Orbánék 1956 emlékét is lábbal tiporják, csak hogy benyaljanak Putyinnak

  • narancs.hu
  • 2015. február 16.

Hírnarancs

Gőzerővel készülünk a holnapi szégyenre. Közben sorban kerülnek elő a Jobbik idióta náci közlegényei, de a legkínosabb bakit a Miniszterelnökségnek sikerült összehoznia.

A Kreml tájékoztatója a baráti látogatásról

Az MTI elbeszélgetett Putyin jó emberével, aki elárulta, miről szól a holnapi vizit – hivatalosan.

Az orosz elnök keddi munkalátogatására öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő Moszkvában. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. A nagyvárosban tervezik megtartani áprilisban az orosz–magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság soron következő ülését. Orosz–magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokat érintve Jurij Usakov kiemelte, hogy az orosz Metrovagonmas nevű üzem kész részt venni a 222 metrókocsi gyártására kiírandó, 250 millió euró értékű pályázaton. Az orosz elnöki tanácsadó arról is beszélt, hogy március végén Budapesten orosz kulturális napokat terveznek tartani. Múlt kedden a Magyar Közlönyben megjelent, hogy Oroszországban még az idén magyar kulturális évadot rendeznek.

És a pikánsabb részletek

Kampányrendezvény tavaly október 23-án

Kampányolás október 23-án

Fotó: MTI

Usakov hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin budapesti látogatását „a magyar fővárosnak a fasiszta megszállók alóli felszabadítása 70. évfordulója ünneplése” idején bonyolítják. Elmondta, hogy az orosz államfő a látogatás kezdetén a Hősök terén fogja megkoszorúzni a hősök emlékkövét, majd a későbbiekben részt vesz a budapesti Fiumei úti sírkertben felújított szovjet katonai temető átadási ünnepségén.

Erről viszont már az Index írta meg, hogy a parcellában a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, amik az ’56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.

Tehát az orosz elnök felavathat egy igazi, echte ellenforradalmi emlékművet Magyarország fővárosában. Ilyen se volt már egy ideje.

Akcióban a TEK

És hogy a létező szocializmus iránti nosztalgiánk kiteljesedhessen, a Terrorelhárítási Központ hamarosan oszlatásba kezd a Kossuth téren, nehogy a tüntetők megzavarják Putyin elvtárs jó kedélyét. Részletek Tuaregtől.

A Jobbik tartalékai kifogyhatatlanok

A kormányzóképes cukipárt tagjai közül most már gyakorlatilag minden nap előbújik egy-egy debil rasszista. A Kettős Mérce szépen összeszedte ezeket a jómadarakat, de alig jelent meg az írás, egy debreceni hírportál máris előszedett egy Szálasi-idézeteket posztoló, zsidómentes Magyarországról álmodozó delikvenst. Egyébként ő vezeti a párt toleranciaprogramját.

De mi volt ma a parlamentben?

Mi lett volna? Simicskázás, bevándorlózás és a többi.

Juhász, Juhász

Sokkal emlékezetesebb a parlamenti „csatározásoknál” a Miniszterelnökség örök érvényű bakija, akik egy Orbán Viktorral elköltendő vacsorára meghívták a szocialista Juhász Ferencet. Két lehetőség van: vagy tényleg kap egy Kossuth-díjat a volt honvédelmi miniszter, vagy a költő Juhász Ferencnek címzett levelet küldték rossz címre. Na, melyik a cikibb?

Zlatan és az éhező gyerekek

A nap PR-akciója viszont Zlatan Ibrahimovic nevéhez fűződik, aki a gyerekéhezés elleni kampányhoz készített hatásvadász videót súlyos akcentussal, amit egy élesben végrehajtott, kitiltással járó performansszal pörgetett meg. Jó, a szívünk mélyén azért nekünk is tetszik. (Részletek a Nemzeti Sportban.)

Figyelmébe ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.