Az NMHH szerint a köztévé objektíven számolt be az orosz-ukrán háborúról

  • narancs.hu
  • 2022. április 7.

Interaktív

A Médiatanács nem talált propagandát vagy egyoldalú álláspontot az általa vizsgált adók műsoraiban.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsorait elemezve megállapította, az országos csatornák „objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról”. A hatóság közleményéből kiderül, több mint 247 műsoróra és több mint ötezer műsoregység vizsgálata alapján jutottak erre az álláspontra.

Az NMHH március első hetében vizsgálta az említett televíziócsatornák adásait, amelyekben szerintük nem jelent meg orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda, a mintába került műsorszámok pedig objektíven és semlegesen számoltak be a konfliktusról, miközben „széleskörűen tudósítottak a harci eseményekről, az agresszió hazai és nemzetközi gazdasági-, biztonsági- és energiapolitikai következményeiről”.

A Médiatanács kutatása szerint, a csatornák műsorainak középpontjába a menekültválság és a belpolitikai hatások kerültek. Az M1-en ugyanis „elsősorban a menekültválságnak és a rászorulók megsegítésének szenteltek nagy figyelmet”, de a háború eseményeivel, illetve

a konfliktus belpolitikai vetületeivel foglalkoztak legtöbbet a csatorna műsoraiban. 

Az RTL Klub műsoraiban a közlemény szerint az olyan belpolitikai kapcsolódások kerültek előtérbe, „mint a háborúról szóló kormányzati és ellenzéki narratíva, Magyarország energiabiztonsága vagy a rezsicsökkentés megvédése.”

Az NMHH szerint a háború kitörése óta több médium is kritikai észrevételt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy egyes szakértők egyoldalúan, az orosz álláspont alapján nyilatkoztak a konfliktusról, de

"a vizsgált időszakban ilyen nyilatkozat egyetlen televízióban sem hangzott el".

Nézték azt is, hogy melyik csatornán ki kapott nagyobb teret, Orbán vagy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: a TV2-nél Orbán Viktor 7,3 százalékkal volt a legtöbbet látható személy, akit Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij követett 5 százalékkal; az RTL esetén Zelenszkij 5 százalékban, a magyar miniszterelnök pedig 4 százalékban szerepelt.

A hatóság közleményéből az is kiderül, hogy február 24. óta összesen kilenc, a háború bemutatásával összefüggő beadvány érkezett az NMHH-hoz, de a Médiatanács eddig még egyik ügyben sem indított eljárást.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk