Kádárt elvitte a rendőrség – És Orbánt?

  • narancs.hu
  • 2014. május 18.

Hírnarancs

Hogyan ünnepelte a homofóbiaellenes világnapot a Magyarok Világszövetsége? Ki viszi haza Kádár leveleit? Mi történt a hazai politikában? Egy a jelszónk: Hajrá, Madrid!

Sehogy. Senki. Semmi. De lássuk a részleteket.

Megélhetési zsáner kategóriában a hétvége nyertese Nagy Kriszta Tereskova, aki Orbán Viktort festette meg sok-sok változatban (beszámolónk itt), és ha megfogadja tanácsunkat a belügy, még az is lehet, hogy Pintér Sándor felvásárolja az egész készletet. Ám úgy tűnik, nemcsak a mai vezér izgatja a galeristák fantáziáját. Itt van mindjárt a jóságos Kádár János, akinek írógéppel vésett sorait a Krisztina Antikvárium aukción készült áruba bocsátani, ám ahogy azt az Index megírta, a rendőrség lefoglalta a leveleket, mivel azok jogilag még most is a Magyar Nemzeti Levéltár tulajdonában vannak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya jelenleg is vizsgálja a levelek eltűnésének, majd felbukkanásának körülményeit, mert az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár feljelentést tett. A két levél közül az egyik 1989-es, és nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit Kádár aláírt (1,5 millión indult volna), a másik egy 1987-es, Gorbacsovnak szóló levél kézzel írt piszkozata (1,2 millió), ami úgy kezdődik: „Kedves Gorbacsov elvtárs!”, a folytatásban pedig Kádár megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot.

false

 

Fotó: MTI

Ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy az Atletico Madrid nyeri a spanyol bajnokságot, illetve, hogy BL-döntőt játszik, az körülbelül annyira lett volna hiteles, mintha azt mondja, hogy Orbán Viktor Nagy Kriszta-aktokat fest, és ki is állítja azokat. Csakhogy az Atletico tényleg megnyerte a spanyol bajnokságot, miután 1-1-et játszott a Barcelonával, tegyük hozzá, teljesen megérdemelten. Hab a tortán, hogy a jövő szombati BL-döntőn, Lisszabonban a Real Madrid lesz az ellenfele, de ezt már önök is biztosan tudják.

És azt tudták, hogy szombaton volt a homofóbiaellenes világnap? Nos, a Magyar Távirati Iroda ennek alkalmából semmiféle hírt nem adott ki, viszont – és ez is valami! – megosztotta velünk az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményét, amely szerint: „éppen 24 éve, 1990. május 17-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) törölte a mentális betegségek jegyzékéből a homoszexualitást, levéve ezzel a betegség stigmáját a szexuális kisebbségekről. E világnap az emberi méltóság egyenlőségének eszméjét hordozza, amely kiemelkedő fontossággal bír minden demokratikus államban. Az emberi méltóság alapjoga különbségtétel nélkül megillet minden embert, bőrszíntől, életkortól, nemtől, egészségi állapottól, szexuális irányultságtól vagy éppen nemi identitástól függetlenül. Az emberi jogok tisztelete az európai államok közös értékrendjének része, és egyben alapvető feltétele egy toleráns, befogadó társadalom kialakításának.” A közlemény szerint a „világ számos országában” megemlékeznek e világnapról, ám úgy tűnik, Magyarország nem tartozik közéjük, hiszen az ombudsman közleményét leszámítva nem volt itt semmiféle megemlékezés. Helyette a Magyarok Világszövetségének kivételesen visszataszító sorait olvashattuk.

Amúgy a belpolitika ezen a hétvégén ismét elmaradt, hacsak azt nem tekintjük eseménynek, hogy szombaton az MSZP és a Fidesz a nyugdíjaskártyával makaózott. A szoci Korózs Lajos a korengedményes nyugdíj visszaállítását javasolta, mire a Fidesz kiadott egy közleményt, hogy „a szocialisták csak választási kampány idején és ellenzékben tartják fontosnak a nyugdíjak megvédését, kormányzásuk idején viszont az összeomlás szélére sodorták a nyugdíjrendszert”. Inkább hallgassanak zenét, mint ezeket.

Figyelmébe ajánljuk