Mitől fél jobban Orbán Viktor? – Pénteken eldől, lesz-e népszavazás

  • narancs.hu
  • 2017. február 22.

Hírnarancs

Legalábbis Tarlós István bejelent valamit. Bajban az Alexandra, sérülnek az emberi jogok, Kálmán Olga találkozott Simicskával. Szerdai híreink.

Nincs döntés az olimpiáról

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén sem az olimpiaellenes népszavazás azonnali kiírásáról, sem a pályázat visszavonásáról nem szavaztak a képviselők. Kocsis Máté józsefvárosi polgármester határozati javaslatát fogadták csupán el, amely természetesen a véleményét megváltoztató, az olimpiai álmot eláruló baloldali pártokat okolja a kialakult helyzetért. Az ülésen felszólalt Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fürjes Balázs kormánybiztos, a Budapest 2024 pályázat irányítója. A 444 szerint mindkettőjük szavaiból azt lehetett kiolvasni, hogy a főváros és a MOB hamarosan visszavonhatja a pályázatot, valószínűleg nem lesz népszavazás.

Azok a boldog szép napok...

Azok a boldog, szép napok…

Fotó: MTI

Tarlós István főpolgármester ma kora este egyeztet a kérdésben Orbán Viktorral és a MOB-bal. Tarlós azt ígérte, péntek fél 11-kor kezdődő sajtótájékoztatóján fontos bejelentést tesz, várhatóan ekkor ismerjük majd meg az olimpiai pályázat és a népszavazás végleges sorsát.

BOM – Momentum

Közben – a 266 ezer aláírás láttán – a népszavazási kezdeményezést korábban megkésettnek nevező Budapesti Olimpiáért Mozgalom is beleállt a referendumba. Tegnap este Baló György műsorában vitázott Szalay-Berzeviczy Attila, a BOM elnöke és a momentumos Fekete-Győr András, és egyetértettek abban, hogy most már ki kell írni a népszavazást. A BOM szóvivőjévé avanzsáló Gundel Takács Gábor pedig azt nyilatkozta a SZEMlélek blognak, hogy hülyét csinálnánk magunkból a pályázat visszavonásával.

Megkezdte a Momentum által leadott aláírások összeszámlálását a Fővárosi Választási Iroda. Az eddig ellenőrzött 12 281 aláírásból 1420 volt érvénytelen. A 11,5 százalékos hibaarány kifejezetten jónak számít, a szervezők előzetesen 15 százalékkal kalkuláltak. A 138 ezer érvényes aláírást semmi nem veszélyezteti.

Vége?

Az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft.-nek nem sikerült megállapodnia a Central Médiacsoporttal az üzletek átvételéről – írja a Magyar Nemzet. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kiadóknak 3-4 milliárd forint közötti összeggel tartozó, zavaros tulajdoni hátterűvé vált birodalom szinte biztosan nem marad egyben. A januári–februári bevétel után legalább elszámolnának a kiadókkal, de még a megszokottnál is jóval magasabb, 60 százalékos árrést irányoztak elő.

Demonstrálták

Lesújtó képet fest az emberi jogok magyarországi helyzetéről az Amnesty International éves jelentése. A jogvédő szervezet főképp a terrorveszélyhelyzet, a romákkal szembeni diszkrimináció, a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékony fellépés hiánya és a civilellenes hadjárat miatt kritizálta a kormányt. Utóbbi pontot szépen visszaigazolták a reakciók. A Fidesz kommunikációs igazgatója „Soros György pénzéből működő migránspárti ügynökszervezet”-nek titulálta az Amnestyt, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint pedig a szervezet egyenesen „törvénysértésre buzdít”.

Kálmán Olga – Enyedi Ildikó

„Mindenképpen meg akartam nézni magamnak, a tárgyalások alatt mondtam, hogy szeretnék vele beszélni, mert kíváncsi vagyok arra, miért akar engem a tévéjébe. Azt mondta, hogy »Olga, csinálja tovább ugyanazt, amit eddig, csak szabadabban«. Ez elég jól hangzott” – mondta Simicska Lajossal való találkozásáról Kálmán Olga az Indexnek. Egyenesen című műsora hamarosan rajtol a HírTv-n.

Pontosította Magyarországról tett kijelentéseit Enyedi Ildikó, az Arany Medvével díjazott Testről és lélekről rendezője. „Én nem az országtól félek, és nem az országot szégyellem, hiszen ez a hazám. Csupán a jelenlegi kormány politikusainak tevékenysége aggaszt, mert úgy látom, hogy lebontják a demokrácia alapintézményeit” – mondta.

Mélyponton

2015 decembere óta a leggyengébb eredményét produkálta a német szélsőjobboldali AfD egy tegnapi közvélemény-kutatáson. A 8,5 százalékos támogatottság október óta 4 százalékpontos visszaesést jelent. Martin Schulz kancellárjelöltségével nagyot erősödtek a szociáldemokraták, de a Frankfurter Allgemeine Zeitung felmérésében 2,5 százalékponttal még mindig Merkel CDU–CSU-ja vezet.

Neked ajánljuk