És akkor a szír menekültek megálltak a kerítés előtt, és a rendőrök gyorsan be is engedték őket

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 10.

Hírnarancs

A kerítés nem állít meg senkit, Demján Sándor eladta fele királyságát, lemondott a közmédia vezetője. És meghalt Czeizel Endre. Hétfői hírek.

Mintha ott se volna

A menekültek megállítására tett kormányzati, illetve a menekültek megsegítésére tett civil erőfeszítéseket derekasan dokumentáló Délmagyar örökítette meg a szimbolikusnak nevezhető történetet:

false

 

Fotó: MTI

„A már felépült kerítésnél viszont bekövetkezett az, amit az elemzők jósoltak: a menekültek a szerb oldalon, de már magyar földön várták a hatóságokat. – Itt tisztelegnek és valami indulót játszanak – hallatszódott a rendőrök rádiójában, majd kiderült, egy csapatot a mórahalmi kerítés állított meg. Öt szír férfi ült az »Államhatár« tábla tövében a próbakerítésnél, közvetlenül a kiskapunál. Egyikük egy trombitát tartott a kezében. – Angliába vagy Németországba tartok. Ott szeretnék munkát találni – mondta angolul a kerítés tövében várakozó szír Bassin. A 23 éves férfi arról beszélt, számítástechnikát tanult az egyetemen, barátja pedig építész.”

A menekülteket ezután a röszkei hangárba szállították a magyar rendőrök, nem is tehettek máshogy, hiszen magyar területen kértek menedékjogot.

Tehát 1. nem Magyarországra akarnak jönni, 2. tanult, dolgozni akaró emberek, és 3. a határzár nem állítja meg őket.

Demján Sándor a lovát ugratja

Eladták Magyarország legsikeresebb ingatlanfejlesztő vállalatának, a TriGránitnak egy jelentős részét a világ egyik legnagyobb magántőke-befektetési vállalata, a TPG ingatlanrészlegének. Az ügyletben nem érintett a WestEnd City Center és több más, TriGránithoz kötődő projekt sem – írja a Portfolio lelkesítő hangú cikkében. Demjánék a mai sajtótájékoztatón „pontos részleteket ugyan nem árultak el, de több mint félmilliárd eurós üzletről van szó, ami közel annyi, mint amennyi a magyar ingatlanbefektetési piac teljes egésze ezen a tranzakción kívül”. A Portfolio összeállításából sok minden kiderül, de persze ettől még mindenki találgathat kedvére. Mi lehet a háttérben?

A TriGránit jelenleg Demján Sándor, Csányi Sándor, Peter Munk kanadai üzletember és az osztrák tőzsdén jegyzett Immofinanz AG tulajdonában van. A projekteket üzemeltető és felügyelő cég Gránit Management néven folytatja tevékenységét.

Szabó László Zsolt távozik

Szabó László Zsolt és Fekete György

Szabó László Zsolt és Fekete György

Fotó: mma.hu

A jól értesült Napi Gazdaság megírta, hogy lemondott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, aki két éve vezeti a közmédiát. Az MTVA parádés közleménye nem győzi dicsérni: „Az MTVA ötéves történetének egyik legsikeresebb időszaka volt az, amelyet dr. Szabó László Zsolt neve fémjelez. További pályafutásához sok sikert kívánunk dr. Szabó László Zsoltnak!”

Maga felé hajlik

Délelőtt megírtuk, milyen elsöprő sikert arattak az NKA kurátorai az NKA pályázatain. Biztosak vagyunk benne, hogy mind a hárman, sőt mind a négyen megérdemelték a támogatást, és abban is reménykedünk, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, amikor megszavazták maguknak a megérdemelt jussukat.

Gyász

A nap legrosszabb híre, hogy meghalt Czeizel Endre. Fél évvel ezelőtti interjúnkkal emlékeztünk rá.

És zene

Elindult a Sziget, és kiderült, hogy pénteken a Pussy Riot is tiszteletét teszi ottan.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk