tévéSmaci

Bejött egy kenguru

  • tévésmaci
  • 2015. december 5.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché nem értek rá, főtt a feje mindenkinek. Az utóbbi időben ez nem is először fordult elő: el voltak némileg pimaszodva. Hogy nekik is jár a szabadság, meg lemennek a Balatonra, a tengerre. Semmi extra, csak ilyen hétköznapi ki­fogásokkal, lerázó dumákkal jöttek. Bár speciel attól, hogy valaki a tengerre megy – baráti Jugoszlávia ide vagy oda – azért még elég sokan berágtak rendesen. Ez a tengerre megy, én meg jó esetben az anyósékhoz, Kecelre a szochazáért kitüntetésemmel, igaz, hozok olyan abárolt szalonnát, mint a tengerről soha senki. Szóval Sztupa és Troché ugyan so­kak­nak csípte a szemét, de amikor felszívódtak, a ­hiányukkal sem tudtak mit kezdeni. Jaj, meg kéne csinálni, de ki? Hol vannak ezek? Óvári elvtárs unt rá először a sopánkodásra, s behívatta Ómafát. Az meg, mintha csak megsejtette volna, hogy mennek éppen odafönt az ügyek, kért egy kocsit. Konkrétan a Csendes étterem elé, de ekkor már pisszenni sem mert senki. Óvári nem kertelt, végül mégiscsak te állsz hozzájuk legközelebb (Ómafa nem emlékezett, hogy mikor lettek pertu barátok), láttad úgyszólván minden dolgukat úttörőkoruk óta, neked kell csinálni valamit, vagy elővarázsolod őket kedd délutánra, vagy te leszel Sztupa és Troché. Ómafa rábólintott, mindig ezt csinálja, ha szabadulni akar. De kifelé már dohogott magában. Varázsoljam elő őket, ki is tekernék a nyakamat, hogyha megpróbálnám. Nincs mese, vállalom, csupán egyetlen ügy az egész – így ámította magát. Ámította, persze, hogyne ámította volna, hiszen már régóta erre készült, hogy eljön a nap, amikor ő lesz Sztupa és Troché. Arra is kész terve volt, mert olyan fiú volt, aki számol a lehetséges nehézségekkel, hogy egyedül nem lehet kettő. Vagy Sztupa lesz, vagy Troché, sajna mindkettő nem lehet. Volt egy kiszemeltje, valami Szabaka nevű ürge, egy hosszas sorban állásnál szedte össze, az szerfelett alkalmasnak látszott – Trochénak. De épp ez volt a baj, mert lelke mélyén Ómafa is Troché szeretett volna lenni. Sztupának lenni ugyanis jóval munkásabbnak látszott, s közel sem kecsegtetett akkora jutalommal. Troché érkezett mindig a jobb kocsival, rajta volt mindig lazább a szerelvény. Olyan napszemüvege volt, amilyen még az amerikai űrhajósoknak se. Ilyen akart lenni Ómafa is, ha egy hétig, akkor egy hétig.

Pénteken (6-án) először két, klasszikusnak tetsző kalandfilm ezredfordulós elővezetésben méri össze az erejét este kilenckor, sok lövöldözés, sok ibusz a ViaSat3-on A Bourne-rejtélyben, még több lövöldözés, ugyanannyi ibusz a Roninban a Story 4-en. Így a döntést nyilvánvalóan csak egy elmélyült Franka Potente – Natascha McElhone összehasonlító elemzés után tudja meghozni az ember. Tízkor a régen jó napokat is látó direktor, William Friedkin Gyilkos Joe című munkája jön a Super Tv2-re, amiben a nagy amerikai színművész, Matthew McConaughey lép fel, asszem’ kovbojkalapban, de neki az is csak egy eszköz, mint a sörösdoboz, mert akkora nagy művész, hogy az csak na! És csak másfél óra múlva kezdődik a
Coolon A másik oldalon című német–török izé, hogy fogom én ezt a nagy művészetet addig kibírni? Kérem, ne mondják azt a fél egykor a Dunán elrajtoló, Emberrablás és váltságdíj című brit sorozatra, hogy régi nóta, mert akkor számításon kívül hagyják, hogy a nemzeti főcsatorna főműsoridőben a Columbót tolja ma, ami azért nem egy szimpla szegénységi bizonyítvány, hanem egyenest vörös diploma.

Szombaton lesz a Ghost Svájci Patrikkal kilenckor a Dunán. Vacak, tudom azt én is, azzal is hagyjanak, meg mi lett a jó Demi Moore-ból, de akkor még volt neki, ott hátul, a tarkóján egy tincs, aki azt nem látta, nem látott semmit az életből, most lehet tehát ki­javítani az ellazsált életeket. Tizenegy után ugyanitt Kis nagy ember, a westernek westernje. Volt délután Távol Afrikától is a Tv2-n, abban meg játszott Michael Kitchen. Na, ki ő? Hogy mekkora marhaság a 21. században kardozós filmet csinálni, azt mondjuk
A vasálarcos hat után a Coolon épp a tökéletességével bizonyítja be. Élj tévétlen!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.