Újabb halom pénzek a fideszes haveroknak, két bank kivonul az országból

  • narancs.hu
  • 2015. augusztus 6.

Hírnarancs

Hirosima évfordulója, közbeszerzési „sikerek”, menekülő bankok, a maláj gép darabjai, bűnbánó kajakos, fokozódó forróság – a nyár 67. napjának hírei.

HIROSIMA

Ma hetven éve dobták le az atombombát Hirosimára – ebből az alkalomból egyrészt megemlékező cikkek garmadája született, másrészt természetesen feltámadt a polémia: indokolt volt-e a japán összeomlás küszöbén ledobni a két atombombát (hiszen vasárnap rögtön a nagaszaki támadás jubileuma köszönt be). Az egyik ilyen összeállításból (mely a BBC History Magazinban jelent meg, s melyből az Index közölt szemelvényeket) az derül ki, hogy még a mérvadó történészek egy része szerint is kellettek a bombák a végső kitartásra berendezkedett japánok megtörésére, mások viszont megemlítik, hogy a hagyományos eszközökkel véghezvitt szövetséges terrorbombázások sem voltak sokkal humánusabbak.

false

 

Fotó: MIT/EPA/Majama Kimimasza

Akadnak olyanok is, akik azt pedzegetik, hogy a japánok nukleáris fegyver nélkül is sürgősen feladták volna, csak (éppenséggel Truman elnök határozott szándékával szemben) rá kellett volna ereszteni a szigetországra a Mandzsúriát addigra felfaló Vörös Hadsereget. Az óhatatlanul cinikus utólagos reflexiókat félretéve csak reméljük, hogy a jövőben egyetlen további nukleáris támadást sem kell megbánnunk (már ha lesz még kinek).

TÉNYLEG AZ ELTŰNT MALÁJ GÉP DARABJAI?

Egyre biztosabb, hogy a Malaysia Airlines tavaly márciusában eltűnt 370-es járatának darabjait mossa ki folytatásokban az Indiai-óceán: a Boeing 777-200ER típusú repülőgép darabjai közül egy a jobb szárnyon fellelhető navigációs elem (úgynevezett flaperon) került elő, amelyről már sikerült is igazolni, hogy az eltűnt járaté. Legalábbis a BBC szerint ezt állította Nadzsib Razak maláj miniszterelnök, ám szavait jócskán finomították az azonosításon dolgozó francia szakemberek, akik szerint az azonosság csupán magas szinten valószínűsíthető. A bizonytalanságra demonstrációval válaszoltak a gép kínai áldozatainak elkeseredett és a valószínűség fogalmának finomságai iránt érthetően érzéketlen hozzátartozói a maláj légitársaság pekingi irodája előtt. Talán még előbbre juthat az azonosítás, ha az időközben fellelt ablaktáblákat és üléspárnákat is sikerül analizálni.

ÖRÜLJÜNK ŐSZINTÉN MÁSOK SIKERÉNEK!

Képzeljék, ki nyerte a Szerencsejáték Zrt. minimum zsíros (2 milliárd 834 millió forintos keretösszegű) tervezési és médiavásárlási feladatokra kiírt tenderét: a Young & Partners és a Trinity International Communications ügynökségek konzorciuma – adta hírül a Kreatív Online. Mindkét cég Kuna Tibor tulajdonában áll, aki több kommunikációs megbízás mellett 2003 és 2008 között a Fidesz-frakció kabinettitkára volt a Young & Partners 2008-as megalapítása előtt, a Fidelitasban pedig szoros kapcsolatot ápolt az ifjúsági szervezet akkori elnökével, Szijjártó Péterrel. A Young & Partners 2011-ben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kommunikációs stratégiáját dolgozta ki, 2012-ben a Miniszterelnökségnél nyerte meg a public relations és rendezvényszervezési munkákra kiírt, bruttó 400 millió forintos tendert. A konzorcium másik tagja, a Trinity Communications legutóbb a múlt héten az MTVA kommunikációjának feladatát vette át 21,5 millióért.

false

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. építheti a felcsúti kisvasutat – adta hírül a Hír24. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány (vezetője: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és oligarcha) és a cég július 10-én írta alá a szerződést. A céget – amely az osztrák Swietelsky leányvállalata, s 1997 és 2013 között 160 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el – nem nyílt eljárás keretében választották ki, sőt közbeszerzési eljárás sem volt. Annyi a magyarázat, hogy a projekt bruttó összköltsége 857 millió forint, az EU pedig ehhez 600 millió forintot ad, az EU-s támogatás tehát nem éri el a projekt teljes költségének 75 százalékát, így nem is kell közbeszerzési eljárást kiírni.

