Korrupt és félanalfabéta – A nemzetközi felmérések összefogtak ellenünk

  • narancs.hu
  • 2013. december 3.

Hírnarancs

A legújabb (2012-es) PISA-felmérés megint sokkolt: eszerint romlott a magyar diákok szövegértési képessége 2009 óta, akárcsak a matematikai, illetve a természettudományi műveltségük. A felmérés szerint szövegértésben az osztrák, a lett, a luxemburgi, a portugál és az izraeli; matematikai műveltségben a litván, a svéd és a horvát; míg a természettudományban a norvégok, a spanyolok és az olaszok szintjén állnak a magyar diákok. A közoktatási államtitkárság mindebből is le tudta vonni az optimista következtetést: szükség volt a 2012-es közoktatási reformra!

Az Európai Unió 28 tagállama közül mi vagyunk a 20. legkorruptabb a Transparency International friss elemzése szerint. Nálunk korruptabb Lettország, Csehország, Horvátország, Szlovákia és Románia. Világviszonylatban pedig a vizsgált 177 országból a 47. helyen állunk. Ezek az adatok egyébként a tavalyi eredményhez képest nem mutatnak előremozdulást. De romlást se, jóllehet, ez még mindig azt jelenti egyértelműen: Magyarország korrupcióval fertőzött terület.

Rogán Antal már a választásokra gyúrhat: videoüzenetben tiltakozik az ellen, hogy Eva Rezešová házi őrizetben lehet az elsőfokú ítélet után. Szerinte a szlovák nő börtönt érdemelne egy ilyen tett után, és a jelenlegi helyzet megváltoztatása miatt a belvárosi polgármester a parlamentben fog lobbizni. Frissítés: Rezešovát délután mégis börtönbe vitték! És vajon holnap mit kér Rogán Antal?

Fóton eközben nem értik a bíróságot. Ahol – derült ki – két ítélet is született, de ez a bíróság szerint nem gond. Az persze, hogy a bíróság álláspontja egészen nonszensz, nagyjából evidens. Merthogy azt mondják, hogy egy olyan plakát miatt kell ismételni, ami egy külső területen, egy pártoktól független szállítási lehetőségről tájékoztatott. Ja, és csak egy kisvárosról beszélünk! Mi lenne itt, ha nagyban győzne az ellenzék?

Kicsi után nagy. Állítólag csitulnak a kedélyek Kijevben, egy ott élő magyar szerint egész barátságos a helyzet, és a médiában állítólag fel van fújva az „ügy”. Amúgy a kormány a helyén maradt, mivel a parlamenten belül nem tudta megbuktatni az ellenzék. Azarov miniszterelnöknek tehát még nem kell csomagolnia, Putyin erre biztos iszik egyet! Meg arra is, hogy a korábbi százezres tömeg már 8 ezerre apadt, akik most az elnöki hivatalt veszik blokád alá. Állítólag a hadsereget nem akarják bevetni – igaz, ha így lanyhul a tiltakozás, nem is lesz szükség rá.

Ezúttal nem saját lapjának, hanem a Hír24-nek adott interjút Széles Gábor. Mi most csak azért szemlézzük a végig vicckategóriában utazó beszélgetést, mert van benne egy baromi jó mondat. „A magánvéleményem egyébként az, hogy kikapcsolható a gravitáció.” A már korábban beharangozott hatalmas felfedezés egyébként kicsit késik, de ha meglesz – hamar! –, akkor bedönt mindenkit az energiacella. Széles Gábor agyában biztos.

És hogy a Ryan Giggs 40 után megint mencseszterezzünk egyet: kijött a legújabb opus, ezúttal dokumentumfilm-formájában, ami a manchesteri csodával foglalkozik. Fergusont kihagyták belőle, de állítólag Fergi nem is hiányzik senkinek. Mert a film állítólag nagyon menő. Giggs, Beckham, Scholes, Butt és a Neville tesók mesélnek benne mindenről: mármint fociról és barátságról. Itt tekinthető meg az előzetes. Tényleg ígéretes.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.