9 millió easyJet-ügyfél adatait lopták el, magyarok is érintettek

  • narancs.hu
  • 2020. május 22.

Interaktív

2200 utas hitelkártya-adataihoz is hozzáfértek a hackerek.

9 millió easyJet-utas adataihoz fértek hozzá hackerek - közölte oldalán a légitársaság.

Az easyJet oldalán olvashatóak szerint mintegy 9 millió utasuk nevéhez, e-mail címéhez és utazási adataihoz fértek hozzá a hackerek, és további 2208 utasnak a hitelkártya-adataihoz is, de a társaság közlése szerint egyelőre ezekkel nem éltek vissza.

A cég azt írta, legkésőbb május 26-ig kapcsolatba lép az érintett ügyfelekkel, akik nem kapnak erről értesítést, azok nem érintettek az ügyben.

Az adatlopási ügynek biztosan vannak magyar érintettjei is, egyik kollégánk is levelet kapott az easyJettől, amelyben közölték vele, hogy az ő nevéhez, e-mail címéhez és tavaly október és idén március közötti utazási adataihoz (indulás és érkezés adatai, foglalás időpontja és értéke, foglalási szám) is hozzáfértek, az útlevélszámához és hitelkártya-adataihoz azonban nem.

A levélben arra is figyelmeztetik, hogy bár eddig nem éltek vissza az adatokkal, a jövőben különösen legyen óvatos a kéretlen, adathalásznak tűnő levelekkel, amelyeket akár az easyJet nevében is küldhetnek - figyelmeztették arra is, hogy a társaság biztosan nem fogja arra kérni, hogy változtassa meg vagy adja ki a jelszavát, és más biztonsági adatokat sem fognak kérni tőle e-mailben.

A közleményben és a levélben is azt írták, hogy "nagyon tapasztalt forrásból" érkezett a támadás, amelyet jelentettek a hatóságoknak is.

A közleményben kitérnek arra is, hogy már áprilisban értesítettek több ügyfelet arról, hogy kiszivárogtak a hitelkártya-adataik, azóta pedig kiderült, hogy jóval több embert érintett az ügy, mostanra sikerült teljesen felderíteni.

Figyelmébe ajánljuk