Orbán terelné a NAV-botrányt – Kergetőzés a Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2013. december 2.

Hírnarancs

Belföldi híreink élére nyilvánvalóan a parlamenti ülésnap kívánkozik, melynek legizgalmasabb momentuma az volt, hogy hány páholyból tudja egymás után kivezetni a Kövér-gárda Horváth Andrást, a NAV-botrány kirobbantóját. Először a sajtópáholyban csípte fülön az éber őrség, aztán az LMP szakértőinek fenntartott helyről – eközben a törvénykezés malmai feltartóztathatatlanul őröltek, s a Fidesz két olyan kezdeményezést villámgyorsan lesöpört, mely Horváth állításai nyomán létrehozott vizsgálóbizottságra vonatkozott. De szerencsére jött Orbán Viktor, s – mint eddig annyian – ő is mellébeszélt. Akkor lesz parlamenti vizsgálat, ha az ÁSZ megállapította a jogi felelősséget, hisz’ csak aztán beszélhetünk politikai felelősségekről, ugyebár. Az Állami Számvevőszék eközben kényszeredetten vonogatja a vállát, még az a jó, hogy legfőbb érintett, maga a NAV nem tétlenkedik: ma másodszor is feljelentette Horváthot. A múlt heti rágalmazás után most a jogosulatlan adatkezelés ügyében igényelnek jogorvoslatot.

De ne hagyjuk, hogy a NAV-gate elnavigáljon minket egyéb fontos házbéli ügyektől: a Fidesz immár rengetegedszer módosítja az idei költségvetést, most épp a Mol miatt emelik fel a kiadási főösszeget 16 586 milliárd forintra, a hiányt pedig 1125 milliárd forintra. Konkrétan azért, mert az Európai Bíróság törvényszéke novemberben taccsra vágta az Európai Bizottság korábbi döntését, s így a közösből jár 35,3 milliárd forint szegény Molnak. Amit előbb felvett állami támogatásként, majd azt az EB jogosulatlannak minősítette, s kénytelenek voltak visszacsengetni, csakhogy a törvényszék most mégis jogosnak találta, így lehet újra a kasszához fáradni. Hát tehet erről a kormány? Ugye.

Ujjé, a ligetben az a jó, hogy államosítják. Azaz Papcsák XIV. kerületi polgármester elképzelései szerint 99 évre „állami hasznosításba kerülne”. Magyarán pokolba a hatályos fővárosi építési szabályokkal,  a Városligetbe álmodott új múzeumi negyedre azok nem vonatkoznak, ha a ház rábólint Papcsák Ferenc vasárnapi kerettörvény-javaslatára. Nos, lenne rá egy fogadásunk. Baán László mindenesetre így vallott vonatkozó terveiről anno.

Házon kívüli hírek. Jogerős döntést hozott a Budapest Környéki Törvényszék vasárnap, mely szerint újra kell játszani a fóti meccset a polgármesteri címért és képviselői helyért, némi meg nem engedhető szórólapozásból és buszoztatásból kifolyólag. A most elmeszelt választás előzményeit itt tárgyaltuk.

Külföld. Tovább tartanak az uniós tagságért folytatott elkeseredett tüntetések Kijevben, amiről nekünk valamiért az jut az eszünkbe, hogy a mi kormányunk orra alá is lenne mit dörgölni európai ügyekben, noha mi benne vagyunk az unióban.

Meredeken zuhan Milos Zeman cseh államfő népszerűsége, a Focus ma nyilvánosságra hozott adatai szerint már csak úgy 15 százalékon áll (vagy tántorog, ez még nem eldöntött), amivel aligha nyerné meg újra az elnökválasztást. De ez legyen cseh barátaink legnagyobb baja, s nem az, hogy az októberi választások óta még mindig nincs új kormány a láthatáron.

A Fradika elcsapta az edzőjét, Lothar Mattheust várják az épülő stadion művészbejárójánál. Azt hiszik, viccelünk? Nem, olvastuk. Itt.

Meghalt Bächer Iván publicista.

Időjárásunkról. Hideg lesz.

S végül a kis színes, ami egyben az egyetlen jó hír: Lajkó Félix lemeze műfaja, a világzene 5. legjobb produkciója egy rangos idei listán. Szeptemberben beszéltünk vele a szóban fogó lemezről is (Mező).

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.