Orbán győzött, Orbán vesztett, Rogán helikopterezett

  • narancs.hu
  • 2016. október 3.

Hírnarancs

Elsöprő győzelemként értékelte az érvénytelen népszavazást Orbán, az ellenzék szerint le kéne mondania. Rogán már csak helikopterrel merészkedik az ország keleti felébe. De ha már ott van, akkor ő a bulibáró!

Mindenki nyer

Majdnem teljes feldolgozottság után kiderült, hogy 40 százalékos részvétel mellett érvénytelen lett a kormány „kvótareferenduma”. Ezen belül 98,34 százalék lett a nemek aránya, 1,66 százalék az igeneké, míg 6,27 százalék az érvénytelen voksoké. Orbán Viktor tegnapi győzelmi beszédét folytatva ma is elsöprő győzelemről beszélt a parlamentben. „A magyar demokrácia történetében még soha egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű felhatalmazást” a miniszterelnök szerint, aki hozzátette: nem fogják hagyni, hogy ennek a 3,3 millió embernek a véleményét semmibe vegyék. Orbán szerint a népszavazás elérte célját, arról pedig egy szóval sem beszélt, hogy a referendum érvénytelen lett. A kormányfő elmondta, hogy tavaly óta illegális bevándorlók százezrei gázoltak át az országon, ráadásul Nyugatról is ideküldenék azokat, akik máshol jutottak be Európába. Ezért volt szükség a „történelmi” népszavazásra, melynek egyik következménye alkotmánymódosítás lesz, ám ennek részleteiről nem beszélt.

false

 

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Vona Gábor, a Jobbik elnöke lemondásra szólította fel a kormányfőt, mert szerinte Orbán hazardírozott és vesztett.

A miniszterelnök szerint viszont az otthonmaradók a többiekre bízták a döntést, és szerinte a Jobbikot megvásárolták, és már a párt gazdájának (értsd Simicska Lajos) érdekeit szolgálják.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint Orbán „más filmet nézett tegnap este”, mert szerinte az emberek többsége nem akart részt venni a drága, hazug és értelmetlen színjátékban.

Rogán megint luxizott

A kvótareferendum kampányfinisében a propagandaminiszter helikopterrel ment el egy szabolcsi esküvőre – írta meg a Népszabadság. Rogán neje, Cecília, az ifjú menyasszony, Szabó Zsófi sorozatszínész jó barátnője, a lagzi azonban messze volt, a miniszter úr elfoglalt és a szabolcsi utak sem a legjobb minőségűek. Így aztán logikus választás a helikopter, mely óránként 250 ezer forintba kerül, így a Bors számításai szerint 1,8 millióba került a családnak eljutni a lagzira. Amikor a Népszabadság először érdeklődött Rogánnál, hogy miként is volt a helikopterezés, a miniszter letagadta az egészet, és perrel fenyegette azokat, akik közölni merik az információt. Amikor aztán a lap elküldte neki a fotót, melyen Rogán kilép a helikopterből (és beszáll egy német rendszámú luxus Mercedesbe), már nem érkezett több válasz. A helikoptert tulajdonló cég azt állítja, Rogánné az üzletfelük, és a helikopter bérleti díját nem pénzben, hanem bartermegállapodás keretében fizetik ki.

A lagziban Kis Grófo húzta a talpalávalót, a mulatós sztár szerint Rogán Antal igazi bulibáró. Szerintünk is.

Japán kutatóé az orvosi Nobel-díj

A rák és a központi idegrendszer olyan degeneratív betegségeinek megértésében, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór, különösen nagy szerepe van szakértők szerint az autofágia folyamatának, amelynek kutatásáért idén Oszumi Josinori japán tudósnak ítélték oda az orvosi Nobel-díjat – számolt be az MTI.

false

 

