Ha így megy tovább, simán összejön az olimpiaellenes népszavazás

  • narancs.hu
  • 2017. január 20.

Hírnarancs

Egy nap, tízezer szignó. Donald Trump hivatalosan is az USA elnöke, a House of Cards megérkezett Brüsszelbe. És egyéb híreink.

Erős kezdés

Egy nap alatt legalább 10 ezer aláírást gyűlt össze a Momentum Mozgalom olimpiaellenes népszavazási kezdeményezésére – mondta Fekete-Győr András, a szervezet elnöke. A budapesti referendum kiírásához a fiataloknak 30 nap alatt 138 ezer aláírást kell gyűjteniük, azaz ha ilyen ütemben haladnak, magasan átvihetik a lécet. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a jól bevált plakátkampánnyal segíti majd a kezdeményezést, erre egy nap alatt máris 7 millió forintnyi adományt szedtek össze.

false

Közben a kormánypárti Magyar Idők és a pestisrácok.hu elkezdte az új mozgalom lejáratását: egy állítólagos volt tagra hivatkozva azt írták, Haris Éva, az MSZP választmányának egykori elnökhelyettese és Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány energiaügyi minisztere áll a Momentum mögött. Fekete-Győr András a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: Haris 24 székkel és egy kisasztallal segítette a mozgalmat, Szabó Pál nevét pedig most hallja először.

Great Again

Magyar idő szerint délután 6-tól hivatalosan is Donald Trumpnak hívják az Egyesült Államok elnökét. Trump beiktatási beszédében azt mondta, novemberi elnökké választásával nem egyszerű kormányváltás történt, a hatalom Washingtonból visszakerült a nép kezébe. Ígérete szerint mostantól a politika valamennyi területén „Amerika lesz az első”, polgártársait arra buzdította, vásároljanak amerikai termékeket, és alkalmazzanak amerikai munkavállalókat.

false

 

Fotó: MTI/AP – Win McNamee

 

Soros György visszalő

Soros György dollármilliárdos üzletemberrel a Bloomberg készített interjút, még csütörtökön. Donald Trumpról azt mondta, diktátor lenne, ha hagynák neki, de szerencsére az amerikai alkotmány megakadályozza őt ebben. A magyar kormány civilek elleni támadásaira reagálva Soros szokatlan módon egy előre megírt nyilatkozatot olvasott fel. Az MTI szerint hangsúlyozta, hogy ezek a fenyegetések „ellentmondanak az Európai Unió értékeinek, és a jogállamiság iránti elkötelezettségnek, amelyre az EU épült évtizedeken át”.

„Az alapítványaimat és életemet a nyílt társadalom megteremtésének szenteltem. A jelenlegi magyar kormány pont ennek az ellenkezője mellett áll ki. Magyarországnak nagy előnye származik az EU-s tagságból. Ennek fényében teljesen elfogadhatatlan a jelenlegi kormány kísérlete a civil társadalom megfélemlítésére és lejáratására” – tette hozzá.

Metrópénzek

Nem látunk tisztábban a 4-es metró építése során ellopott vagy szabálytalanul felhasznált 167 milliárd forintot illetően. A visszásságokat az EU csalás elleni hivatala, az OLAF tárta fel, de az erről szóló jelentést egyelőre csak a magyar kormány ismeri. A kormány szerint a visszaélések kizárólag – Tarlós István főpolgármester szerint egy kivétellel kizárólag – a szocialista-szabad demokrata kormányzás időszakához köthetők. Ehhez képest az OLAF azt közölte lapunkkal, hogy a vizsgálat „a beruházás összes szakaszában komoly szabálytalanságokat – csalás és korrupció gyanúja – tárt fel”.

További érdekesség, hogy az ügyben indult magyarországi nyomozásnak jelen állás szerint „nincs közszereplő gyanúsítottja”, holott a kormány nevében Lázár János miniszter és Csepreghy Nándor államtitkár is a legfelsőbb városvezetés érintettségére célozgatott.

Tévétorrent extra – A House of Cards Brüsszelbe megy

Remek időérzékkel Trump beiktatásához igazítva jelentette be a Netflix, hogy a népszerű House of Cards sorozat ötödik évada idén május 30-án érkezik.

Ma startol a holland alkotók által készített Brussel, amely bevallottan a House of Cards EU-s politikára szabott változata lesz. A Politico előzetese szerint a széria reflektál a menekültválságra, a terrorizmusra és a kelet-ukrajnai háborús cselekményekre is. Kíváncsian várjuk a Jean-Claude Juncker és Angela Merkel, de leginkább a magyar fenegyerek, Orbán Viktor televíziós megjelenését!

Figyelmébe ajánljuk