Az orbánista burzsoázia diszkrét bája

  • narancs.hu
  • 2014. december 21.

Hírnarancs

Orbán Ráhel svájci tandíja, Simicska Lajosék földjei, Rogán Antalék ingatlaneladásai, Habony Árpád és Pintér Sándor titkai. A hétvége főszereplői az új uralkodó osztály tagjai. RIP Udo Jürgens.
Sikerrel perelte a Blikk a Nemzeti Földalapkezelőt, így a hivatal kénytelen volt a lap rendelkezésére bocsátani a 2013 októbere és 2014 októbere között pályázat nélkül kiadott állami földek dokumentumait. Az iratokból kiderül, hogy ily módon Simicska Lajos, a felcsúti Mészáros Lőrinc és Csányi Sándor OTP-vezér különböző érdekeltségei is kaptak használatra állami földet. Simicska és az érdekeltségei több mint 1500 hektárhoz jutottak a lap számításai szerint. Mészáros Lőrinc felcsúti fideszes polgármester egyik legújabb cége, az Aranykorona Zrt. révén jutott öt hektárhoz Székesfehérvár külterületén. Csányi Sándor agrárérdekeltségei Bóly környékén négy hektárt kaptak. A föld után egyébként az azt használóknak évente és hektáronként 70–100 ezer forint területalapú támogatás is jár.

Az elmúlt napokban ismét a középpontba került Orbán Viktor legidősebb gyerekének, Orbán Ráhelnek a svájci tafolyama. A lausanne-i École Hôtelière-ben megkezdett MBA-kurzus 15 millió forintos tandíjának a fedezetét firtató kérdésekre Orbán Ráhel önérzetes Facebook-bejegyzéssel reagált, miszerint „férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük (...) ellenzéki pártok és politikusok rajtam keresztül intéztek támadást Édesapám, Magyarország miniszterelnöke ellen”. Nos, valóban: az Átlátszó összeállítása részletesen bemutatja, hogy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a cégei miként hasítanak a közbeszerzéses megbízások terén. Egy korábbi cikkben a Magyar Narancs is foglalkozott a Tiborcz család nagy dobásaival. Mindezek alapján a Demokratikus Koalíció okkal állította közleményében, hogy „közpénzből könnyű saját lábon állni”. A DK egyébként vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktor ellen, illetve a Kerék-Bárczy Szabolcs jegyezte sajtónyilatkozat szerint a „DK szakértői beadványt készítenek elő az OLAF-hoz, az európai csalásellenes hivatalhoz, hogy fény derülhessen arra, hogy a miniszterelnök és családja felfoghatatlan mértékű vagyonosodásában szerepet játszott-e európai polgárok pénzével való visszaélés”.

A Népszabadság szombati cikke szerint a belvárosi (Budapest V. kerületi) önkormányzat az utóbbi hat évben csaknem 4 milliárd forint értékben adott kedvezményt üzlethelyiségek bérlőinek, hogy megvásárolják az általuk használt ingatlant. A DK szerint ezek az esetek kimerítik az ingatlanpanamát, ezért a párt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen. A DK jórészt a napilap írása nyomán többek között azt állítja, hogy az elmúlt években több mint kétszáz ingatlant adott el az V. kerület áron alul úgy, hogy néhány havi bérlet után nyomott áron megvehették a bérlők az épületet, épületrészt, amivel legalább 4 milliárd forint kárt okoztak a köznek Rogán Antalék. A Rogán vezette önkormányzat a párt szerint a Portik Tamás érdekeltségi körébe tartozó céggel is bizniszelt. Az önkormányzat szerint az általuk megállapított kedvezmények mindenben megfelelnek a jogszabályoknak. Rogán Antal korábbi belvárosi polgármester pedig azt közölte, hogy újabb jogi lépéseket tesz a DK ellen.
Egy Magyar Nemzet-interjúban adta a nép tudtára Pintér Sándor belügyminiszter, hogy egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni. Pintér szerint nem ez volt az első eset. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke levélben sürgős tájékoztatást kért Pintértől az ügyről.

Az Együtt mindeközben arra vár választ Orbán Viktortól, hogy Habony Árpád átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon. Ha nem, úgy a párt a vizsgálat haladéktalan lefolytatását követeli. Az Együtt közleménye fölidézi, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivőt maga Pintér Sándor hazudtolta meg, hiszen előbbi korábban azt közölte, a miniszterelnök környezetében dolgozókat, így Habony Árpádot is átvilágították, Pintér a Magyar Hírlapnak viszont azt mondta, hogy mivel Habony nem áll jogviszonyban a kormánnyal, nem volt szükség erre. Habony egyébként anyagi helyzete miatt is az ellenzék célkeresztjébe került, amely arra kíváncsi, hogy az informális tanácsadó miből él. Habony is mindenkit feljelentene, aki nem helyénvaló kérdéseket tesz föl vele kapcsolatban.
Letette a hivatali esküt Klaus Johannis, Románia új elnöke vasárnap a bukaresti parlament ünnepi ülésén, és ezzel megkezdte ötéves elnöki mandátumát. Székfoglaló beszédében hangsúlyozta: Románia nem maradhat az örökösen megkezdett és befejezetlen tervek országa, ezért konzultációra hívta a pártokat, hogy állapodjanak meg néhány fontos célkitűzésben és a megvalósulásukhoz vezető hosszú távú stratégiában. Johannis azt is kijelentette, hogy Románia számára változatlanul az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerség, a NATO- és az európai uniós tagság az irányadó a külpolitikában.

Nyolcvanéves korában meghalt Udo Jürgens osztrák zeneszerző, zongorista és énekes, a német nyelvterület egyik legnépszerűbb előadója, aki voltaképpen Ausztria (és Németország) válasza volt Karel Gottra (vagy fordítva). Búcsúzóul egy nagy Udo-sláger, kellemes elmerülést a német néplélek rejtelmeiben.

Neked ajánljuk