Fotó: MTI/AP/Kambajasi Sizuo

A stockholmi Karolinska Intézet hétfőn jelentette be, hogy a sejt megújulásában alapvető szerepet játszó mechanizmus kutatása területén elért eredményeiért a tokiói műszaki egyetem professzora kapja az elismerést. Anna Wedell, az orvosi Nobel-bizottság tagja a dpa német hírügynökségnek azt hangsúlyozta, ma már tudják, hogy az autofágia sok betegségben játszik szerepet. „Kialakulhatnak betegségek, ha az autofágia nem jól működik, de az autofágia segíthet orvosolni is a bajt” – mondta a Karolinska Intézet munkatársa, aki szerint a következő lépés kideríteni, hogyan lehet befolyásolni a betegségeket és harcolni ellenük. A svéd genetikus hangsúlyozta, hogy ez egy egészen új kutatási terület, amely Oszumi által nyílt meg. Anna Wedell szerint az autofágia a rák, az Alzheimer- és a Parkinson-kór mellett szerepet játszik a gyulladásos és a fertőző betegségekben, valamint a 2-es típusú cukorbajban is, vagyis sok olyan kórban, amely az öregedéssel jelenik meg. A demencia egyes eseteiben például fehérje halmozódik fel az agyban, ami káros, meg kell szabadulni tőle – mondta. „Tudjuk, hogy az autofágia folyamata erre törekszik. Ha fel tudjuk erősíteni, talán csökkenteni tudjuk a kór tüneteit.”

Tavasszal indul a Brexit

A brit EU-tagságról rendezett népszavazás érvényessége ellen nincs helye jogi vagy politikai kifogásoknak, a választók többségének döntése értelmében Nagy-Britannia ki fog lépni az Európai Unióból – mondta vasárnap Theresa May brit miniszterelnök. May kijelentette: a júniusi 23-án tartott népszavazás eredménye egyértelmű és törvényes, a referendum a brit történelem legnagyobb arányú szavazása volt a változásra. „A Brexit Brexitet jelent, és sikert fogunk belőle kovácsolni” – írja az MTI. A brit miniszterelnök megerősítette a napközbeni sajtónyilatkozataiban már ismertetett tervét, hogy London március végéig aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, mely szabályozza a kilépési folyamatot. May most először adott hozzávetőleges tájékoztatást a cikkely aktiválásának várható menetrendjéről: London a jövő év első negyedében aktiválja az 50. cikkelyt. Hangsúlyozta: bár pontos dátum továbbra sincs, reméli, hogy miután az EU-partnerek azt már tudják, hogy az 50. cikkely aktiválása 2017 első negyedében megtörténik, „el lehet végezni bizonyos előkészületi munkálatokat”, és így az érdemi tárgyalási folyamat simább lehet. A kilépési folyamattal kapcsolatban vannak gazdasági bizonytalanságok, „de az égbolt nem szakadt ránk, ahogy azt egyesek jósolták”, a brit gazdaság továbbra is erőteljes, és ez is jelzi, hogy helyes döntés volt várni az 50. cikkely aktiválásával – mondta Theresa May.

false

 

Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Nem kell a béke Kolumbiában

Nem támogatták a békemegállapodást a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillacsoport között a kolumbiai népszavazók. A voksolók 50,2 százaléka utasította el az 52 éve tartó, több mint 260 ezer életet követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó békeszerződést. Az AP amerikai hírügynökség közlése szerint a nem és az igen szavazatok között 60 ezer voks a különbség a előbbiek javára. A referendumon viszonylag alacsony volt a részvétel, a 34,9 millióból mintegy 13 millió választópolgár élt szavazati jogával. Az eredmény kihirdetése után Santos közölte, hogy elismeri a vereséget. Hozzátette, a tűzszünet továbbra is érvényben van. A FARC, amely az elejétől kezdve ellenezte a népszavazást, Twitter-bejegyzésében reagált az eredményre, amiben hangsúlyozta: továbbra is a béke elérését tűzi ki céljául. A békeszerződés ellenzői – Alvaro Uribe korábbi elnökkel az élükön – úgy vélik, hogy az egyezmény túlságosan is elnéző a fegyveresekkel szemben, ezért újratárgyalását követelik. A megegyezés értelmében a népszavazás sikere esetén a FARC mintegy 6 ezer harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt fél éven belül politikai párttá alakul át. Az ezt bírálók szerint nem lehet hagyni, hogy a gerillák csak úgy beilleszkedjenek a társadalomba, és megússzák a börtönbüntetést – írja az MTI. A szeptember végén kötött békeszerződés lehetővé tenné a FARC-nak, hogy induljon a 2018-as elnöki és parlamenti választásokon, és 10 kongresszusi mandátumot is biztosítanának a gerillacsoportnak 2026-ig. A gerillák felhagynának a drogkereskedelemmel, és részt vállalnának a kolumbiai vidékfejlesztésben.

Figyelmébe ajánljuk