Felmérés: a magyar társadalom még soha nem félt és gyűlölt ennyire

  • narancs.hu
  • 2016. november 18.

Hírnarancs

Rogánnak szerencsére van ujjlenyomata, Trump mindenkinek odacsap, de legalább Törőcsik Marit nézhetjük a nap végén. Hírek.

Mindenkit utálunk

A Tárki 25 éve méri az idegenekhez való hozzáállást. A mostani eredmények arról árulkodnak, hogy az idegenellenesség nem csak hogy folyamatosan nő, hanem az utóbbi két évben robbanásszerűen terítette be a magyar emberek agyát. 1992-ben a társadalom 15 százaléka volt kifejezetten ellenséges különféle másságokkal szemben, ezt követően pedig erősen ingadozott az arányuk. Ami viszont a 2006-os 24 százalék óta szinte csak emelkedett, és 2015-ben elérte a 41 százalékot. De még ekkor, a Magyarországon várakozó és áthaladó menekültekről folyamatosan sugárzott képek idején se volt akkora az elzárkózás, mint most. Tavaly óta ugyanis soha nem látott mértékben és soha nem látott magasságokba, 56 százalékra nőtt az idegenellenesség.

Szép volt, fiúk!

Szép volt, fiúk!

Fotó: MTI

Az Index rengeteg egyéb érdekes adatot is felsoroló cikke a Závecz kutatását is összeolvassa a Tárki eredményeivel. Mindkettőből az derül ki, hogy az idősek, a falusiak és az alacsony iskolai végzettségűek a leginkább idegenellenesek. (A diplomásoknak csak a harmada, a legfeljebb szakmunkásképzőt végzetteknek a kétharmada az.) A kormány uszító népszavazási kampánya után a magyarok még a cigányoknál is jobban utálják az arabokat, például csak 20 százalék fogadna el arab szomszédot. A gyűlölet és a félelem minden párt szimpatizánsaira jellemző, de mások a "prioritások": az erdélyi magyarokat a DK-sok, a cigányokat a jobbikosok, az arabokat és a homoszexuálisokat a fideszesek utasítják el a legnagyobb mértékben.

Trump mindenkire gondol

Nagy körültekintéssel nevezi ki a világ egyetlen szuperhatalmának új vezetőit a megválasztott elnök. Az igazságügyi miniszter a rasszista kijentései miatt magyarázkodni kényszerült Jeff Sessions lesz. A külpolitikát nagyban meghatározó nemzetbiztonsági főtanácsadó posztja a muszlimoktól félő Michael Flynnre vár. Az abortusz- és nőellenes Mike Pompeo pedig a CIA-t vezetheti. Mindenki magkapja a magáét. A három kiválasztott szakmai felkészültségéről legalábbis megoszlanak a vélemények, lásd itt.

Trump az övéi közt

Szép volt, fiú!

Fotó: Richard Ellis / MTI/EPA

Maga felé

Az I. kerületben, a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz Nagy Gábor Tamás, a városrész fideszes polgármestere – értesült a Magyar Nemzet. A lakásért konkrétan 81 203 forintot fizet havonta, és az önkormányzat szerint „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”. Nem tudjuk, ők melyik piacot nézik, de nekünk úgy tűnik, ennyi pénzért egy józsefvárosi garzont lehet bérelni.

Jól jön az még

Miután tegnap Lázár János bejelentette, hogy neki nincs ujjlenyomata (mert akkor talán Pharaonnak sincs), a 444 rákérdezett, hogy vajon Rogán Antalnak van-e. És a Miniszterelnöki Kabinetiroda mindannyiunk nagy örömére megerősítette, hogy van.

Apropó: Juhász Péter ma azt írta Facebookján, hogy a Rogán zsebéhez közel álló Kertész Balázs, az Index által tényfeltárt ügyvéd "törvényen kívüli. Összeférhetetlen. Ugyanis nem lehet valaki egy időben ügyvéd és egy cég ügyvezetője. Ő mégis az." Részletek itt.

Nézzünk Törőcsik Marit!

A Bérczes László által készített beszélgetőkönyv promózására az Európa Kiadó készített szép interjúvideókat. Például ezt:

Figyelmébe ajánljuk