Befagyasztották az olimpiai pénzeket, Tarlós a pályázat visszavonására célozgat

  • narancs.hu
  • 2017. február 19.

Hírnarancs

Kósa felmondta a leckét, Botka László elzavarná Gyurcsányt, Vona Gábor pedig két ciklusban maximalizálná a miniszterelnökök mandátumát. Hétvégi hírek.

Miután pénteken kiderült, hogy a Momentum jócskán teljesítette a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számát, felgyorsultak az események, az olimpiai pályázat vezetése például kihátrál.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Közleményben tudatta ugyanis a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., hogy egy fillért sem fognak költeni a büdzséből egészen addig, amíg helyre nem áll az egység, amit most a Momentum csúnyán megbontott. A vezetőség az eddig megkötött szerződéseket felfüggeszti, új megrendeléseket pedig nem adnak ki. A költségvetés felét egyébként már elköltötték.

Kósa szerint a Momentum nem rendszerellenes

Kósa Lajos tisztességesen végzi a házi feladatát, és a főnök által kiadott szövegkönyv szerint értékelte az olimpia ügyét, amely „Budapest ügye, az olimpiát városok rendezik, nem kormány, nem parlament. A főváros írhatja ki a helyi népszavazást is. Várjuk meg, lesz-e helyi népszavazás Budapesten” – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Magyar Időknek. Kósa ezenkívül a Momentumnak is szentelt néhány szót, amelyről úgy véli, hogy csak az ellenzéknek okozhat fejfájást, hiszen meglátása szerint ezek a fiatalok nem rendszerellenesek, nem úgy, mint annak idején a fiatal Fidesz.

Tarlós szerint pedig a Momentum tagjai „viszonylag tiszták”

és mentesek azoktól a spekulációktól, amely a magyar baloldal politikáját jellemzi – nyilatkozta Tarlós a Kossuth rádióban. A főpolgármester egyébként továbbra is azt sejteti, hogy valószínűleg nem lesz majd miről szavazni, hiszen előfordulhat, hogy a népszavazás előtt születik egy „negatív döntés” – idézi Tarlós szavait a hvg.hu.

false

 

Fotó: MTI

Vona úgy látja, hogy a Momentum valójában szeretne olimpiát

A Jobbik elnöke szombaton lengette be új ötletét, miszerint ha pártja kormányra kerülne, nyolc évben maximalizálná a miniszterelnöki megbízatás időtartamát. Vona ezt azzal indokolta, hogy a túl sok kormányzásban eltöltött idő kiégéshez vezethet, sőt a kormányfő személyiségjegyei is torzulhatnak két ciklus után. A pártelnök nem csak általánosságban beszélt, kimondta, hogy jelenleg ez a helyzet áll fenn, és Orbán azon túl, hogy görcsösen kapaszkodik a hatalomhoz, saját tulajdonaként tekint az országra – áll az Index tudósításában. A Jobbik elnöke az olimpiával kapcsolatban is megszólalt, közölte, hogy pártja még mindig olimpiapárti, sőt véleménye szerint a Momentum is az, csak most „megfordult a társadalmi hangulat”.

Botka nemcsak Gyurcsányt, hanem saját párttársait is kinyírná

Botka László erősen rákapcsolt évértékelő beszédében, és most már nyílt színen küldte el Orbánnal együtt Gyurcsányt is a fenébe – írja az Index. Botka ugyanis határozottan kijelentette, hogy csak akkor lesz 2018-ban MSZP–DK együttműködés, ha Gyurcsány lelép. De a szegedi polgármester saját párttársainak is megcsinálta a hétvégéjét, amikor bocsánatot kért azoktól a szavazóktól, akik csalódtak az MSZP-ben, majd kijelentette, hogy 2018-tól új világ lesz a párton belül, és nem lesz mindenkire szükség.

Magyar sikerek Berlinben

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje kapta az Arany Medvét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, de a fődíj mellett Török Ferenc alkotása is a díjazottak közé került, az 1945 ugyanis harmadik helyezett lett a közönségszavazáson. Enyedi új filmjéről bővebben itt írtunk.

Neked ajánljuk