Megbukott az államtitkár, újabb iskolában kapcsolták le a fűtést a Klik miatt

  • narancs.hu
  • 2016. február 7.

Hírnarancs

Csak egy szokásos hétvége az oktatásban. A népszavazással riogató Rogán, a Lázárnak visszaszóló Fazekas és a feledékeny Győrffy Balázs fért még bele hírösszefoglalónkba.

Bukás

Balog Zoltán miniszter – nyilvánvalóan a pedagógustüntetések hatására – menesztette Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárt. A köznevelési és felsőoktatási államtitkárságok összevonásával közös oktatási államtitkárság jön létre, amelynek vezetője Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár lesz – jelentette be a miniszter szombati sajtótájékoztatóján. Érdekesség, hogy az oktatási államtitkárságot éppen három éve bontották ketté, leginkább azért, hogy az elégedetlenkedő felsőoktatási hallgatók megszabaduljanak Hoffmann Rózsától. Czunyinét egyébként nem hagyják az út szélén, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként folytathatja, jelentsen ez bármit is.

false

 

Hétfőn nem lesz tanítás a gyöngyöstarjáni általános iskolában. Az állami fenntartó Klik nem fizette be a gázszámlát, ezért a szolgáltató kikapcsolta a gázt az intézményben. A Klik az origónak a szolgáltatót hibáztatta, mivel az „mindenféle előzetes értesítés nélkül kapcsolta ki a szolgáltatást”. Hozzátették, hétfőn kiegyenlítik a tartozást, így keddtől újraindulhat az oktatás. A hétfői órákat meg majd bepótolják szombaton.

Fideszesek egymás között

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter „minősíthetetlen hangvételű, alaptalan támadásnak” nevezte Lázár János Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH) illető kritikáját. Lázár még pénteken magyarázta a bürokráciacsökkentést az MTI-nek, és többek között az MVH-ra utalva azt mondta, „ma már sokkal inkább úgy tűnhet: nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem a háttérintézménynek van minisztériuma”. Fazekas szerint ugyanakkor az MVH a gazdákért dolgozik, azért, hogy időben, megbízhatóan megkapják a támogatásokat. Azt eddig is tudni lehetett, hogy több miniszternek nem tetszik Lázár terve a háttérintézmények megszüntetéséről vagy beolvasztásáról, de Fazekas volt az első, aki nyilvánosan is visszaszólt.

false

 

Ha nem lesz meg a kétharmad a terrorveszélyhelyzetet bevezető alkotmánymódosításhoz, a kormány „az emberekhez fordul” – mondta Rogán Antal szombaton. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője újabb nemzeti konzultációra, aláírásgyűjtésre, népszavazásra, vagy – ne adj’ isten! – előrehozott választásokra gondolt. A kijelentés tágabb kontextusát blogposztunkban vázoltuk föl.

Korábban több lap is beszámolt Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatának furcsaságairól. A lényeg: Győrffy akkora tartozást tüntetett fel, hogy bevallott jövedelméből nem futotta volna a havi törlesztőrészletekre. A politikus feloldotta az ellentmondást: van még évi 50 milliónyi bevétele egy családi gazdaságból, ezért tudja fizetni a hiteleket. Kis szépséghiba, hogy ez az 50 milliós tétel a vagyonnyilatkozataiban nem szerepel.

Átlátszó

Az Átlátszó arról ír, hogy Krémer Ferenc szociológus egyszemélyes cége, a Merkel Konzulent Zrt. több mint félmilliárd forintos keretösszegű tendert nyert el az Oktatási Hivataltól. A pályázat szerepelt a Hadházy Ákos LMP-s politikus által gyanúsként megjelölt ügyletek között. Krémer amúgy rendszerint igen kritikusan nyilatkozik az Orbán-kormányról, 2012-ben állítólag ezért rúgták ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről.

Baj van Szíriában

Az elmúlt két napban körülbelül 30-35 ezer menekült érkezett Aleppóból a szír–török határhoz, miután az orosz légierő által támogatott kormányerők offenzívába kezdtek. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma akár 70 ezerre is nőhet. A török kormány azt ígérte, befogadja a bajbajutottakat, de egyelőre nem világos, mikor nyitják meg a határátkelőket.

Figyelmébe ajánljuk