tévéSmaci

227, elromlott a kutyavécé

  • tévésmaci
  • 2019. november 24.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché képzeletben vonatoztak, az egyik így, a másik úgy csinálta. Sztupa taxit hívott, jó meleg sálat tett a mellkasán keresztbe fektetve a nyakába, belebújt a télikabátjába, s kivitette magát jó időben a pályaudvarra. Türelmesen kiállta a sort és megvette a jegyét másodosztályra, még egy fröccs is belefért az Utas­ellátónál. Vett pár lapot az útra, Ország-Világ, Tükör, Magyarország, a mester úr még egy Képes Újságra is rábeszélte, s amikor végre betolták a szerelvényt, könnyen talált magának jó helyet, ablaknál. Bámult ki a piszkos üvegen, mintha azt nézné, ahogy a csarnok sárgás lámpafényébe is beóvakodik a sötétedés, de valójában fél szemét az érkezőkön tartotta, latolgatván, vajon kellemes útitársai lesznek-e vagy sem. Képzeletben kedves népek ültek be a kupéjába – az övé volt, sajátjának érezte, hiszen ő foglalt ott helyet elsőként. Az indulásig a hét szabad helyre betelepült mindenféle szerzet, de rendes embereknek látszottak tényleg. A forgalmista felemelte a tárcsáját, a kalauz fütyült, s lassan nekilendültek a kerekek. A kupé melegében pedig beindult valami beszélgetésféle is, előbb az időjárásról, a lehetséges alföldi hóakadályokról, hangot adván a reménynek, hogy ezúttal elkerülik az efféle nehézségek a gyorsot, aztán sebesen áttértek egy kevésbé baljóslatú témára, tudniillik, milyennek ígérkezik idén a szilveszteri műsor. Sztupát ez nem különösebben érdekelte, de meghatottan hallgatta, ahogy az egyik útitársa elmesélte egyszeri, de annál emlékezetesebb találkozását Rátonyi Róberttel egy nőnapi ünnepségen. Sajnos Szolnoknál el kellett köszönnie ezektől a kedves emberektől, akik épp szedték előfele az útravalójukat, ugyan vigyen már magával ebből a finom kis sütiből, jól fog esni, míg várja a másik vonatot. Sztupa újra keresztbe hajtotta a sálját, s már a peronról nézte a holdfény beragyogta hópelyheket, s a mellékvonalakról befutó gőzösök vetette szikratengert.

Pénteken (25-én) az M5-ön simán benézik a naptárt, vagy csak a meleg őszi idő téveszti meg őket, este tíz előtt nekifognak a Szirmok, virágok, koszorúknak, mintha egy kósza március 15-e keveredett volna közénk. Persze, értjük ám mi, hogy a mű ötvenhatos áthallásai indokolják a mostani „műsorra tűzést”, de ezzel is együtt lehet élni valahogy: a nyolcvanas években nem készült semmi (sem a filmgyárban, sem a szerszámgépgyárban, sem máshol), aminek ne lett volna ötvenhatos áthallása. A magyar filmkészítés múlhatatlan gyertyamániájának ez az emblematikus munkadarabja persze mindettől még remek néznivaló, különösen azt a Casablancából csórt jelenetet ajánljuk minden kedves nézőnk figyelmébe, amikor a magyar huszárok a Kossuth-nótával nyomják le a megszállót. Valaki meg fél kilenc óta nézi a Cinemax 2-n Stephen Frears Gyönyörű mocsokságok című – remekművek utáni, de újabb szép reményekre sarkalló – filmművét. Más viszont csak kilenc után fogott hozzá az HBO 2-n A kedvenchez (aki ezt a magyar címet adta neki, nos, azt külön pusziltatom innen is).

Vasárnap a Cinemaxon 14.50-kor kezdődik minden elölről, s utána megint minden elölről, s holnap reggel is minden elölről, amíg a büdös Punxsutawney Phil elő nem bújik a szaros odvából. Igen, igen, önök megint kitalálták. Mindig kitalálják. S ez azért van, mert túl sokat tévéznek, ne tegyék, mert olyanok lesznek, mint nevezett Punxsutawney.

 

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.