KÉT ÚJABB BANK IS KIVONUL AZ ORSZÁGBÓL

Folytatódik a normális ügymenet: mivel kívül tágasabb, ezért sorra távoznak az országból a (polgárokat korábban hitelrabszolgaságba döntő) pénzintézetek. A Figyelő cikke szerint a már korábban a távozás útjára lépett Citibank mellett az orosz Sberbank és az Axa Bank is húzna már tőlünk. Az utóbbinál nagyjából normális mederben halad az üzlet, ami már a második szakaszában tart, érdeklődők is vannak, bár a lap úgy tudja, már többen kiszálltak a versenyből. Az AXA egyben szeretné eladni a portfólióját, de ha úgy nem megy, akkor külön értékesítenék a jól, és külön a rosszul teljesítő részeket. Ezeket már – biztos, ami biztos – szét is választották.

A Sberbanknak viszont nem megy ilyen könnyen a dolog: az orosz pénzintézetnek nagy gondot okoznak a szankciók, amik miatt nem kerülhet nyugati befektetés az orosz cégbe, ezért is adná inkább el az üzletét, ráadásul gyorsan. A Figyelő úgy tudja, a tulajdonosok már egy ideje házalnak, de egyelőre senkinek sem kell a magyar hálózat, mert azt csak nagyon mínuszosan lehetne átvenni. Az OTP-t és az Erstét sem érdekelte az üzlet, és bár az államot, pontosabban a Magyar Fejlesztési Bankot még megmozgatta a dolog, most már ők sem olyan lelkesek.

SPORTROVAT

Miután mást nem is tehetett, elismerte Kucsera Gábor a Blikk című szaklapnak, hogy kokainozott, ráadásul versenyidőszakban, amikor az már – stimulánsként – doppingnak minősül, így súlyos, többéves eltiltásra számíthat. Kucsera most arra hivatkozik, hogy évek óta nem ért el jelentős eredményt sportolóként, s ha nem tudott volna nyerni a szolnoki második válogatón, minden bizonnyal az is versenyzői karrierje végét jelentette volna. Ám a sportoló ezt a terhet, saját bevallása szerint, képtelen volt elviselni: bár nyert, de így is bukott. „Lazítani akartam, és a legrosszabb utat választottam.

false

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora károkat okoztam a kajak-kenu sportágnak, egy életen át szégyellni fogom magam. Megbántottam a családomat is, tőlük is elnézést kérek” – vallotta töredelmesen Kucsera, mint egy szocreál mozi fináléjában, s efelett már csak leghipokritább honfitársaink tudnak krokodilkönnyeket ejteni. (A Csipes Tamara–Dombvári Bence duó hasonló, de nem minden elemében azonos esete kapcsán közölt szerkesztőségi állásfoglalásunkat itt, Sárosi Péter minapi publicisztikáját pedig itt olvashatják.)

További sporthír, hogy a Paris Saint-Germain nevű futballklub potom 63 millió euróért megvette a Manchester United nevű másik futballklubtól az Ángel di María nevű klasszis, argentin válogatott szélsőt – pedig lélegeztetőgépre is költhették volna!

KÁNIKULA

Szerda délután ismét szinte trópusi jellegű, de jó sok jéggel (no és szélviharral) kísért felhőszakadás zúdult az ország számos részére – nem utolsósorban a főváros legtöbb kerületére és annak környékére.

false

 

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bár nyilván sokaknak volt kellemetlen élménye, hogy pillanatok alatt bőrig áztak, attól tartunk, még ezt is vissza fogják sírni. Minimum másfél, de akár két hétig (akár augusztus 20-ig!) is elhúzódó hőség áll előttünk – azaz nemcsak ez a hét, de a következő is forróságban telik (ahogy arra e hétre szóló, frissített prognózisunk is utal). Ráadásul pénteken már inkább csak keleten, hétvégén meg sehol sem várható frissítő zápor, hőzivatar – ideje berendezkedni a hosszan tartó hőségre. Vagy elutazni, lehetőleg jó messzire, tekintve, hogy Európa jó része velünk együtt fog izzadni. (A rekkenően meleg periódusokról, a gyarapodó hőhullámokról szóló elemzésünket e heti print számunkban olvashatják.)

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.