Egy hét kultúra 2021/01.

  • Narancs
  • 2021. január 6.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

DANTE A firenzei Uffizi képtár Dante Alighieri (1265–1321) halálának 700. évfordulója alkalmából lepte meg a nagyközönséget egy rendhagyó online bemutatóval. „A riveder le stelle”: Dante illustrato: un omaggio per i 700 anni dalla morte del Sommo Poeta című webkiállítás a kora reneszánsz költő legismertebb művéhez, az Isteni színjátékhoz készült, ritkán látható, 16. századi illusztrációkat tartalmazza. A 88 fekete és vörös ceruza-, illetve tintarajzot az olasz manierista festő, Federico Zuccari készítette 1586 és 1588 között, sérülékenységük miatt pedig mindeddig csupán kétszer voltak kiállítva. A rajzok eredetileg a dráma szövegével együtt, kötetben voltak összefűzve. Az online kiállítás ennek rekonstrukcióját is felkínálja, közli az illusztrációkhoz tartozó szövegrészeket is. A nemcsak Dante iránt érdeklődő nagyközönség, hanem a kutatók és diákok számára is izgalmas anyagot január 1-jén tették ingyenesen elérhetővé.

ATHÉN Új honlapját 2020 decemberének végén indította el az athéni Akropolisz Múzeum. Nagyszabású digitalizációs programjuk eredményeként ráadásul a teljes gyűjteményt elérhetővé tették online, így gyakorlatilag a görögországi múzeumok közül elsőként hoztak létre digitális archívumot. A több mint 2 ezer ókori műkincs adatait, fotóit és részletes – ismeretterjesztő és tudományos igényű – leírását tartalmazó katalógust és adatbázist ingyenesen böngészheti bárki, aki a múzeum honlapjára téved, de a páratlan emlékek végigjárhatók teremről teremre, vagy akár egy interaktív idővonalon is. Külön felülettel készültek emellett a gyerekeknek is, akik az Acropolis Museum Kids oldalon kifejezetten nekik szóló tartalmakon, játékokon és szórakoztató ismeretterjesztő anyagokon keresztül ismerhetik meg az ókori görög kultúrát és annak ránk maradt emlékeit.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?