tévéSmaci

Csirkemadár csónakázik a vízitavon

  • tévésmaci
  • 2015. november 29.

Interaktív

Amikor Sztupa és Troché elfelejtették, hogy kell bemenni, az éppenséggel nem ugyanakkor és nem is ugyanúgy történt, de a különbözőségek dacára fontosabb tüneteiben megegyező folyamatról beszélhetünk. Az alapfelállás természetesen az az egyébként vitatható tétel, miszerint létezik valamiféle szabálya a bemenésnek, mely szabályt nyilván az egyén állítja fel magának, mindenféle minták alapján, s nem a közösség dolgozta ki valamikor a régmúltban, amikor az összes perdöntő szabályt lefektették. Szóval az egyén látott valaha egy sikeresnek tűnő belépőt, s kiszedte belőle mindazt, amit a maga számára is hasznosíthatónak vélt, majd kitoldozta-foldozta pár csak rá jellemzőnek érzett gesztussal, s már csak a gyakorlat próbáját kellett kiállnia. Mely próba során egészen bizonyosan tovább formálódott, alakult, míg végre elnyerte a végső, praxisszerűen alkalmazható formáját. Mondhatnánk példákat, hogy Sztupa így jött be, Troché meg úgy, de felesleges, mert ezek annyira belső történések, hogy kívülről csak ritkán konstatálhatók. Persze láttunk már olyat, hogy valaki beesik az ajtón, vagy bedugja épp csak az orrát és sorolhatnánk még, de pont Sztupa és Troché esetében még a hozzájuk viszonylag közel álló Ómafa sem jegyzett fel semminő különleges metódust. Bementek, ahogy bementek. Semmi fakszni, semmi különös céltudat, bementek és kész. Voltak persze különleges alkalmak, valakire rá kellett törni az ajtót, vagy épp be kellett osonni valahová, ilyesmik, de ezek különleges alkalmak voltak, s különleges megoldásokat kívántak. Nem lehet tehát azt mondani, hogy Sztupa egy besurranó, Troché meg, mondjuk, egy berontó alak lett volna. Éppen ezért okozott különös döbbenetet mindkettőjüknek, amikor elfelejtették, hogy kell bemenni. Sztupának például az volt az első gondolata, hogy mi van, ha nem is felejtette el, egyszerűen soha nem is volt neki erre módszere, s úgy általában lövése sincs, hogyan kell bemenni. Troché nem gondolkodott, de nem is ment be egy darabig, majd eszembe jut, volt már ilyen mással is. Aztán az ­ördög a megmondhatója, hogy végül valamelyiküknek eszébe jutott a köd borította metodika, vagy kiagyaltak a helyére egy újat, s azt képzelték a réginek, esetleg még örültek is, hogy elhagyták a rongyos régit, s termett helyette ez a remek új. Az is lehet, hogy szartak az egészre.

Pénteken (30-án) délután régi barátunkkal, a valamilyen motoros banda hamleti sorsú vezetőjeként hírhedtté vált Nicholas Nicklebyvel hoz össze a sors minket a Film Mánián – megkockáztatom, hogy nem először. Este kilenc után jön a Coolra a Carrie valamelyik újrája, Spacek Sziszi szerepében Cloe Grace Moretz fellépésével. Ma is volt Jackie Brown az AMC-n, valamikor háromnegyed hatkor.

Szombaton sci-fi nap a Tv2-n: Vissza a jövőbe, utána meg Cowboyok és űrlények. De hát a Tv2 maga is egy sci-fi, valami Huxley nevű csóka írta.

Vasárnap főmedvénk, Paddington zúzza az HBO-n este nyolckor, mint anno a tévémaci, de tizenegy után befigyel a Vén John is a Dunára vagy a Rio Lobóra – folyó, folyó, nem mindegy. Itt a télies idő, sálat kéne már venni, az enyimé meg tök olyan, mint a Johné.

Hétfőn az egész hét egyetlen értelmes ajánlata a Dunáról, persze 0.45-kor adják, hogy még véletlenül se nézze meg senki. A Mamma Róma ettől még az, ami, s ha tévé lennék, én is biztos a Mamma miát adnám helyette.

Kedden aztán végképp kiderül, hogy nem vagyok én tévé, csak egy koszos drusza, vagy elfajzott névrokon, esetleg a család kis fekete báránya, mert a Filmboxon (nincs is ilyen csatorna) a Mamma Gogót nézem, ami egy 2010-es izlandi film lenne, ha nem lenne Izlandon mindenki bankár, kormánytag, bálnavadász vagy női focista.

Szerdán egy újabb menet a Dunán: a Duna World nevű, tán Amerikának sugárzó kanális este fél nyolckor a Hajnalban meghalnak az álmok című 1961-es olasz filmet vetíti, amiből az következik, hogy me­gint bejöhettek a ruszkik, mert aztán a főduna meg tízkor a Kolorádó Kidet játssza, így beköszönt a vörös november. Csak semmi tévét!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.