Gondtalanul vadászhatnak együtt tovább az ország urai

  • narancs.hu
  • 2013. december 18.

Hírnarancs

A vadászgató magyar gazdasági-politikai elit tagjaira vadászott, ezért elítélték; hazánk egyre jobban teljesít az áfacsalások felderítésében; és egyre jobban teljesít a Fidesz is. A nap főbb hírei.

Jön a közalkalmazotti bérfejlesztés meg a harmadik rezsicsökkentés, még könnyebb lesz a családoknak – íme, mutatóba néhány olyan kormányzati kampányintézkedés, amelyek eredménye a decemberi közvélemény-kutatásokban már egyértelműen látszik. Az Ipsos és a Medián legfrissebb adatai egyaránt azt mutatják, hogy a Fidesz néhány havi megingás után nemcsak növelte a támogatottságát, de az újabb győzelmébe vetett hit is erősödött a megkérdezettek döntő többségében. Sőt, mivel a kihívók (akár az MSZP, az Együtt, akár a Jobbik) népszerűsége változatlanul stagnál, a kormánypárt erősödése még szembetűnőbb. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció produkált enyhe növekedést, ami a párt parlamentbe kerülését ugyan előrevetíti, de a kormányváltást aligha.

A rezsiharcon nehezen talál fogást az ellenzék, rövid, kampánykompatibilis állításokat nehéz tenni az ügyben; például azt elmagyarázni csak hosszas fejtegetéssel lehet, hogy a rezsicsökkentés kártékony, mert már rövid távon is mindenki (szolgáltató, fogyasztó) megszívja, hosszú távon pedig oda vezet, ahová a létezett szocializmusnak az állami dotáción alapuló árpolitikája vezetett. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke például az MSZP és az Együtt 2014–PM pártszövetség Pest megyei egyéni jelöltjeit bemutató eseményen arról beszélt az MTI tudósítása szerint, hogy a rezsicsökkentésnek véget vetnének, viszont „rengeteg más” dolgot tennének, ami a közszolgáltatások árának mérséklésével járna. Többek között azzal érvelt, hogy a rezsiharc mennyi veszteséget okoz például a vízközmű-szolgáltatóknak, amit – tesszük hozzá – előbb-utóbb úgyis a a fogyasztóknak kell pótolni.

Meglehet persze, hogy az időjárás megoldja az egész rezsifölhajtást: a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal jelentése – amelyet az MTI ismertet – szerint a november globális melegrekordot döntött. Aggodalomra semmi ok tehát, jegesmedvének lenni ez idő tájt nagyobb szopás, mint rezsifizető magyar nagycsaládos közalkalmazottnak.

Nemcsak a hőmérséklet szárnyal, hanem a magyar hivatalok is szárnyalnak áfaügyben: amióta Horváth András volt adóhivatali dolgozó a színre lépett és egykori munkahelyét azzal vádolta, hogy bizonyos cégek áfacsalásai fölött készséggel szemet huny, minden hétre jut egy-egy örvendetes hír áfabűnügyben. A soros heti szenzáció a Csongrád Megyei Főügyészség vádemelése két személy ellen, akik 2,5 milliárd forint áfát akartak jogosulatlanul visszaigényelni, de az éber NAV-on rajtavesztek.

false

Rajtavesztett Keller László is, aki a Medgyessy-kormány idején közpénzügyi államtitkárként többek között az első Orbán-kormány gyanúra okot adó közpénzfelhasználását szerette volna vizsgálni. (Ma már kevesen emlékeznek rá, de közvetlenül a 2002-es kormányváltás után ezt a tényfeltárást a választók többsége el is várta az új kormánytól.) A bíróság hivatalos személyként elkövetett személyes adattal visszaélés bűntettének kísérlete miatt mondta bűnösnek a volt szocialista politikust, és egy év próbaidőre bocsátotta. Keller 2004-ben vizsgálatot kezdeményezett egyes Somogy megyei vadászatok miatt, és dokumentumokat kért be az érintett vadásztársaságoktól, amire a Fővárosi Törvényszék szerint a hivatalos személyként eljáró Kellernek nem lett volna joga. Az adatokat Keller egyébként nem kapta meg, mert a vadásztársaságok megtagadták azok kiadását. Ám ha megkapta volna, akkor a „vadászok” – azaz a politikai, közigazgatási és gazdasági elit tagjai – kapcsolatrendszerének nyilvánosságra kerülése érdekeik jelentős mértékű sérülését okozta volna. De hál' istennek, nem sérültek az érdekeik.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.