Máris beakasztana a kormány a tanárok sztrájkjának

  • narancs.hu
  • 2016. április 8.

Hírnarancs

Sztrájkolhatnak persze, de közben azért dolgozzanak is. A Fidesz kamuzik a terrortörvényről, Orbán ráküldi a NAV-ot az offshore-lovagokra. Minden, ami hír, péntekről.

Oktatás

Az Emmi nem tudja elfogadni a pedagógusok sztrájkbizottsága által az április 20-ra meghirdetett munkabeszüntetés idejére tett ajánlatot a még elégséges szolgáltatásról – közölte a minisztérium az MTI-vel. A tanárok azt javasolták, előzetesen mérjék fel, hány szülő küldené iskolába a gyerekét a sztrájk napján, és tankerületenként annyi iskolát nyissanak meg, amennyire szükség van a tanulók elhelyezéséhez. A minisztérium azt mondja, minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét, de ez a megoldás a szakszervezetek szerint lényegében kiüresítené a sztrájkot. Egyelőre az sem látszik, hogy az Emmi engedne a pedagógusok követeléseinek, mai közleményükben például azt írják, azok költségvetési kihatása 50 milliárd forint lenne. A felek hétfő délután kezdenek tárgyalást a négy sztrájkkövetelésről és az elégséges szolgáltatás mértékéről.

false

 

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Közben a Tanítanék mozgalom, a Civil Közoktatási Platform és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete április 15-én is készül egy kétórás munkabeszüntetésre. A minisztérium a PDSZ-szel és a CKP-val szemben is nyitottnak mutatkozott a tárgyalásokra, de később kiderült, egyeztetésen a kormány által összehívott Köznevelési Kerekasztal üléseit értik.

A nagy csatazaj hátterében a kormány szép csendben államosítaná a szakképzést, az alapítványi vagy magánfenntartásban működő szakképző iskolák csak akkor maradhatnak meg, ha betagozódnak egy állami központba. Ingatlanvagyonukat és taneszközeiket is ingyen kellene az állam rendelkezésére bocsátaniuk. A sztori bővebben a 444-en.

Terror

A mai, ötpártinak hirdetett egyeztetés után Kósa Lajos frakcióvezető és Simicskó István honvédelmi miniszter is úgy nyilatkozott, az ellenzéki pártok egyetértenek a terrorveszélyhelyzetről szóló alkotmánymódosítás szükségességével. Ez azért nincs egészen így, az MSZP el sem ment az egyeztetésre, az LMP és a Jobbik pedig továbbra is fenntartásait hangoztatja. A kormány január végén ismertetett elképzeléséről itt írtunk. A javaslat azóta finomodott valamelyest – terrorveszélyhelyzetben a kormány nem 60, csak 30 napig csinálhatna azt, amit akar –, de a pártok továbbra is csak abban értenek egyet, hogy valamilyen módosításra szükség van.

Kiss

A Bors a Kiss László-ügy periratára hivatkozva azt írja, a lemondott szövetségi kapitány és tettestársai 100 forintot ajánlottak áldozatuknak a hallgatásért cserébe, de ő ezt nem fogadta el, és feljelentést tett.

false

Időközben Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke arra kérte az újságírókat, ne közöljenek több cikket Kiss László nemierőszak-ügyéről, ameddig a hatóság nem vizsgálja meg, hogy adatvédelmi szempontból ez aggályos-e.

Offshore

Orbán Viktor reggel bemondta, Varga Mihály délután elrendelte, Tállai András példásan megfogadta: a NAV egyenként fogja kivizsgálni a panamai offshore-botrány magyar szálait. Kis szépséghiba, hogy a miniszterelnök mintegy a vizsgálat irányait is kijelölte, amikor reggeli rádióinterjújában úgy fogalmazott: inkább szocialista nagytőkések offshore-oztak. Holott.

David Cameron brit miniszterelnök ma beismerte, hogy volt részesedése apja egykori offshore vállalkozásában, mely 19 ezer fontnyi profitot is termelt számára. Igaz, állítása szerint ezután befizette az adót a brit költségvetésnek.

Figyelmébe ajánljuk