Matolcsy György egyvalamihez biztos ért: közpénzt költeni, azt tud

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 11.

Hírnarancs

Hivatalos: beköszöntött az uborkaszezon. De a Matolcsy vezette MNB-nek még ilyenkor is csurran-cseppen ez-az, most épp két villa, amelyek ára egymilliárd és valamivel kevesebb, mint egymilliárd forint. Védelmet kaphat az Emmitől Sándor Mária, bezárt az afgán nagykövetség Budapesten, Sólyom László is a menekülteket segíti, marad a hőség. Vérnyomásnövelő keddi hírek.

Ma egy villa, holnap egy…?

Gyarapodik a Matolcsy-féle MNB-vagyon. Most épp a jegybank és oktatási alapítványának ingatlanvagyonához tettek hozzá egy kicsit, ma derült ki ugyanis, hogy Matolcsyék pár hónapja  beruháztak újabb két épületbe. A Magyar Nemzet kiderítette, hogy a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa a Svábhegyen, a Mátyás király utcában egy 2165 négyzetméteres telket vásárolt rajta egy luxusvillával, nettó egymilliárd forintért, valamint egy romos műemlék épületet a várnegyedben, az Úri utca 72. alatt, nettó 795 millió forintért.

false

 

Fotó: abpro.hu

A svábhegyi ingatlant a lap információi szerint nemrég még az Abraham Properties Kft. árulta 950 millió forintért, az MNB pedig 50 millióval drágábban (!) vette végül meg februárban a villát egy a Virgin-szigetekre bejegyzett offshore cégtől, az alapítvány állítása szerint – persze – a szakértők által becsült forgalmi érték alatti áron. Itt korábban francia iskola működött, az MNB alapítványa is tanítani akar majd benne. A kacsalábon épp nem forgó, de pöpec kis vityillónak simán nevezhető épület véletlenül pedig – ahogy azt a 444.hu megírta – Matolcsy György otthonától nem messze található, mondhatni, majdnem a szomszédjában.

Nem várt helyről jön a segítség?

Államtitkári segítséget kér a fekete ruhás ápolóként ismertté vált, az egészségügy áldatlan állapotaira és a nővérek sanyarú helyzetére a figyelmet felhívó Sándor Mária, miután a minap etikai eljárást indított ellene az a szervezet, amelynek egyebek mellett az a feladata, hogy az egészségügyi dolgozókat képviselje: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. Hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában Sándor Mária elmondta, hogy az Emmi egészségügyért felelős államtitkára, Zombor Gábor védelmet ígért neki arra az esetre, ha nyilvános szereplései miatt támadások érnék. Ez most meg is történt, miután értesült az eljárásról, már meg is tette az első lépéseket annak érdekében, hogy igénybe vehesse Zombor Gábor ígért segítségét.

Hogy mondják az afgánok, hogy viszlát?

Bezárt a budapesti afgán nagykövetség, épp amikor – valószínűleg – a legnagyobb szükség lett volna az intézményre. Ezrével érkeznek menekültek és menedékkérők Afganisztánból az országba, a magyarországi afgán követség viszont július 1-jén úgymond felszámolta magát takarékossági okokra hivatkozva – tudta meg a hvg.hu, és az információt a külügyminisztérium is megerősítette. A nagykövetség bezárása azt jelenti, hogy a Magyarországon tartózkodó afgán menedékkérőknek nehezebb lesz iratokhoz vagy tolmácshoz jutni, de elsősorban azokat érintheti rosszul a bezárás, akik vissza akarnak térni Afganisztánba, esetükben akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet.

Mondtam, hogy eljövök!

Kommentár nélkül (1): Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn látogatást tett a Mazsihisznél, a székházban Heisler András fogadta.

false

 

Fotó: MTI

Adj, hogy neked is adassék

Kommentár nélkül (2): Sólyom László volt köztársasági elnök múlt csütörtökön a sajtónyilvánosságot kerülve a Keleti pályaudvaron segítette a menekülteknek felállított mozgó orvosi rendelő munkáját, majd a volt Köztársaság téren ételt osztott menekült gyerekeknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat színeiben. (A kép csak ma került nyilvánosságra, a Kettős Mérce találta, de a maltai.hu-n Egy önkéntes este a Keletiben címmel egész galériát találunk, amely képeken a civil segítők mellett feltűnik Sólyom is.)

false

Fotó: maltai.hu

Per lesz, Kocsis!

Pert indít Kocsis Máté ellen a Magyar Helsinki Bizottság. A józsefvárosi polgármester talán úgy gondolja, nem kockáztat az uszító hangnemmel, hiszen a magyarul nem beszélő, kiszolgáltatott menedékkérők között nem lesz senki, aki gyűlöletkeltő kijelentésével szemben lépéseket tesz, de a törvény lehetővé teszi más számára is a jogorvoslatot – írja a Helsinki Bizottság, amelynek képviselői bírósághoz fordulnak a polgármester múlt heti, a volt Köztársaság téren megpihenő menekültekre vonatkozó kijelentései miatt.

Puli? Vak komondor? Vagy Kóbor János?

Még július végén tartottak prezentációt Kazanyban a következő világbajnokságnak otthont adó magyar delegáció képviselői, akik magukkal vitték a majdani budapesti verseny kabalaállatának nevezett, inkább csak ijesztőnek ható plüssfigurát és annak életnagyságú mását. A fehér pulinak nevezett kutyafigura inkább tűnik rémkutyának, mint cuki, ölelgetni való aranyosságnak. Közben a világot is bejárta a „lelketlen albínó horrorkutya” képe – (megint) rajtunk röhög a fél világ… A lény, ha jobban belegondolunk, inkább hasonlít puli helyett a Fideszhez stílszerűen jobban illő vak komondorra. Esetleg Kóbor Jánosra.

Minek nevezzelek?

Minek nevezzelek?

Fotó: MTI

Bírják még?

A forróság csak jön, és marad. Senki ne számítson egyhamar enyhülésre. Heti meteónk sem ígér mást, de lassan már hozzá is szokunk a természetes, napsütötte szaunához.

Tekercsfejek

Mi történik a WC-papír gurigájával, ha elfogyott róla a lényeg? Kidobja? Hát, Junior Fritz Jacquet papírral dolgozó művész nem. A francia képzőművész ugyanis gondolt egyet, és a folyamatosan keletkező mellékhelyiségi hulladékot, nevezetesen a WC-papír tartógurigáját újrahasznosította, illetve elkezdte használni: miniatűr maszkokat présel és hajtogat belőlük, amelyeket aztán különböző színűre fest.

false

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.