Tartalom

(2015-11-05)

Snoblesse
Publicisztika

Ara-Kovács Attila

Publicisztika

Colleen Bell küldetése

Washington már nem Orbánhoz beszél

Az amerikai nagykövet beszéde a Corvinus Egyetemen történelmi tettnek számít. Az első hivatalos megnyilatkozások azt próbálják elhitetni a lakossággal, hogy a kormányt váratlanul érte a közlés, s ezzel igyekeznek alátámasztani a beszéd igazságtalanságát. De nem volt ebben az amerikai reakcióban semmi váratlan – és ha valaki nagyon is tudta, hogy va­lami hasonlónak rövidesen be kell következnie, az maga Orbán Viktor volt.

Egotrip

Váradi Balázs

Egotrip

Csak semmi politika!

Világ bürokratái, egyesüljetek!

Most, hogy legjobbjaink kelnek a kolbász és az abált szalonna védelmére s adnak csattanós válaszokat bizonyos egészségstatisztikai elemzésekre (a földművelésügyi minisztertől egyik kedvenc költőmig), s e válaszok a „nagyapáink ittak és szalonnát ettek szalonnával, mégis száz évig éltek” dacától a „valamiben meg kell halni” rezignációjáig ér, vessünk egy pillantást a megszégyenült támadóra, a WHO-ra is.

Várhegyi Éva

Egotrip

Ekotrip

Bankot vegyenek!

Érdekes ötletet dobott be a bajoroktól egy éve visszavásárolt MKB vezetője: az MNB által időközben kisuvickolt bankot (és esetleg a Budapest Bankot) a tőzsdén kellene értékesíteni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Sorosozás

Hétfőn parlamenti felszólalásában Magyarország új propagandaminisztere, Rogán Antal újra feltalálta a kétpólusú világrendet.

A szerk.

A szerk.

A kvóták és a másik megoldás

Ismételjük át. Az Európai Bizottság érvényben lévő döntései szerint 160 ezer, Olaszországban, Magyarországon és Görögországban nyilvántartásba vett menekültet szétosztanak, illetőleg szétosztanának az uniós tagállamok között. Szép szóval: relokálnak, azért, hogy ne ennek a három frontállamnak kelljen gondoskodni róluk, miközben a menekültstátusz elbírálásának gondjával is küszködnek.

Belpol

Mezőhegyes kálváriája

Belpol

Nem fideszes, az a baj

Mezőhegyesen nincs olyan városi vezető, aki ne próbálta volna elmagyarázni: csődbe megy a település, ha elveszik a földet a város legnagyobb foglalkoztatójától. Európa egyik legjobb vetőmagtermelője lehúzhatja a rolót, az önkormányzat pedig csődöt jelenthet.

Belpol

A magánnyugdíjpénzek nyomában - Feloszt, kiró, elvesz

A 2011-ben államosított 3000 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon utolsó részleteit a múlt héten verte el az állam. A GDP tíz százalékát kitevő összeg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz került, ám az elmúlt négy évben az alap kiürült, az adósság alig csökkent, nyugdíjreformról pedig már nem is beszél senki.

Külpol

Mi az a netsemlegesség, és kinyírta-e az unió?

Külpol

Vékony páncélt adott rá

Hosszú viták után fogadták el az első uniós szintű szabályozást az internet semlegességéről, de a jogszabály értelmezése és várható hatásai körül nem nyugszanak a kedélyek.

Külpol

A nyerő tipp - Lehet-e előre jelezni a menekültek számát?

A menekültkérdés immár az Európai Unió jövőjét is befolyásolja: minél többen jönnek, annál súlyosabbak a tagállamok közti és a tagállamokon belüli konfliktusok. E játszmákban azok vannak előnyben, akik ügyesebben tippelik meg a probléma nagyságát. De meg lehet-e jósolni, hogy mikor mennyi menekült indul útnak, és hová?

Zene

Koncert

Zene

Angyalok és mindenszentek

Dave Gahan & Soulsavers Berlinben

Berlin követi a hagyományokat – ami azt is jelenti, hogy október 31-én majdnem minden második polgár horrorszerkót és zombisminket ölt.

Koncert

Zene

Susogós mackó

Electrify 8

A Trafó patinás Electrify fesztiváljának nyolcadik (!) állomása két olyan előadónőt is vendégül látott, akiknek produkciójában szerepet játszik az énekhang.

Interjú

Zene

„Becsempésztem a tévébe”

Michael Monroe énekes

Miután feltalálta a glamet, mindenki őt koppintotta Los Angelesben, de sosem szerette meg a hivalkodó amerikai rocksztárközeget. Stílust a Hanoi Rocksszal, még a nyolcvanas évek Finnországában teremtett, csúcsra viszont 2010 után, a szólókarrierjével ért.

Film

VERZIÓ melléklet

Film

„A szereplők személyes áldozatot vállalnak”

Sean McAllister filmrendező

Az idei fesztivál nyitófilmjének alkotójával Szíriáról, diktatúráról, barátságról és intimitásról beszélgettünk. A túl sok politikáról és a kevés emberségről. Tengernyi szenvedésről és a belátás reményéről. S szóba jött még az is, hogy elég-e annyi, ha bemutatunk Amerikának.

Könyv

Könyv

Könyv

Te vagy az, anya?

Györe Balázs: Halálom után eltüzelni!

Kavics utca, Rózsadomb, Rákóczi út, Úttörő Áruház, Duna-part, Újpest meghitt, kispolgári utcái.

Könyv

„Igazi férfinak nem való” - Sebastian Faulks író

Daniel Craig visszatér a héten James Bondként – remek alkalom, hogy megtudjuk, mit gondol Bondról a britek legmenőbb szépírója, aki maga is jelentős Bond-szakértő. Nem mellesleg pedig az egyik legfontosabb I. világháborús regény, a Madárdal szerzője, akinek Márai Sándorról és Wodehouse-ról is határozott véleménye van.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Játssza az eszét

Észbontók

„Támad a sötétség” – ezzel a műsorvezetői bejelentéssel indul a Viasat 3 jó alaposan beharangozott „műveletlenségi vetélkedője”, s ez a felütés elsőre lefegyverzően őszintének tetszik.

Képzőművészet
Színház

Színház

Színház

Boszorkánykonyha

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája

Gyerekdarab, zenés darab, s hozzá ráadásul egy örökzöld filmklasszikusból adaptálva: az Ózra mindig lesz közönség, igazán megéri hát időről időre elővenni. A Vígszínház épp ezt teszi, hiszen az 1991-től futó hosszú és oly sikeres széria nyomában most újra bemutatta a sárgaköves út, a Smaragdváros meg a rubinpiros cipő meséjét, ezúttal Marton László rendezésében.

Tudomány

Kiállítás

Tudomány

A nő és részei

A medikai Vénusz

Egy „nyitott” és egy „csukott” nőt tekinthetünk meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum legújabb kiállításán. Az egyik 230, a másik 22 éves.

Lokál
Gasztro
Ételhordó
Tévétorrent