Nagyot zuhant a Fidesz népszerűsége, Orbán Viktor nem fogta vissza magát

  • narancs.hu
  • 2016. június 9.

Hírnarancs

Dúró Dóra nem követi férjét, folytatódik a Spéder-leszámolás, viharosan nyílt a könyvhét. Hírek.

A Párbeszéd Magyarországért nagy napja

A Republikon Intézet májusi felmérése szerint a Fidesz–KDNP szövetség szavazótábora jelentős mértékben csökkent: a kormánypártok a pártválasztók körében a múlt havi 51%-os eredmény helyett immáron 43%-on állnak.

false

A nyolc százalékpontos zuhanásból elsősorban baloldali ellenzék kisebb pártjai profitáltak, hiszen támogatottságukat kivétel nélkül növelni tudták; legnagyobb mértékben a Demokratikus Koalíció, amely a pártot választani tudók körében 3 százalékpontos erősödést könyvelhet el. Bővült az MSZP és a Jobbik szavazótábora, 1 százalékos eredményével mérhetővé vált a Párbeszéd Magyarországért. További érdekes részletek a Republikon honlapján.

Kettős beszéd!

Az ügyészség napján Orbán Viktor nem fogta vissza magát, kereken megmondta az igazat: „Önök ma az egyik legfontosabb rendszerfenntartó pillér” – közölte az ügyészekkel, akik nélkül valóban elképzelhetetlen lenne a NER működése.

Mindeközben a Népszabadság kiszagolta, hogy Polt Péter főügyész vett egy luxuslakást Balatonfüreden. Mondjuk telik rá, mert ő se keres rosszul, a felesége meg egyenesen havi 5 millát kap Matolcsyéktól.

Előttük a seregük

Előttük a seregük

Fotó: MTI

S. Lajos után S. Zoltán

A hvg.hu kiderítette, hogy a Tv2 párját ritkítóan undorító, Spéder Zoltánt lejárató anyagát a habonyista heccmédiától átigazolt Kunfalvi Nóra, a párját ritkítóan undorító, Juhász Pétert lejárató anyag készítője jegyzi. Vagyis nem jegyzi, mert a Tv2 próbálta eltitkolni, ki a szerző, de hiába.

Mindeközben Lázár János megint bátran a barátjának nevezte Spédert, de a napokban összehangolt fideszes támadások alá került egykori fideszes oligarchán ez már nem sokat segít. Az FHB-részvények zuhanásával mi, adófizetők eddig 1 milliárdot vesztettünk, Spéder több mint 2 milliárdot.

Nő az orvosok bére

Megállapodott a kormány és az érdekképviseletek. A szakorvosok és szakgyógyszerészek alapbére idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől bruttó 100 ezer forinttal; a rezidensek alapbére 2017 novemberétől 50 ezer forinttal; a szakdolgozók esetében – akiknél szeptembertől új bértáblát vezetnek be – idén átlagosan 26,5 százalékkal, 2017 novemberétől pedig 12 százalékkal nő az alapbér. (Portfolio)

Dúró Dóra marad

Méltánytalannak tartja a pártvezetés eljárását, de mivel a férje, Novák Előd és az őt kipenderítő Vona Gábor is arra biztatta, ezért marad a frakcióban, és továbbra is felveszi a fizetését. Hurrá! (MTI)

Dúró Dóra

Dúró Dóra

Fotó: MTI

Megnyílt a könyvhét

Országszerte több mint 80 településen zajlanak majd a programok vasárnapig. A központi helyszínen, vagyis a Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikál, mindenki vigyázzon magára, nehogy megírja valaki. Hamarosan videóval is jelentkezünk Esterházy Péter beszédéről.

Erre a napra időzítették a nagy felháborodást kiváltó kormányzati íróakadémia első pályázatának eredményhirdetését. Azt már korábban megírtuk, hogy a Magyar Idők szerkesztője, Orbán János Dénes (OJD) vezetésével elinduló akadémia belsős oktatói szinte kizárólag a kormánypárti napilap bedolgozói. A most kihirdetett mentorok között több teljesen ismeretlen név mellett feltűnik a Kukorelly Endre arcba öklözéséről elhíresült Csender Levente, valamint OJD tanítványa, Márkus András, aki a közelmúltig az egyik Habony Árpád érdekeltségébe tartozó hecclapnál dolgozott. Valamint Kubiszyn Viktor író és Sayfo Omar külpolitikai újságíró. Havonta 150-250 ezer forintot fognak kapni a mentorálásért, ami a kiéheztetett irodalmi életben nagyon nagy pénz. (A mentorok és a pályakezdők névsorát lásd itt.)

Az egésznek keretet adó Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t tavaly 150 millióval indította útnak a kormány. Összehasonlításképpen: az egyik legfontosabb írószervezet, a megszűnés szélére sodródott és ezért tegnap a nyilvánossághoz forduló József Attila Kör idén 760 ezer forintot kapott működésre. Ami egy jobban eleresztett mentor háromhavi bére.

És végül: tegnap meghalt Keszthelyi Rezső, az alig ismert, nagyszerű költő. Józsa Márta nekrológját a Literán olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?