Magyar lélek, francia panda, osztrák szakáll

  • narancs.hu
  • 2014. május 11.

Hírnarancs

Vörös pandák és szakállas nénik, beiktatták a felcsúti Bénit. Kishantoson már ütnek is. Hírek egy esős vasárnapon.

Conchita Wurst nyerte az Eurovíziót. Az osztrák énekes Rise Like a Phoenix (Szállj főnixként) című dalával nyerte meg az 59. Eurovíziós Dalfesztivált. A Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András Running című számával az ötödik helyen végzett. A 26 éves Conchita Wurst nagy fölénnyel, 290 ponttal győzött a 26-os döntőben. A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki. Ausztria másodszor nyerte a versenyt, 1966-ban Udo Jürgens lett az első.

false

Az újraválasztott miniszterelnök két igen eltérő hangvételű beszédet mondott szombaton, de az üzenet egységes volt: a viták korszakát lezártuk, mostantól az lesz, ami a nemzet, a magyar emberek, a Fidesz, Orbán Viktor stb. akarata szerint való. Orbán szerint forradalom zajlott az elmúlt négy évben, de nem az utcákon (és nem is a fülkékben), hanem a lelkekben. „Kialakulóban van egy lelki egység határon túli és inneni magyarok, sőt jobb- és baloldali magyarok között.” A jó miniszterelnök feladatát is ennek fényében jelölte ki, és ez nem áll másban, mint „a nemzet egész államgépezetet átjáró lelkének” megértésében, jelentsen ez bármit is. Képeink a beiktatásról itt.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Traktorral és ököllel Kishantos ellen: A birtokvédelmi perek zajlanak, a bíróság első fokon Kishantos javára ítélt, az új nyerteseket azonban ez a legkevésbé sem izgatja. Ismét traktorok masíroznak a kishantosi földeken. Május 9-én, pénteken újfent kivonult a földekre a Greenpeace is, figyelmeztették a munkálatokat végzőket, hogy törvénytelen, amit tesznek, a bíróság döntése ellen való. Egyikük még ököllel is nekiesett Bolye Ferencnek (további részletek cikkünkben).

Ritka és érdekes fajjal gazdagodik a debreceni állatkert. A nemzetközi fajmegmentési program keretében két, 2013-ban született kis nőstény panda költözik a Nagyerdei Kultúrparkba a dél-franciaországi Assonból. A hosszú út után előreláthatóan 2014. május 11-én, vasárnap, a reggeli órákban érkeznek meg az új lakók.

false

 

Fotó: Debrecen Zoo and Amusement Park

 

Conchita Wurst nyerte az Eurovíziót

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.