Orbán lapít

  • narancs.hu
  • 2014. február 14.

Hírnarancs

Orbán nem felel a zsidó szervezeteknek, s nem fog majd Gyurcsánynak sem. Balogéknál ég a világ. Esztergomban maroknyi sereglet védi a Jobbiktól a valamikori zsinagógát, Dopeman pártot alapít. Kapcsoljuk a technika világát. Péntek a murik a napja.

Bár először nagyvonalúan erre a hétre ígérte, aztán szóba jött csütörtök, végül a péntek lett tuti biztos. Az elmúlt napokban Kínában tarháló Orbán Viktor péntek estig válaszra sem méltatta azokat a magyarországi zsidó szervezeteket, akik az idei úgymond holokausztév kormánnyal közös megemlékezései kapcsán bizonyos elvárásokat fogalmaztak meg részvételük feltételeként. Nyilván úgy lehet vele a miniszterelnök, hogy hadd főjön csak mindenki a levében: a dicsőségről ő már úgyis lekésett, a gyalázatra meg még ráér.

false

Gyurcsány elszámoltatná Orbán Viktort. A megvalósulás esélye nélkül előadott javaslat szerint a DK parlamenti bizottság elé citálná miniszterelnök urat, hogy számot adjon vagyonosodásáról. „Orbán Viktor idegen pénzekből gazdagodott, Orbán Viktor korrupt politikussá vált” – szögezte le a volt miniszterelnök úr. Na ne! Tényleg? Persze mindig érdemes firtatni az Orbán család vagyonosodását, de igazán fölösleges ezt olyan hülyeségekkel tetézni, mint hogy a Fidesz-székház 93-as eladása és a vételár elsikkasztása nyitotta meg az utat a magyar politikai elit korrupciós ügyei előtt. Mintha azelőtt és anélkül nem loptak volna!

A pedagógusoknak hétévente 120 órában kell elvégezniük pedagógus-továbbképzéseket. A hvg.hu most azt írja, hogy az Emmi ilyen továbbképzésre akkreditált többek közt egy olyan szervezetet is, amely a holokausztot hamisnak állítja be, és emellett erősen zsidózik. Balog Zoltánékat illetően a Szaniszló-botrány óta már nem lepődünk meg, különösen a miniszter Szakály-ügyben kifejtett tévévita-elméletét ismerve. Ez a legfrissebb eset természetesen nem azt jelenti, hogy a minisztérium munkatársai egyetértenének ezekkel az elmebajos elgondolásokkal, vagy hogy Balog miniszternek el kéne már takarodnia a bús picsába: ó, nem, az egész csupán arról szól, hogy leszarják ők magasról ezt az egészet, mégpedig a holokauszt-emlékév legelején.

Esztergomból várjuk nagyon tudósítónk bejelentkezését, de csak később számíthatunk rá, mert pillanatnyilag épp tiltakozik az egykori zsinagógába (ma kultúrház) szervezett Jobbik-rendezvény ellen, s aki tiltakozik, nem ér rá írni.

Kevesen szeretnek, többen utálnak / De hát senki sem örül egy nyitott szájnak / Tudod, mögöttem az utcán százak állnak – szólott a felbukkanása idején a nemzet nagy költője, Pityinger László, alias Dopeman, aki most frankón pártot alapított. Hogy mennyien állnak az utcán a Magyar Fiatalságért Párt mögött, hamarosan kiderül, mindenesetre mi bízunk Magyarország rémálmában, a Szigony utca funkyzene-nepper hősében, aki tavaly kedélyesen focizgatott Orbán Viktor ledöntött hungarocellszobrának fejével, és ha a magyar prozódiát megerőszakolta is néhányszor, a szíve még a helyén, a gerince pedig nem gumiból van. Különben is: a magyar demokrácia egyik kétségtelen csúcspontja volna, ha bejutván a parlamentbe ezekkel a sorokkal üdvözölhetné tisztelt képviselőtársait: VIII, VIII, ez nem a Sátán száma / Itt jön Dopeman puncira vadászva.

false

Teljes gőzzel üzembe állt a világ legnagyobb naperőműve.
A részben a Google tulajdonában lévő erőmű az Egyesült Államokban felhasznált napenergia 30 százalékát fogja előállítani. Egy kiszáradt tófenéken kialakított, 1425 hektáros alapterületű létesítményben csaknem 350 ezer garázsajtó nagyságú tükör fókuszálja a nap sugarait három, egyenként 140 méter magas toronyra szerelt vízforraló tartályra, amelyek gőzével turbinákat forgatnak meg.

Az erőmű összesen 392 megawattot állít elő, mely képes lenne ellátni Debrecen és Miskolc összes háztartását energiával. A 2,2 milliárdos költséggel megépített komplexumban termelt tiszta energia évi 400 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, ami megfelel 72 ezer gépkocsi forgalomból való kivonásának.

false

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.