600 ezer magyar külföldön dolgozik, a többiek itthon vedelnek

  • narancs.hu
  • 2014. május 12.

Hírnarancs

Az oroszok elveszik az ukrán megyéket, az angolok a magyar munkaerőt, Conchita Wurst meg a keresztény honatyák eszét. Keleti és nyugati kínok, hazai hírek.

Békés, derűs napot zártunk, már ami az időjárást illeti (de nem lesz ez mindig így, lásd jóslatunkat!). A fővárosban egész nap gyengéd napfény csitította a hírolvasók háborgó lelkét, amire bizony szükségünk is volt.

A legnagyobb titokban szavaznak Mariupolban

A legnagyobb titokban szavaznak Mariupolban

Fotó: MTI/EPA

Hiszen ha keletre tekintünk, ott forr a világ bús tengere, ameddig a szem ellát. Az MTI összefoglalója szerint a „luhanszki népköztársaság”, amelynek lakói a vasárnapi „népszavazáson” támogatták a megye önállóságát, kinyilvánította Ukrajnától való függetlenségét – jelentette be hétfőn egy nagygyűlésen Valerij Bolotov önjelölt „népi kormányzó”. Előzőleg a „donyecki népköztársaság” is kinyilvánította függetlenségét a vasárnapi referendumra hivatkozva, és Denisz Pusilin, a „népköztársaság” önjelölt társelnöke azzal a kéréssel fordult az orosz vezetőkhöz, hogy vegyék fontolóra Donyeck megye beolvasztását Oroszországba.

Mivel a kiegyensúlyozott tájékoztatás a szenvedélyünk, elolvastuk a hétfői Magyar Nemzet idevonatkozó cikkét, és bár ők is beszámoltak a népszavazások sajátos körülményeiről (utcán is szavaztak, egy ember többször szavazhatott, ha akart, fegyveresek álltak az urnák mellett), de nem adtak teret azon híreszteléseknek – amelyeket Washingtontól Bukarestig minden épeszű politikus és újságíró tényként kezel –, hogy a szakadárok mögött az orosz kormány állna. Ellenben kiemelt hírként közlik a borzasztóan megbízható orosz Izvesztyija – névtelen ukrán belügyi forrástól származó – értesülését, miszerint „Amerika támogatná a szélsőségeseket”, értsd: a Jobboldali Szektor nevű félkatonai szervezet lefegyverzését és párttá alakítását pénzelné az USA. „Ez nem az első és úgy tűnik, nem is az utolsó információ arra nézve, hogy Amerika beavatkozik az ukrán belügyekbe.” Ja, ellentétben a szolidan, tétlenül várakozó oroszokkal.

Nem kell a Wurst, pálinkát akarunk!

Nem kell a Wurst, pálinkát akarunk!

 

Nyugaton a helyzet változatlanul fokozódik: már 600 ezer magyar dolgozik külföldön a kftkreator.hu becslése szerint, amelyet a napi.hu ismertetett. A 2013. végi adatok szerint az Egyesült Királyságban 300 ezren, Németországban 135 ezren, Ausztriában 63 ezren dolgoznak. Az anyaország ellenben továbbra is jobban teljesít a piálásban: alkoholfogyasztási szokásainkat tekintve már csatlakoztunk Oroszországhoz – derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felméréséből. A WHO szerint benne vagyunk a világ országainak abban a nagyon szűk élmezőnyében, ahol a tisztaszesz-fogyasztás meghaladja a 12,5 liter/fő/évet.

A borvirágos Magyarországon eközben először ülésezett a parlament. Vona Gábor és Harrach Péter beszélt Conchita Wurstról. Ha valakit ez még érdekel, itt egy tudósítás.

A nap beszólása azonban Dirk Gerkens nevéhez fűződik. A Kreatív most megjelent számában olvasható interjúban a RTL vezére, egyben – a Marketing & Média rangsora alapján már hét éve – a magyar média első embere azt bírta mondani, hogy a Tv2 tulajdonos-vezérigazgatójával, a magyar média harmadik legfontosabb emberével, Simon Zsolttal ő nem szokott találkozni, mert „ha tündérmesékre lennék kíváncsi, akkor elmennék moziba”. A hvg.hu lapszemléje itt olvasható, a többi a Kreatívban – itt pedig a médiacápa nem mindennapi pályájának összegzése.

Szintén mai hír, hogy a Tv2 kiírta az egyik dokureality műsora után, hogy az állami támogatást kapott, pedig nem kapott, de szeretne kapni – szóval szakmaiság és függetlenség üli torát.

Figyelmébe ajánljuk