Schmidt Mária megint beljebb van egy laza milliárdocskával, s nyithat egy újabb intézetet is

  • narancs.hu
  • 2016. december 21.

Hírnarancs

2 in 1: A Sorsok Háza és a Sorstalanság egyben.

Első és legfontosabb hírünk, hogy több fény lesz. Ebből következik, hogy van még remény. Mivel ma volt a téli napforduló, mostantól hosszabbodnak a nappalok, ezzel párhuzamosan rövidülnek az éjszakák, előrenyomul a fény, és fontos pozíciókat veszít a sötétség. Ám ez csak a tendenciát jelzi, a sötétség ugyanis nem fog eltűnni. Sőt, a dolog természetéből fakadóan nem is olyan sokára újra hízásnak indul. Addig is mi itt leszünk, és híreket szolgáltatunk.

A Kertész-hagyaték

Schmidt Mária egymilliárdból csinálhat Kertész Imre Intézetet. Az új intézet feladata lesz az író emlékének és szellemi hagyatékának méltó gondozása, írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva. Az intézetet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány működteti majd.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A megállapodást 2016 szeptemberében kötötték meg Kertész Imre özvegyével, Kertész Magdával. A tervek között szerepel a Török utcai lakás emlékmúzeummá alakítása, a berlini Kertész-archívumban őrzött kéziratos anyagok feldolgozása és publikálása, valamint kézirattár és kutatóhely üzemeltetése. A közalapítvány fenntartója, a kormány biztosít minden szükséges forrást mindehhez. Az egymilliárdos átcsoportosítás egyébként a keddi Magyar Közlöny civil és egyéb szervezetek támogatási tételei között bújt meg, és a 444 vette észre.  

Van gyanú

Egy 20 év körüli tunéziai férfit gyanúsítanak a hatóságok a berlini kamionos terrortámadással, írja folyamatosan frissülő cikkében az Index. A hatóságok nem biztosak benne, hogy ő vezette a kamiont, de szerintük köze volt a merénylethez. Sajtóértesülések szerint a körözött férfi korábban már a hatóságok látóterébe került testi sértés gyanúja miatt, állítólag idén még őrizetbe is vették. A férfit meg is figyelhették, mert kapcsolatban állt az Iszlám Államnak toborzó németországi szalafista-dzsihádista hálózattal.

Késhet cseppet a Jézuska

Nemcsak a Posta, de a futárszolgálatok sem bírják a karácsonyi terhelést, késhetnek a csomagok, közölte az egyik legnagyobb online áruház, az Extreme Digital a 444-gyel. Több cégnél fennakadásokra panaszkodnak a vásárlók, az Index azt írja olvasói tapasztalatokra hivatkozva, hogy az eMAG-nál is fennakadások vannak, egyes termékekre hetek óta várnak.

Pert nyertek Földesék

A Fővárosi Törvényszék tegnap kimondta, hogy a Politikatörténeti Intézet jogszerűen használja a Néprajzi Múzeum épületében lévő irodáit, vagyis a kormány nem teheti ki őket csak úgy, amit azért akar megtenni, hogy odaköltöztethesse a Kúriát. Földes György főigazgató azt mondta a Népszavának, hogy ezzel elhárult az akadály az elől, hogy a Kossuth téri épület használatáról megállapodjon a PTI és a kormány. Persze a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő még fellebbezhet. (A Politikatörténeti Intézet elleni kormányzati támadásról és az épülethasználatról szóló jogvitáról itt írtunk bővebben.)

Földes György

Földes György

Fotó: MTI



Milliárdok, milliárdok, kereskedőházak, Fradika

Hozzávágott a kormány sportszervezetekhez 21 milliárd forintot, mutat rá a 444. A kormány 20-án döntött, 30-ig már ki is fizetik az összegeket. 700 millió megy a Ferencvárosi Torna Clubnak és 4,2 milliárd az olimpiai pályázathoz kapcsolódó szervezeteknek.
Az eredeti tervhez képest további 3,7 milliárdot tesz be a kormány a kereskedőházakba, írja a Magyar Nemzet, szintén a Közlöny alapján. Nem részletezik, erre a kiigazításra miért van szükség.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.