Kopaszokkal és Pintérrel hátrálunk a múltba

  • narancs.hu
  • 2016. július 13.

Hírnarancs

Az Ubert kiszorítják, a kopaszok meg már György Pétert szorítják ki, miközben a magyar tüntetőkre és angol embertársainkra is nehéz idők várnak. Híreink.
false

 

Kivonul az Uber. A mobilapplikációra épülő, a felhasználók által jellemezően világszerte nagyon kedvelt alternatív, közösségi taxiszolgáltató, vagyis az Uber bejelentette, hogy a működését ellehetetlenítő új magyar törvény miatt (melynek értelmében például diszpécserszolgálat nélkül nem lehet legálisan autóval személyt szállítani, az Ubernek pedig úgyszólván definíció szerint nincs ilyenje, szóval: sakk-matt) kivonul hazánkból. Vagyis elvileg győztek a kevéssé versenypárti taxisok és a semennyire sem versenypárti magyar kormány. A kormány a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon keresztül azzal magyarázza a szolgáltató ellehetetlenítését, hogy nem fizettek adót, de az Uber vezetői nyitottak voltak a helyzetet érintő tárgyalásra, míg (az Uber állítása szerint) a kormányról ez finoman szólva sem volt elmondható. Az Uber egyébként valószínűleg inkább csak erőt gyűjtve visszavonul, mint fülét-farkát behúzva menekül, hiszen durvább taxisokat és vezetőket is két vállra fektettek már korábban – például Las Vegasban. Egyet ne felejtsünk: ahol Magyarországon ma az állam beavatkozik, ott garantáltan szarabb lesz a helyzet. Ezzel kívánunk most minden kedves olvasónknak vidám taxizást a közeljövőben!

György Péter, a Ligetbéli múzeumi projekt (Baán László irányából tanácsadóként fizetett) apologétája torkán nem mennek le a rendőrökkel és tüntetőkkel ordibáló, jó kedvvel, bőséggel ütlegelő-szpréző kopasz puffancsok, úgyhogy lapunk friss nagyinterjújában a maga jellegzetes módján az asztalra csap. Egy ízes részlet a kordokumentumnak is beillő beszélgetésből itt olvasható.

Mint egy falat kenyér rovat. Új gyülekezési törvényt készít elő Pintér Sándor és Trócsányi László belügy- és igazságügyi miniszter, melynek lényege, sava-borsa és esszenciája kábé az, hogy még könnyebb lesz tüntetéseket betiltani, ha azok potenciálisan zavarnák a környéken lakók magánélethez fűződő jogát (és hát alighanem még a süketnéma galambok kenyérmorzsaügyi protestjéről is könnyű lesz majd bebizonyítani, hogy halálosan zavarja Mari néni nagyszabású délutáni álmait, Karcsi bácsi sétáját a gangon, meg a kis Juci önfeledt bicózását a járdaszegélyen).

Gerendai „Nullszaldó” Károly felturbózza a Lupa-tavat: húsz évre kibérelte, és legális, fizetős verzióban álmodja újra a budakalászi bányatavat. Az afféle mini-Balatonként újraéledő Lupán főleg kaja/pia/kajak/homok vonalon lesznek jelentékeny változások, és jövőre VIP- és fapados strandokkal fog üzemelni. Az idei próbaszezonra 2 ropi a napijegy, de öt után csak ezer, a családi (2 felnőtt, 2 gyerek) pedig 5 rugó.

Utoljára szólalt fel ma a brit parlamentben a brexittel a történelem nagy, nagyon nagy hülyéi közé sohasem fakuló tintával nevét bevéső David Cameron miniszterelnök, aki június 24-én jelentette be lemondását, miután a britek népszavazáson úgy döntöttek, hogy kilépnek az EU-ból. A Konzervatív Párt vezetője hat év után kényszerült dicstelen távozásra, de azért az utolsó szó jogán fecserészve humorizált is kicsit az angol lókötő, például azt mondta, hogy „egyszer én voltam a jövő”. Cameron utódja Theresa May, akiben Cameron, mi mást is mondhatna, bízva bízik, mert erős és határozott asszony (akinek az összes riválisa lemondott a párt vezetéséért folyó verseny egyik vagy másik pontján).

Figyelmébe ajánljuk