egyenek meg, de patkányokat és más rágcsálókat is kaptak enni.”

Sport: meglepetés Szocsiban! A finn hokisok kiverték a hazai, egyik favoritnak tartott oroszokat. A végeredmény 3-1 lett.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.