Orbán szíve elnyomó rezsimekért dobog

  • narancs.hu
  • 2014. február 11.

Hírnarancs

Orbán népnyúzókat köszöntött, Zalatnay Saroltát meglopták, meghalt Shirley Temple. Vaskos hírek kedden.
Figyelmeztetik Kínát Orbán Viktor érkezésére

Figyelmeztetik Kínát Orbán Viktor érkezésére

Fotó: MTI

 

Essünk túl a napi hányingerhullámon már az elején: Orbán Viktor, Áder János, Kövér László és Martonyi János is gratulált Irán vezetőinek az iszlám forradalom 35. évfordulóján. Az évforduló apropóján bloggerünk nemrég itt írt az országról, de talán nem árt még pár szóban megemlékezni arról, hogy olyan rezsimről beszélünk, amely az 1979-es forradalom után több ezer ember kivégzésével fojtotta el az ellenzéki hangokat; amelynek vezetői jelenleg is pártolják a nyilvános vesszőzéseket és kivégzéseket, és teljesen rendben lévőnek találják, hogy nőket bebörtönözzenek pár hónapra (vagy megverjenek) csupán azért, mert azok kivillantották a bokájukat az utcán; akik brutális, vallási alapú elnyomásban utaznak, hol atombombáról, hol pedig Izrael eltörléséről álmodoznak, és miközben szeretnek ájtatos és szigorú képet vágni, elsősorban a minél nagyobb vagyon összerablása foglalkoztatja őket (erről nagyszerű tényfeltárást lehet olvasni angolul itt). Akiknek az országában egy csomó felvilágosult, a nyugati kultúrát és értékeket jól ismerő és elismerő ember félelemben és szégyenben kénytelen leélni az egész életét. Szóval, nekik gratuláltak választott vezetőink. Talán már csak napok kérdése ezek után, hogy Kim Dzsong Unt is feldicsérjék Észak-Korea mintaszerű irányításáért.

Mindeközben Orbán Kínában kavar, bejönnek neki a furcsa állagú, egzotikus országok. Az Origo itt tippelget az utazás lehetséges céljáról, de nyilvánvalóan valamiféle tarhálási próbálkozásról van szó.

Ám térjünk csak vissza hazánkba! Régóta töprengtünk már azon, hogy vajon mennyibe kerülhet egy jó kis megafonos szirénázás a parlamentben, és most már végre ezt is tudjuk: a paksi szavazás múlt heti, táblás, illetve szirénázós megzavarásáért 4 LMP-s képviselő összesen 800 ezret fog fizetni, már ha teljesül az akkor elnöklő fideszes Jakab István óhaja. Teljesülni fog. Nem azért, hogy tippeket adjunk, de ennyi pénzt szerintünk percek alatt össze lehetne szedni azért, hogy a honfitársunk, Csihar Attila által vezetett norvég black metal legenda, a Mayhem megzavarja néhány ízes dalával a magyar parlament legendásan minőségi, mindennapi munkáját. Ők is négyen vannak, és valahogy úgy érezzük, vállalnák a feladatot.

Ha már zene: ahogy azt a Quart hírül adta, néhány magyar mikroblogger felfedezte, hogy Diplo, a felkapott amerikai producer egyik (2012-es) számába Zalatnay Sarolta Adj egy percet című számából lopta az alapokat. A korai Zalatnayt amúgy a legműveltebb, menő nyugati arcok mostanában eléggé bírják – itt egy további bizonyíték. Legyünk büszkék Sacira!

És legyünk büszkék a József Attila Körre is, ugyanis a magyar holokauszt-emlékévvel kapcsolatos, vállalhatatlan állami megnyilvánulások miatt a JAK sem kéri azt a pénzt, amelyet a Civil Alap pályázatán egyébként jogszerűen elnyert. Közleményük szövege itt olvasható.

Végül gyász: 85 éves korában elhunyt Shirley Temple, a filmes gyereksztárok örökös poszterarca, a 30-as évek kicsi csillaga, aki már 6 évesen (mini) Oscar-díjat állíthatott otthon a teddy mackói mellé. Aztán kikopott Hollywoodból, de azért később is fel-feltűnt a nyilvánosság előtt: a 80-as évek végén például nagykövet volt az egykori Csehszlovákiában. Egy teljesen eltűnt világ (és ízlés) ikonja volt, de valódi ikon, olyanból pedig nem sok van.

Figyelmébe ajánljuk