Újabb rés Orbánék pajzsán: sztrájkba lépnek a közalkalmazottak is

  • narancs.hu
  • 2016. június 8.

Hírnarancs

Sorosozás helyett spéderezés, poloska fülel az irodán, sztrájkra készülnek a közszolgák. Hírek.

Spéderezés

false

Andy Vajna tévéje Soros György után Spéder Zoltánba szállt bele. A messziről tévéműsorra hasonlító Tények Rejtőzködő milliárdosok című sorozatának legújabb részéből megtudhatjuk, hogy Spédernek mekkora medencéje van, miért-kiért hagyta el a felesége, és hogy „akár félmillió ember megtakarítását is hajlandó lenne elvenni azért, hogy neki még több pénze legyen”. Az egészen dermesztő riport nem válogat az eszközökben, de hogy pontosan mi lehet a Fideszhez több szálon is bekötött milliárdos elleni lejárató kampány célja, nem tudjuk. Spédert hangsúlyosan az index.hu tulajdonosaként emlegetik a riportban, ebből még akár arra is következtethetünk, hogy ha itt zsarolásról van szó, akkor annak tárgya a népszerű online orgánum lehet. A riport tanulságairól itt írtunk bővebben.

Falafül

Poloskát találtak irodájukban az Eötvös Károly Intézet munkatársai, a „gyanúsnak tűnő készülék” az „elektromos vezetékeket, többek között a wifit fogta közre, a más funkciót ellátó kábelárnyékoló doboz helyett“ – írták az intézet Facebook-oldalán. Azt is írják a politikai elemzéseket készítő intézet dolgozói, hogy nem tudják, ki tette oda a szerkezetet, de nekik nincs titkolnivalójuk. Az intézetet egyébként a Soros Alapítvány hozta létre 2003-ban.

Somody Bernadette, az intézet igazgatója az eset után azt mondta az Indexnek, hogy azután döntöttek az iroda átvizsgálása mellett, hogy a kormány bejelentette, civilekről szóló titkosszolgálati bejelentések vannak a birtokában. Ennél több okuk nem volt a gyanúra, de úgy látszik, ennyi is elég.

A magyar titkosszolgálatok poloskáját nem ilyen könnyű lefülelni

A poloskaügyre még azon melegében reagált Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója. „Tévedés lenne az Eötvös Károly Intézetben talált lehallgató poloskát a magyar titkosszolgálatoknak tulajdonítani, hiszen azokat biztos nem lett volna ilyen egyszerű megtalálni” – érvelt a hvg.hu szerint vaslogikával Bakondi.

Sztrájk

Sztrájkra készülnek a közszolgák, egészen pontosan a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). A sztrájk célja, hogy súlyt adjon a béremelési követeléseknek. Június 22-én 8 és 10 óra között szüntetik be a munkát, amihez a polgármesteri hivatalokban lévő alapszervezetek közül mintegy száz csatlakozott – mondta a szakszervezet elnöke, Boros Péterné. Önkormányzati területen nem volt még ilyenre példa, és a 25 éves szakszervezet sem szervezett még soha sztrájkot, Boros Péterné szerint ez jelentős és súlyos lépés a részükről. Céljuk, hogy a kormány október 1-jétől átlagosan 30 százalékos béremelést biztosítson számukra.

Figyelmébe ajánljuk